ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 23 Oct. 2018
Autor: Ovidiu CHELARU, scriitor, poet,
președintele Societății Scriitorilor Botoșăneni ,,Mihai Eminescu”
Publicat: 24 Oct. 2018
Editor: Ion ISTRATE
Onorată asistenţă,
În calitate de preşedinte al Societăţii Sciitorilor Botoşăneni, cât şi în postură de autor, mai întâi ţin să adresez mulţumirile mele, tuturor celor care au ţinut să fie prezenţi la botezul public al asociaţiei noastre, cât şi la lansarea a trei volume de carte, aparţinând subsemnatului, respectiv: ,,Cugetări latine”- cartea a II-a, prefaţată de dl. Ion Istrate, directorul Ed. Agata și al Revistei de cultură și educație ,,Luceafărul”; ,,Nemuritorii” – antologie monografică prefaţată de dl. prof. Gheorghe Median şi ,,Sunt şi eu un muritor” – poezii, cu o prefață semnată de d-ra. Dorina Rodu, redactor-șef al revistei ,,Luceafărul”.
De asemenea, ţin să mulţumesc în mod deosebit d-lui Ion Istrate, care a binevoit, pentru nu știu a câta oară, să ne pună la dispoziţie resursele logistice necesare organizării acestui eveniment, precum și această frumoasă Sală de Conferinţe a editurii ,,Agata”, un gest de sprijin concret pentru cultura scrisă al acestor plaiuri moldave.
Ţinând cont de faptul că, o parte din cei prezenţi mă cumosc prea puţin sau deloc, daţi-mi voie să punctez câteva crâmpeie din fişa mea biografică:
Prin obârşie şi destin sunt bucovinean, născut la data de 10.februarie 1931, în localitatea Bădeuţi, judeţul Suceava. Prin adopţie însă, de aproape şase decenii sunt botoşănean. Aici, pe frumoasele meleaguri moldave, blagoslovite de Dumnezeu, m-am realizat deplin, ca profesie, familie şi scriitor.
Cu permisiunea dvs., voi face o succintă incursiune în lumea creaţiei mele literare. Aplecarea mea spre condei, s-a realizat destul de târziu în viaţă, mai exact în anul 2002, când mi-am publicat prima carte de versuri ,,Regăsire”, la vârsta de 71 ani, având ca drept imbold cugetările marelui înţelept Socrate care, adresându-se unui scrib mai în vârstă, i-a zis: ,,dacă cineva te va întreba de ce mai scrii cărţi când semenii tăi se pregătesc să dea colţul, să le răspunzi – să arăt lumii că pot scrie şi încă destul de bine, înainte de a trece la cele veşnice”. Morala, vine de la sine: senectutea, nu pentru toţi reprezintă o povară, pentru a-ţi depăna firul vieţii într-o dulce trândăvie, în aşteptarea unei mântuiri divine, care în chip de himeră, ne îndrumă paşii vieţii, visele şi aşteptările către paradis, sau către nicăieri.
Aşa şi nu altfel, pe întinderea celor 16 ani (2002 – 2018), de când am pus mintea şi condeiul la treabă, mi-am trecut numele pe coperta a 33 volume de carte. Este singura avere ce o las posterităţii, cât şi urmaşilor mei de ram şi condei.
În altă ordine de idei, ţin să mai arăt faptul că alături şi de alţi câţiva scriitori, ani de zile am fost preocupat de a înfiinţa o nouă asociaţie de cultură şi literatură botoşăneană, ca drept imperativ al vremurilor pe care le trăim, pentru a nu mai fi cenuşăreasa Europei la consumul de carte.
Visele şi năzuinţele noastre de altădată, astăzi au devenit o realitate vie şi palpabilă, începând cu data de 18 Aprilie 2018, odată cu emiterea sentinţei civile a Judecătoriei Botoşani, care a aprobat şi legiferat înfiinţarea Societăţii Scriitorilor Botoşăneni ,,Mihai Eminescu”, societate care în conf. cu Art. 5 din Statut, îşi propune ca unic scop îmbogăţirea patrimoniului cultural românesc, prin atragerea unui număr nelimitat de scriitori de valoare care să facă cinste meleagurilor legendare ale Botoşanilor.
Pe cale de consevinţă şi în conf. cu Actul Constitutiv al asociaţiei, membrii grupului de iniţiativă care au pus umărul la înfiinţarea societăţii, astăzi se bucură de calitatea de a fi membrii Consiliului Director, în următoarea alcătuire:
1.Chelariu Ovidiu;
2.Istrate Ion;
3.Apetrei Traian;
4.Cristescu Dan;
5.Adam Constantin.
Cât despre cărţile lansate de mine, cu prilejul prezentului show literar, acestea vă stau la dispoziţie, nerăbdătoare de a fi lecturate. Sper să fie şi pe gustul dvs.
Vă mulţumesc pentru înţelegere, răbdare şi ascultare!
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania
Succes.