Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

  Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 14 → 2022

  Amintiri literare. File ale tinereţii lui Rainer Maria Rilke: din Florenţa, gânduri pentru Clara

  Primit pentru publicare: 25 iun. 2017
  Autor: prof. Vasile GĂUREAN, Bistrița
  Publicat: 25 iun. 2017
  Editor: Ion ISTRATE

   

   

   

  Amintiri literare

  File ale tinereţii lui Rainer Maria Rilke: din Florenţa, gânduri pentru Clara

      

      Plecat în Italia ca excursionist, fiindcă „de afară se vede mai bine şi mai departe”, cum observase şi Goethe, poetul austriac Rainer Maria Rilke (pe numele său complet Rene Karl Wilhelm Johann Josef Maria Rilke (n. dec.1875- m. dec.1926) ţine un jurnal pe care-l va dedica viitoarei sale soţii din titlu. Este surprinzătoare maturitatea şi frumuseţea  gândirii tânărului poet, care avea pe atunci numai 20 de ani. În vreme ce mulţi se cufundă şi se îneacă în noroiul lumii, Rilke posedă o altă concepere a rostului existenţei, ceea ce se vede din sfaturile lui către tineri:

              „…însă trebuie să fiţi demni, curaţi şi bisericoşi. Nu vă este permis să aveţi „amoruri”, ci doar o iubire. Nu doruri, ci un dor şi zilele voastre nu au voie să fie pline de senzaţii şi confuzii, ci să crească peste toate o solemnitate clară şi de cristal, în care fiinţele voastre să se mişte firesc şi frumos. Dacă aţi fi măcar o zi „nefiresc”, aţi constata câtă veşnicie este în voi.”

       Din păcate, graba de a gusta din pomul interzis este o constantă mirobolantă a zilelor pe care le trăim. Numai că ceea ce pare de departe a atrage, se dovedeşte cu vremea a fi amărăciune. „Iar ale Evei fiice – scria George Topârceanu- dau buzna în livadă / Din merele oprite să facă marmeladă.”

       „Pentru ce- se întreba un filosof- este copilăria fericită? Fiindcă nu ştie nimic. Şi pentru ce este bătrâneţea nenorocită? Fiindcă ştie totul.” Consolarea cea mare este însă în aceea că pe câmpiile lumii acesteia, nu se află numai iarbă , ci şi flori. E drept, mai rare, dar se află.

                                             Abonare la articole via email

  Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

  Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

  Lasă un comentariu

  Drept de autor © 2009-2023 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
  Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
  Server virtual Romania

  Statistici T5