„Antropomorfism” – expoziție retrospectivă Sorin Purcaru la MACN (03.03-03.04.2022)
La Muzeul de Artă Cluj-Napoca se deschidea în primele zile din martie o expoziție retrospectivă Sorin Purcaru, cu tema „Antropomorfism”. Vernisajul a avut loc joi, 3 martie 2022, în prezența artistului. Este vorba de o primă expoziție personală a artistului ieșean Sorin Purcaru la MACN, proiect curatoriat de dr. Cristina Simion și de dr. Dan Breaz, care pune în valoare lucrări de grafică și sculptură, într-o sinteză a activității artistului pe o perioadă de trei decenii de activitate creatoare.
„Antropomorfism, expoziția personală a artistului Sorin Purcaru, este o retrospectivă, deși termenul ar putea părea impropriu pentru un interval de plină ascensiune creatoare și departe de posibilul manierism al artiștilor aflați la apogeu. Dacă privim înainte, cu siguranță că Sorin Purcaru nu și-a spus ultimul cuvânt în arta contemporană românească. Dacă privim în urmă, însă, o retrospectivă nu e nici prematură, nici distonantă, ci necesară după trei decenii de creație, căci e un moment de acalmie și introspecție: o piatră de hotar nu e un capăt de drum, ci un reper. Consacrat ca sculptor, prin pregătirea academică, dar mai cu seamă prin numeroase expoziții naționale și internaționale, cu câteva premii prestigioase și o prezență semnificativă atât în spațiul public, cât și în colecții muzeale, Sorin Purcaru a început să se afirme și ca grafician, iar în ultimul deceniu a căutat să combine, în expozițiile sale personale, sculptura și grafica, într-un mesaj artistic sinergic.
Artistul Sorin Purcaru integrează în lucrările sale obiecte de larg consum, cum ar fi părțile componente ale unor motoare de mașină, cheile, clopotele de sonerie, mânerele de uși și broaștele acestora pentru a sintetiza la nivelul artei culte „citate” extrase din universul nostru cotidian. Pe de o parte, acest discurs artistic, care-și apropriază concretețea vieții trăite este o reacție de relativizare a purismului stilistic clasic, care devine mai permisiv. Pe de altă parte, însă, același discurs artistic este și o reacție de relativizare a preocupării unora dintre contemporani pentru referințele exclusiv cotidiene, care, în sculptura lui Sorin Purcaru, sunt reinvestite estetic datorită finisajelor desăvârșite ale tehnicilor sculpturale consacrate.
Recunoscut pentru forța unui stil propriu marcant, Purcaru a fost invitat să expună, în ultimii ani, la Parlamentul European („Două Țări, un singur Suflet”, clădirea Altiero Spinelli, 2016), la Muzeul de Artă Ion Irimescu (2019), în galeria de artă a Consiliului Europei din Strasbourg (2019), la Muzeul de Artă Vizuală Galați (2019), la prima ediție a Bienalei Internaționale de Arte Vizuale Brașov (2019), la Festivalul Internațional Ost Anders Nürnberg (2021), precum și în galerii din Fribourg, München și Nürnberg”, aflăm de la curatori.
La vernisaj au luat cuvântul prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, curatorii dr. Cristina Simion, dr. Dan Breaz și artistul expozant. Sorin Purcaru, conferențiar al Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași și membru al Uniunii Artiștilor Plastici, trăiește și activează profesional în Iași. Expoziția Antropomorfism rămâne deschisă publicului până în data de 3 aprilie 2022, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.
Cosmina Marcela OLTEAN
Foto – Feleki István – MACN și Sorin Purcaru
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania