Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

S-a înfiinţat Societatea Scriitorilor Botoşăneni „Mihai Eminescu”

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

S-a înfiinţat Asociaţia Scriitorilor Botoşăneni „Mihai Eminescu”

Preluat pentru publicare: 22 Oct. 2018
Sursa primară: www.jurnalulbtd.ro

Autor: Ioan ROTUNDU
Publicat: 22 Oct. 2018
Editor: Ion ISTRATE

Sâmbătă, la sala de festivităţi a Editurii „Agata” din Botoşani a avut loc întrunirea oficială a celor care au pus bazele Asociaţiei Scriitorilor Botoşăneni „Mihai Eminescu” Botoşani. Înscrisă la Judecătoria Botoşani încă din aprilie a.c., Asociaţia n-a devenit publică decât sâmbătă, 20 octombrie a.c. când s-a organizat şi un eveniment editorial de excepţie.
Cel care a pus bazele creării Asociaţiei şi a reuşit să adune în jurul său un mănunchi de scriitori botoşăneni care să devină membri fondatori este inginerul Ovidiu Chelaru, acum la respectabila vârstă de 87 de ani. Deşi aproape nonagenar, inginerul are o energie intelectuală şi mai ales fizică de invidiat. Bucovinean la origine, el a ajuns în Botoşani după ce a absolvit facultatea şi a devenit inginer piscicol, conducând câteva decenii destinele pisciculturii botoşănene în calitate de director al societăţii de profil.
Autor a peste 30 de volume poezie şi proză, inginerul Chelaru şi-a asumat rolul de preşedinte al proaspetei Asociaţii, propunându-şi să iniţieze acţiuni publice care să aibă ecou în rândul botoşănenilor, promovând tinerele talente şi încurajându-le să ţină cu nădejde condeiul în mână iar de sub peniţa lui să iasă creaţii literare valoroase. Din conducerea Asociaţiei mai face parte jurnalistul Traian Apetrei şi directorul Editurii „Agata”, Ion Istrate.
Cu prilejul acestei întruniri, preşedintele Ovidiu Chelaru a lansat un număr de trei volume. „Cugetări latine” şi „Sunt şi eu un muritor”, volume de poezie. Interes a trezit volumul de proză intitulat „Nemuritorii”, volum care poartă subtitlul de „scriitori de seamă botoşăneni”. Un număr de 17 scriitori botoşăneni figurează în acest volum, prezentaţi în ordine alfabetică, consideraţi de Ovidiu Chelaru ca având creaţii literare prin care au contribuit substanţial la îmbunătăţirea valorilor culturale botoşănene.
În cadrul acestei festivităţi, Asociaţia a bifat o primă acţiune de interes public în asociere cu Editura” Agata” acordând celor 17 scriitori o diplomă intitulată generic „Certificat de nemuritor”, un fel de recompensă morală, şi de preţuire publică. S-au ţinut şi cuvântările de rigoare, cuvântări scurte dar rostite din inimă, fără vanităţi şi orgolii personale.
Ca unul care mă număr printre cei 17 „Nemuritori”, a trebuit să rostesc un mic discurs pe care-l fac public. Iată cine sunt cei 17 „nemuritori” selectaţi de Ovidiu Chelaru după criterii proprii, prezentaţi în ordine alfabetică: Constantin Adam, Traian Apetrei, Ionel Bejenaru, Gheorghe Burac, Dan Marius Cristescu, Ion Istrate, Mihai Matei, Georgică Manole, Gică Manole, Gheorghe Median, Lucia Olaru Nenati, Maria Panciuc – Bucătaru, Ioan Rotundu – Dângeanu şi Dumitru Ţiganiuc.
N.R.


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania