Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

„Academician  Zoe Dumitrescu Bușulenga – har  și vocație în cultura românească”

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr.9 (141), Septembrie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

„Academician  Zoe Dumitrescu Bușulenga – har  și vocație în cultura românească”

Primit pentru publicare: 01 Sept. 2020
Autor: Ioan GRĂMADĂ, Câmpulung Moldovenesc   
Publicat: 02 Sept.  2020

© Ioan Grămadă, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


„Academician  Zoe Dumitrescu Bușulenga – har  și vocație în cultura românească”

            La 20 august s-au împlinit 100 de ani de la nașterea ilustrului profesor și om de aleasă  cultură, Zoe Dumitrescu-Bușulenga.

          Referindu-se la genialitatea poetului nostru național și universal, distinsa doamnă sublinia:„Cercetarea eminescologică pe măsura mileniului III, abia acum începe, anticipând că previziunile științifice ale poetului odată descoperite, vor fi atât de valoroase, încât noi cititorii vom fi mai contemporani cu Eminescu, decât însăși contemporanii săi de leat”.

                   Despre această mare personalitate a vieții culturale românești,avea să-și amintească preotul Nicolae Cojocaru din Câmpulung Moldovenesc, doctor în științe teologice și doctor în etnologie, în cartea sa „În drum spre Forum, Jurnal filozofic prin  culturi, religii și civilizații” (apărută în anul 2018 la Editura Lidana) din care citez: „Când am ajuns la Academia di România din Roma în 1995, cu prilejul participării mele la Simpozionul Internațional de Etnologie, doamna Acad. prof. Zoe Dumitrescu-Bușulenga era de ceva vreme directoare a Institutului cultural româno-italian, fiind bine cunoscută în cercurile culturale ale Capitalei. Ne-a primit cu căldură și într-o seară a organizat cu ocazia Simpozionului un concert de pian în sala de festivități a prestigioasei instituții.

          Am ascultat și câteva voci în acompaniament de pian. S-a cântat muzică de Mozart, de Bethoven, de Bach. Nu știam că doamna profesoară Zoe se pricepe așa de bine la muzică. Pe parcursul concertului, la anumite intervale,  a făcut comentarii interesante cu privire la piesele interpretate, explicațiile sale, fiind ca un întinerariu de suflet în lumea muzicii.

          M-a impresionat felul ei de a expune cu multă abilitate teorii de cea mai bună clasă, despre compoziții și actori de muzică, în întreg cadrul european. A fost o seară de neuitat de audiții și admirație ce mi-a rămas în suflet până astăzi”.

          Și autorul acestui eseu își amintește că a lecturat cu mare plăcere, fiind un pasionat al călătoriilor, cartea „Periplu umoristic”, volum apărut în 1980, scrisă de acad. prof. Zoe Dumitrescu-Bușulega la întoarcerea sa dintr-o amplă călătorie prin câteva  capitale europene din care a consemnat, printre altele, aceste cugetări înțelepte:

          „Fiecare se oprește și se adapă din această undă tânără și clară, al cărei murmur se acordă dumnezeește cu ceea ce are mai adânc omul universal”.

          „Scopul unei călătorii bine făcute și adânc înțelese, este acela de a te întoarce acasă mai bun, mai înțelept, mai deschis spre orizontul fără de sfâșit al umanității”.

          Cu binecuvântarea Î.P.S. Părintele Calinic, Arhiepiscopul Sucevii și Rădăuților, joi 20 august, 2020, a început la Mânăstirea Putna, cea de-a XII-a ediție a colocviului „Academician Zoe Dumitrescu-Bușulenga, har și creație  în cultura română. Maica Benedicta – 100”

          Colocviul s-a desfășurat pe parcursul a două zile și a reunit numeroase personalități din lumea universitară, literară, religioasă și artistică. Din partea Arhiepiscopiei Sucevii și Rădăuților a luat parte Î.P. Părinte Damaschin Dorneanu, Episcopul vice al Arhiepiscopiei.

          La 20 august a.c. când s-au împlinit 100 de ani de la nașterea ilustrului profesor și om de cultură, Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga, evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți și diaconi, în altarul de vară al Mânăstirii Putna.

          A urmat un moment de evocare la mormântul Maicii Benedicta care în ultimii ani intrase în cinul călugăresc, mormânt aflat după dorința sa testamentară, în Cimitirul Mânăstirii Putna, lângă cel al duhovnicului său, un om deosebit.

          Parcursul sărbătorii a urmat la Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Puteneanul”. Cei prezenți, au asistat la vernisarea expoziției Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga și au vizitat Sala dedicată distinsei personalități, unde se află expuse piese  de mobilier: biblioteca și numeroase obiecte care au aparținut Maicii Benedicta. Cu acest prilej, a fost lansată CARTEA cu numărul 12 și Caietele de la Putna, cu dezbateri, comentarii și intervenții, care au completat agenda primei Zile a colocviului putnean.

          În cartea de onoare a Mânăstirii , am văzut, un vizitator-participant la EVENIMENTE  a notat și lăsat această mărturisire care m-a impresionat: „La  Putna ar trebui să venim în fiecare  an, ca să nu uităm să plângem românește”.

          A consemnat, Ioan Grămadă, scriitor și muzeograf din Câmpulung Moldovenesc, membru al Cenaclului de la distanță, coordonat de Ion N. Oprea,Iași,  22 august 2020.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania