Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Aniversare: Poetul gorjean Gheorghe Birău la împlinirea a 70 de ani

Gheorghe Birău s-a născut la 20 februarie 1955, în satul Frăteşti, comuna Stăneşti (astăzi comuna Lelești),  judeţul Gorj, fiind fiul lui Grigore și al Victoriei Birău.


  • Urmează cursurile claselor I-IV la școala din satul Frăteşti(1962-1966), iar clasele V-VIII (1966-1970) la Școala Gimnazială din satul Leleşti. Silitor și cu dragoste de carte, elevul Gheorghe Birău a luat de șapte ori premiul întâi în cei opt ani de școală generală.
  • Apoi susține examen și este admis cu media cea mai mare la Liceul Economic Târgu Jiu (astăzi Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” Târgu Jiu, ale cărui cursuri le urmează în perioada 1970-1974, ani în care a făcut parte din colegiul de redacție al revistei liceului intitulată ”Ecou”.
  • La finalizarea studiilor liceale, Gheorghe Birău susține examen de admitere la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității din Craiova, ale cărei cursuri le urmează (1975-1979) după ce mai întâi, conform regulilor vremii,  își satisface stagiul militar (1974-1975). De subliniat faptul că Gheorghe Birău a finalizat studiile universitare în vara anului 1979, ca șef de promoție cu media 9,96.
  • Ulterior, domnul Gheorghe Birău urmează studiile doctorale în cadrul Universității din Craiova (2000-2004), elaborând teza intitulată ”Privatizarea și mutațiile structural funcționale în sistemul bancar din România”, sub coordonarea științifică a prof. univ. dr. Constantin Bărbăcioru1, în urma susținerii căreia obține titlul de doctor în științe economice.
  • În decursul anilor Gheorghe Birău a urmat numeroase cursuri de specializare în domeniul bancar  și al supravegherii pieței bancare, atât în țară cât și în străinătate (Banca Franței), dintre care amintim: rolul și funcțiile băncilor centrale, marketing bancar, management bancar, autorizarea și supravegherea băncilor comerciale, managementul riscurilor bancare etc.
  • După absolvirea studiilor universitare, în toamna anului 1979,  Gheorghe Birău a primit repartiție guvernamentală la Sucursala Gorj a Băncii Naționale a României, unde își începe activitatea profesională ca economist (8 oct. 1979) în cadrul căreia va lucra peste 40 de ani.
  • Pe baza activității sale deosebite apreciată de conducerea băncii, prin derogare de vechime în muncă este numit șef de serviciu în cadrul sucursalei (1985), pentru ca în anul 1990 să fie numit director al unității, calitate pe îndeplinit-o trei decenii, până la pensionare (martie 2020).
  • În calitatea sa de director al Sucursalei Gorj a Băncii Naționale a României, Domnul Gheorghe Birău și-a adus o contribuție însemnată la dezvoltarea rețelelor bancare din județul Gorj, după anul 1990, prin înființarea de sucursale și agenții ale băncilor comerciale, asigurând respectarea reglementărilor Băncii Naționale a României în teritoriu, controlul activității băncilor comerciale, implementarea politicilor băncii centrale privind cercetările statistice și educația financiară la nivelul județelor Gorj și Mehedinți.
  • De subliniat faptul că datorită profesionalismului său, Domnul Gheorghe Birău a reușit fundamentarea necesității menținerii operative a unității băncii centrale de la Târgu Jiu.
  • Ca profesionist și cetățean al municipiului Târgu Jiu, Domnul Gheorghe Birău a depus toate eforturile pentru obținerea fondurilor necesare restaurării vechiului sediu al Sucursalei Gorj a Băncii Naționale  o clădire de patrimoniu reprezentativă pentru orașul Târgu Jiu, construită în secolul al XIX-lea care a aparținut lui Ion Carabatescu (1847-1920),  avocat, fost prefect al județului Gorj, parlamentar și om politic liberal.
  • De asemenea D-l Gheorghe Birău, în calitatea sa de director al Sucursalei Gorj a BNR, a reușit să obțină fondurile necesare și aprobarea pentru construcția unui nou sediu în municipiul Târgu Jiu, clădire care a îmbogățit zestrea edilitară a orașului nostru.
  • Tot D-l Gheorghe Birău a fost artizanul realizării la Târgu Jiu a unui centru de date național al Băncii Naționale a României precum și al amenajării în grota de lângă Mănăstirea Tismana a Muzeului Tezaurului – un obiectiv turistic unic în țară, vizitat anual de zeci de mii de turiști români și străini.
  • De subliniat faptul că pe baza aprecierii activității desfășurată de D-l Gheorghe Birău, guvernatorul Băncii Naționale a României Mugur Isărescu a acceptat ca vechi mobilier de patrimoniu al Centralei Băncii să fie transferat la unitatea sa din Târgu Jiu, ceea ce face ca zestrea sediului acesteia, care este și clădire de patrimoniu, să crească și să cuprindă și astfel de dotări valoroase (birou guvernator BNR, mobilier din Sala de Consiliu, mobilier din birourile directorilor din Centrala Băncii Naționale, etc).
  • Din postura sa de cunoscător al mediului bancar, domnul Gheorghe Birău și-a adus o contribuție substanțială la dezvoltarea mediului de afaceri, în calitatea sa de membru al Colegiului de conducere al Camerei de Comerț și Industrie a Județului Gorj (2000-2020). 
  • Fiind un foarte bun profesionist în domeniul bancar, Gheorghe Birău a fost solicitat și cooptat în rândul corpului profesoral, mai întâi cel al Universității ”Jiul de Sus” Târgu Jiu (2000) în cadrul căreia și-a desfășurat activitatea în calitate de cadru didactic asociat și unde a predat disciplina ”Monedă, credit și bănci”, până la preluarea acesteia de către Universitatea ”Titu Maiorescu” din București, precum și la Universitatea ”Constantin Brâncuși ” Târgu Jiu, pentru cursuri de masterat și învățământ la distanță
  • Apoi, dr. Gheorghe Birău a desfășurat activitate didactică în cadrul Filialei Târgu Jiu a Universității ”Titu Maiorescu” precum și la  Universitatea  ”Constantin Brâncuși ” Târgu Jiu  unde a predat discipline de specialitate precum: ”Monedă și Credit”, ”Expertiză Contabilă”, ”Sisteme Bancare Comparate”, ”Evaluarea si Gestiunea Riscurilor Bancare”, ș.a.,
  • În calitatea sa de doctor în economie și cadru didactic universitar, Gheorghe Birău a desfășurat și o intensă activitate de cercetare științifică, materializată în articole de specialitate, o parte prezentate la sesiuni științifice și publicate în volumele acestora, iar o parte publicate în reviste de specialitate. De asemenea, a sprijinit mediul academic local și prin numeroase programe comune ale universităților locale cu Banca Națională a României.
  • Gheorghe Birău este pasionat de literatură încă din copilărie când începe să scrie versuri, prima  sa poezie fiindu-i  publicată pe când avea vârsta de 13 ani în culegerea “Mlădițele Gorjului” (1968), acesta fiind unul dintre cele mai fericite momente din viața domniei sale.  
  • În anii pe când era elev la Liceul Economic Târgu Jiu, îl întâlnim pe Gheorghe Birău ca  membru al colectivului de redacție al revistei școlare a liceului ”Ecou” și ca autor a numeroase articole de specialitate dar și cu unele creații petice, mentor fiindu-i domnul Iancu Popescu – profesor de limba și literatura română și coordonator ale colectivului de redacție al revistei. 
  • În anii de liceu, elevul Gheorghe Birău își dezvăluie talentele sale poetice participând frecvent activitățile cenaclului literar al elevilor alături de alți tineri liceeni talentați.
  • Ulterior, Gheorghe Birău publică în revistele liceale ori studențești și debutează  în revista „Flacăra”(nr. 23, din 4 iunie1981, pagina 12).
  • Pasionat de literatură, domnul Gheorghe Birău a frecventat, de-a lungul anilor cenaclurile literare:Orfeu”(Craiova), ”Ramuri” (Craiova) și ”Columna”(Târgu Jiu), colaborând, de-a lungul anilor, cu numeroase reviste în care a publicat parte din creațiile și studiile sale, dintre care amintim: ”Flacăra”, ”Ramuri”, ”Tribuna”, ”Transilvania”, ”Columna”, ”Echinox”, ”Unu” (redactor), ”Spicon”  (membru al colegiului de redacție), ”Flacăra”, ”Ramuri”, ”Transilvania”, ”Tribuna”, ”Echinox”, ”Columna”, ”Brâncuși”, ”Măiastra”, ”Unu”, ”Cuget liber”, ”Caietele Columna”, ”Portal-Măiastra”, ”Oglinda literară”, ”Antemeridian/Postmeridian”, ”Polemika”, ”Revista învățătorimii gorjene” ”Scrisul Românesc”, ”Caligraf”, ”Serile la Brădiceni”, ”Confesiuni”, ”Noua Provincia Corvina”, ”Poezia”, ”Semne”, ”Magazin istoric”, ”Finanţe – Provocările Viitorului”, ”Spicon”, ș.a. 
  • De asemenea domnul Gheorghe Birău este membru în colegiul de redacție la revistele: Ramuri, Unu, Caietele Columna, Antemeridian/Postmeridan, Serile la Brădiceni și Spicon.
  • Poetul Gheorghe Birău semnează în general sub numele de Gelu Birău. A mai semnat și sub pseudonimele  G.B., G. Alexandru, Alexandru Galea.
  • Editorial, poetul Gheorghe Birău (alias Gelu Birău) debutează în anul 1993 cu volumul de versuri „Cântece esențiale” (Editura „Spicon”, 1993, Târgu-Jiu). 
  • Au urmat apoi mai multe volume de poezie și obținerea de premii la festivalurile naționale ca și aprecierea unor critici de prestigiu, care au condus la primirea sa ca membru al Uniunii Scriitorilor din România (2004). 
  • De subliniat faptul că domnul Gheorghe Birău  scrie poezie, dar în același timp este și un pasionat cercetător și  documentarist, activități care s-au materializat în câteva volume, ce vor fi menționate mai jos.
  • Poetul, economistul, cercetătorul, universitarul și bancherul Gheorghe Birău a debutat editorial cu volumul de versuri ”Cântece esențiale”, apărut la Editura „Spicon” (1993, Târgu-Jiu), urmat de alte volume de versuri, istoriografie și monografii bancare, cărți de specialitate și monografia satului său natal, pe care le menționăm în cele  ce urmează, în ordinea descrescândă a anului apariției: ”Cartea satului. O monografie  altfel despre Frătești – Gorj” (Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2024); ”Odiseea aurului BNR, Tismana 1944-1947”, ediţia a doua revizuită şi adăugită, coautor alături de  Cristian Păunescu, Dorin Matei și Mihaela Țone (Editura “Oscar Print”, Bucureşti, 2020); ”Odiseea aurului BNR, Tismana 1944-1947”, coautor alături de  Cristian Păunescu, Dorin Matei și Mihaela Țone (Editura “Oscar Print”, Bucureşti, 2015); ”Starea de umbră”, poezie, ediţia a doua revizuită şi adăugiă (Editura “Scrisul românesc”, Craiova, 2010); “Cântece esenţiale”, ediţia a doua revizuită şi adăugită (Editura “Oscar Print”Bucureşti, 2010); ”Gorjul bancar. Banca Naţională”, ediţia a doua revizuită şi adăugită (Editura “Oscar Print”, Bucureşti, 2010); ”Contabilitate bancară”, coautor (Editura “Renaissance”, Bucureşti; 2010); ”Mangementul riscurilor şi performanţelor bancare”, coautor (Editura Universitaria, Craiova, 2007); ”La Masa Tăcerii/Dinner at the Table of Silence”, volum colectiv (Editura „Clusium”, Cluj-Napoca, 2002, traducere în limba engleză de Liliana Ursu și Sean Cotter); ”Pământ în cuminţenie”, poeme (Editura ”Clusium”, Cluj-Napoca, 2002); ”Gorjul bancar. Banca Naţională – istoriografie bancară”, monografie (Editura ”Alexandru Ştefulescu”, Târgu Jiu, 2000); ”Chants/Cântece” (Editura ”Alexandru Ştefulescu”, Târgu Jiu, 1999; traducere în limba franceză de Paula Romanescu); ”Starea de umbră” – poeme (Editura „Spicon”, Târgu Jiu, 1998); ”Cântece esenţiale”, poeme (Editura „Spicon”,  Târgu Jiu, 1993).
  • De asemenea poetul Gheorghe Birău este inclus în numeroase antologii, culegeri, tratate, dicționare, alte lucrări. 
  • În final menționăm și faptul poetul, cercetătorul și scriitorul Gheorghe Birău este membru fondator al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban” Târgu Jiu precum și membru al colegiului de redacție al revistei ”Spicon” editată de această asociație.
  • La acest moment aniversar, folosim prilejul de a-i transmite domnului Gheorghe Birău toate urările de sănătate, succes deplin în materializarea viitoarelor sale proiecte de cercetare și scriitoricești, însoțite de tradiționalul La mulți ani!

Victor Troacă
Președinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban” Târgu Jiu

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania