Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

A înţelege istoria de lângă noi

Primit pentru publicare de la autor, Tudor Petcu, 29 mai 2014.
Editor: Ion Istrate, 29 mai 2014.

A înţelege istoria de lângă noi

                 Editura Curtea Veche Publishing din Bucureşti a avut ocazia de a publica recent un foarte interesant volum de convorbiri cu Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României.

                Autorul său este istoricul Filip Lucian Iorga, de altfel unul din foarte activii tineri actori ai vieţii intelectuale româneşti. Spun activ, întrucât domnul Iorga a înţeles necesitatea responsabilităţii intelectualului în spaţiul public. Responsabilitatea de a da în vileag ceea ce nu se vede, valorile care există printre noi, dar pe care nu mai reuşim să le vedem.

                Istoric fiind, domnul Filip Lucian Iorga, prin analizele adânci şi profunde pe care le-a făcut asupra istoriei până în momentul de faţă, nu ezită să se confrunte şi cu prezentul, care, fără discuţie, devine istoria de lângă noi. Cu alte cuvinte, înţelegerea istorică de care dispune, viziunea pe care a dobândit-o asupra sensului şi logicii istoriei, îi permit cu uşurinţă să surprindă personajele cheie ale lumii coperta_Drumul-spre-casa_Curtea_Veche_Publishing [800x600]contemporane, în special ale societăţii româneşti, care încep să domine într-un mod discret, prin acţiuni principiale.

                Aceste lucruri ne sunt dovedite de volumul său de convorbiri cu Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României, volum ce poartă sugestiv titlul Drumul către casă. O adevărată metaforă emoţională, care, prin conţinutul ei, dezvăluie destinul şi parcursul unui om, care, venit din colţuri îndepărtate ale lumii a ajuns în punctul întâlnirii cu rădăcinile sale româneşti.

                Meritul domnului Filip Lucian Iorga este acela de a aduce la lumină portretul unui tânăr membru al Familiei Regale a României, care prin viziunea datorată educaţiei din Occident şi prin rolul său ar putea să o dinamizeze în viitor.

                Autorul ştie cum să îl atragă pe Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României într-un dialog netrucat al confesiunilor şi ideilor. Întrebările pe care domnul Filip Lucian Iorga le-a formulat într-o manieră inteligentă şi secvenţială, l-au determinat pe tânărul Principe să îşi facă cunoscută în primul rând chiar identitatea sa interioară.

                Parcurgând paginile acestei cărţi, avem de-a face cu un dialog dinamic, bazat pe o simplitate a limbajului, ceea ce, nouă cititorilor, ne facilitează posibilitatea de a descoperi în persoana Principelui Nicolae, un om complet, un om cu un parcurs în primul rând spiritual, din care a învăţat să se hrănească pentru a evolua.

                Această carte de convorbiri scoate la iveală o personalitate regală care, în ciuda tinereţii sale, deja spune totul prin atitudinea convingătoare, prin soluţiile pe care este capabil să le dea, prin maturitatea sa intelectuală şi spirituală, dar mai ales prin iubirea pe care o manifestă faţă identitatea românească şi ortodoxă.

                Pe de altă parte, eu aş îndrăzni să spun că demersul domnului Filip Lucian Iorga era mai mult decât necesar, întrucât generaţiei actuale îi lipsesc modelele veritabile, autentice. Iar Drumul spre casă oferă acestei generaţii un punct de reper fundamental în persoana Principelui Nicolae al României, care, după cum am mai încercat să specific, ca urmare a feliilor vieţii pe care deja le-a gustat, vine cu o viziune proprie şi vie asupra lumii şi naturii umane.

                Cartea fascinează tocmai pentru că nu este un cumul de mărturii ideologizante, ci dimpotrivă, o colecţie de discuţii cu accente ludice, insistându-se pe diferite aspecte fundamentale ce au legătură cu Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României: pasiunea sa pentru fotbal, relaţia strânsă pe care a avut-o cu bunicul său, Regele Mihai I, prima călătorie pe care a făcut-o în România în 1992, personalitatea tatălui său Robin Medforth-Mills, important funcţionar al Naţiunilor Unite sau amintiri legate de şcoala din Durham, Anglia, unde a studiat.

                Citind această carte nu pot să nu remarc şi excelenta prefaţă realizată de Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta a României, care îl descrie pe principele Nicolae într-o lumină deosebit de convingătoare şi amănunţită, spunând la un moment dat că Principele Nicolae a fost un copil şi un adolescent foarte activ, dinamic şi independent. Un tânăr sportiv, cu energie debordantă, dar, în acelaşi timp, o fire introvertită, cu o inteligenţă profundă.

                Personal, întotdeauna am avut o foarte mare afinitate pentru jurnale personale, convorbiri, pentru acele cărţi care caută să ne prezinte portrete de viaţă, şi care, prin puterea mesajului, au menirea de a picta în inimele noastre.

                Iar Drumul spre casă tocmai această putere a mesajului o are, datorită dialogului deschis dintre domnul Filip Lucian Iorga şi Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României. De aceea, invit cititorii să se aplece asupra acestei cărţi în vederea unei mai bune înţelegeri a istoriei de lângă noi.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania