Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Acasă, de Crăciun!

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 12 (132), Decembrie 2019
V-ați iubit vreodată țara?
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Acasă, de Crăciun!

Primit pentru publicare: 25 Dec. 2019
Autor: Dorina RODU, secretar redacție – Revista Luceafărul
Foto: Liliana RODU
Publicat: 25 Dec. 2019
© Dorina Rodu, ©Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

 Acasă, de Crăciun!

Astăzi e Crăciunul și e timpul pentru unele dintre cele mai frumoase tradiții românești, tradiții născute la sat și care se pierd sub tăvălugul globalizării.
Satele românești cu biserici vechi și case țărănești, cu cimitire care au morminte străjuite de cruci ce ascund fiecare câte o poveste, cu ulițe și porți primitoare, sunt purtătoarele unui limbaj tainic și laic al tradiției, al continuității fizice și spirituale ale neamului nostru, ele fiind și oglinzi ale sufletului românesc, în care se arată astăzi, după caz, hărnicia sau delăsarea, responsabilitatea sau indiferența noastră. La sat, Colindul din ajunul Crăciunului mai păstrează încă ceva din frumusețea și emoția de altădată. Pe ulițele strâmte și prin ogrăzile austere ale gospodăriilor țărănești, se mai pot încă auzi adevăratele colinde de copii. De asemenea, satul are un cult al pomenirii morţilor şi al legăturii dintre generaţii, mult mai profund decât oraşul, iar creaţiile populare perene din lumea satului sintetizează filosofia profundă a înțelegerii sensului sfânt al vieţii şi al morţii.
   Colindul românesc, prin forma sa simplă şi prin mesajul pe care-l transmite, este glasul lăuntric al Sfintei Evanghelii şi al Bisericii, împărtășit și dăruit în casele și-n sufletele drept credicioşilor creştini. Colindul reprezintă ecoul strămoșesc, popular şi artistic al cântărilor bisericeşti liturgice, care încălzește și învăluie inimile tuturor credincioșilor.
   Mă bucură faptul că mai sunt oameni care luptă pentru continuitatea obiceiurilor românești și, în speranța că vor dăinui în continuare, pentru mulți ani de acum înainte, Grupul Vocal „Metania”, grup înființat în anul 2015 și coordonat de către un fiu al satului Călinești, Nechifor Ionuț, care prin răbdare și credință a depus eforturi (multe știute doar de el), pentru a contribui și la recitalul de astăzi, 25 Decembrie 2019, care a avut loc la Parohia „Sfântul Nicolae” din Călinești, în cadrul căruia Grupul Vocal „Metania” a interpretat colinde spre încântarea celor mai mici, dar și spre bucuria celor trecuți de prima tinerețe, iar pe lângă colindele interpretate de frumosul Grup ”Metania”, toți cei prezenți s-au putut bucura și de câteva colinde cântate la vioară de către familia Amarandei. Așadar într-o atmosferă de poveste colindele au răsunat nu doar în Biserica „Sfântul Nicolae”, ci și în sufletele celor prezenți și, datorită stației de amplificare conectată la câteva boxe, au răsunat și pe ulițele apropiate bisericii. Iar dacă tot este perioada cadourilor, la finalul recitalului, toți copiii prezenți, pe lângă urările de bine, au primit daruri.


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Stefan Silva spune:

    Mos Craciun ne cauta intotdeauna acasa. In cartea lui este scrisa adresa fiecaruia. Degeaba incercam sa petrecem in alta parte, el stie unde sa ne gaseasca. Sa-l primim cu cinste si caldura in sufletele noastre, fiinca SARBATOREA NASTERII DOMNULUI aduce crestilor speranta cea mult asteptată.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania