Primit pentru publicare de la autor, Gheorghe Median, 18 iul.2014.
Editor: Ana Maria Maluş, 18 iul.2014.
S-au împlinit, la 30 martie 2014, 135 de ani de la adoptarea legii de înfiinţare a Academiei Române, cel mai înalt for ştiinţific al ţării. Actul normativ conferea statut juridic şi dădea o titulatură pe măsura importanţei sale, unei instituţii care luase fiinţă, încă din anul 1866, sub numele de Societatea Literară Română, schimbat, un an mai târziu, în Societatea Academică Română şi avea ca principale obiective, cultivarea limbii şi literaturii române, stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii române, studierea istoriei naţionale române şi cercetarea în cele mai importante domenii ştiinţifice.
De-a lungul celor 135 de ani care au trecut de la acest eveniment, cele mai importante personalităţi ale ştiinţei, literaturii, artei, armatei şi vieţii politice româneşti au devenit membri titulari, corespondenţi, de onoare sau post mortem ai Academiei Române, printre aceştia regăsindu-se şi un impresionant număr de botoşăneni.
Despre Academie se vorbeşte, de regulă puţin, şi doar conjunctural. Acelaşi lucru se poate spune şi despre membrii acesteia, amintiţi doar atunci când numele lor se leagă de vreun eveniment, sau, în mod firesc, atunci când sunt sărbătoriţi sau omagiaţi la împlinirea unor cifre rotunde de le naşterea sau moartea lor. Ca urmare, nu este de mirare că academicienii români nu sunt cunoscuţi, uneori nici în judeţele de unde provin, constatare valabilă şi la Botoşani.
Având în vedere cele de mai sus, ne-a făcut o reală plăcere iniţiativa domnului Col.(r) Dr.Gică Mariţanu, de a acoperi această lacună, tipărind în regie proprie, o elegantă mapă intitulată „Academicienii Judeţului Botoşani, 1866-2014” .
Mapa cuprinde un număr de 39 cărţi poştale, cu portretele celor 39 de botoşăneni membrii ai Academiei Române, concepţia şi aranjamentul grafic al acestora aparţinându-i autorului acesteia.
Aplaudând gestul domnului Col.(r) Dr.Gică Mariţanu, ţinem să evidenţiem eforturile deosebite ale domniei sale în documentarea pentru realizarea ilustratelor, lucru deloc uşor, în ciuda aparenţelor.
Ţinem să mai adăugăm faptul că, dând dovadă de o deosebită generozitate, domnul Col.(r) Dr.Gică Mariţanu, a donat câte o mapă Muzeului Judeţean de Istorie şi Bibliotecii Judeţene, pentru a le pune la dispoziţia celor interesaţi.
Nu putem încheia aceste rânduri făra a aminti o altă iniţiativă a domnului Col.(r) Dr.Gică Mariţanu, în direcţia cunoaşterii şi marcării trecutului botoşănean: editarea unei serii de plicuri filatelice, în tiraj limitat „Prima zi”, care marchează împlinirea unor ani rotunzi de la naşterea sau moartea celor mai importante personalităţi ale judeţului Botoşani, sau de la fondarea unora dintre monumentele istorice ale judeţului. Grafica plicurilor ca şi macheta ştampilelor sunt creaţia domnului Col.(r) Dr.Gică Mariţanu, care, asumându-şi integral proiectul, a suportat şi cheltuielile de tipărire. Cele 161 plicuri puse în circulaţie până acum, se constituie în adevărate valori filatelice, şi în acelaşi timp, reprezintă o mostră, extrem de rară şi discretă, de implicare în viaţa Botoşanilor, a unui om care mai crede încă în virtuţile culturii şi în şansa ca oraşul lui Eminescu şi Iorga să se menţină între marile centre culturale ale ţării.
Ne face plăcere să facem cunoscut faptul că Muzeul Judeţean de Istorie este beneficiarul unui set complet al plicurilor filatelice apărute până acum, fapt pentru care, îi aducem domnului Col.(r) Dr.Gică Mariţanu mulţumirile noastre.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania
…Sincere aprecieri!