Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Adevărul: Profesorii se întâlnesc pe platforma online iTeach

Spaţiul virtual e un mediu destinat dezvoltării profesionale şi socializării. Învăţământul românesc a făcut cunoştinţă cu aplicaţiile web 2.0 şi cu „social media“ graţie Centrului TEHNE pentru Inovare în Educaţie.

Ideea unei platforme virtuale pentru dezvoltarea profesională continuă a cadrelor didactice mustea de multă vreme în mintea celor de la TEHNE. iTeach a luat contur şi s-a definitivat treptat în ultimii 8 ani în care Centrul a participat la peste 30 de proiecte europene care au avut ca scop dezvoltarea şi promovarea unui învăţământ mai bun. „Era firesc ca şi educaţia din România să ţină pasul cu schimbările”, spune Olimpius Istrate, directorul Centrului, creatorul şi coordonatorul platformei.

Olimpius Istrate [1024x768]„A fost ca un puzzle care s-a întregit pas cu pas: am avut proiecte care au vizat utilizarea softului educaţional şi a platformelor de e-lear­ning, proiecte dedicate noilor metode didactice şi proiecte care au vizat formarea profesorilor în raport cu provocările pe care le întâmpină în activitatea la clasă.” iTeach cuprinde toate acestea, fiind în plus şi o reţea de socializare. Spaţiul virtual oferă cadrelor didactice din toată ţara acces la cursuri online gratuite, la resurse profesionale şi la noutăţile din domeniu.

„iTeach e în primul rând un spaţiu colaborativ, apoi un mediu de formare modern. De curând am descoperit că şi UNESCO foloseşte exact acelaşi tip de platformă pentru comunitatea cercetătorilor şi a practicienilor în educaţie afiliaţi din întreaga lume, iar platforme similare sunt în curs de dezvoltare în mai multe ţări”, explică Istrate.

Cercetările europene din ultimii 10 ani au relevat atât potenţialul folosirii noilor tehnologii în educaţie, cât şi o cerinţă în creştere din partea profesorilor pentru a avea la dispoziţie resurse didactice de calitate. O veste bună în acest sens e că direcţia din Ministerul Educaţiei care se ocupă de formarea cadrelor didactice are acum în lucru o metodologie de acreditare a cursurilor online.  O parte dintre cursurile disponile pe iTeach sunt dezvoltate de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE) în cadrul programului eTwinning al Comisiei Europene, pe când altele sunt preluate de la compania Intel şi adaptate de TEHNE pentru România.

„În mod particular, aceste cursuri sunt cotate printre cele mai bune din lume, fiind preluate de multe sisteme de învăţământ pentru a realiza o parte din formarea continuă a profesorilor”, explică Istrate. „De exemplu, în Franţa, Portugalia, Iordania şi China, aceste cursuri online sunt derulate direct de Ministerul Educaţei; în Germania sunt preluate de un institut pedagogic din Berlin, iar în Italia, Spania şi Marea Britanie – de ONG-uri sau companii specializate în formarea cadrelor didactice.”

Continuare articol: http://www.adevarul.ro/scoala_si_educatie/clasele_v-viii/Profesorii_se_intalnesc_pe_platforma_online_iTeach_0_473352988.html

Sursa: http://www.adevarul.ro



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania