Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Expoziţia SAMY BRISS / “Mémoires”, note post-eveniment

  • La finalul celui de-al doilea solo-show al pictorului, desenatorului, gravorului și sculptorului israelian de origine română, Samy Briss, într-un muzeu din România, după Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, Muzeul de Artă Cluj-Napoca își exprimă profunda recunoștință pentru gestul generos al artistului și al soției sale, sculptorița olandeză Miriam Briss, de a dona muzeului de artă clujean două lucrări ce au figurat pe simezele amplei expoziții retrospective cu titlul „SAMY BRISS | Mémoires”, organizată la Cluj-Napoca în perioada 27 iulie – 6 august 2023. Este vorba despre „Le chat rose” (Pisica roz, 2009, ulei pe panou) și „Femme oiseau” (Femeia pasăre, 2017, acril pe hârtie). “Pe această cale, ne reiterăm mulțumirile, asigurându-i, încă o dată în plus, pe cei doi donatori de întreaga noastră considerație”, transmite MACN.
  • “Expoziția itinerantă „Mémoires” se distinge în biografia expozițională a artistului Samy Briss drept cel mai ambițios și consistent demers vizând prezentarea creației sale plastice în România. Un ansamblu sugestiv format din 100 de lucrări de pictură, sculptură şi desen, neexpuse niciodată „acasă”, reprezintă patrimoniul acestei expoziţii, completate de repere de viaţă personală şi artistică”, mai informează muzeul.
  • „În creaţia sa, realul şi imaginarul coexistă într-o spectaculoasă retorica picturală, care-l individualizează. Prin lumina care se degajă din interiorul lucrărilor, cu spectacolul devenit parte integrantă a viziunii plastice, Samy Briss relaţionează treptele dintre material şi imaterial, dintre sacru şi profan. Este un artist care pictează viziuni ale extazului, expresii picturale ale gândurilor spirituale, imagini ale universului interior”, afirma iniţiatorul şi curatorul expoziţiei, Adina Renţea.
  • „Sunt amintirile mele, bucuria copilăriei mele, visele, experiențele… fiecare eveniment dintr-o viață… are un impact și își lasă amprenta asupra mea. Visele vin din capul meu și sunt traduse de mâna mea. Uneori închid pur și simplu ochii și îmi las mâna destul de liberă să le «urmărească». Trăirile mele variază de la o zi la alta, la fel ca soarele care se mișcă peste ferestrele mele, sau norii. Fiecare lucrare are propriul punct de plecare, pe care nu-l analizez niciodată. Încep, îl las deoparte și revin la el. Mai târziu și, dacă am noroc, ajung undeva. Dacă nu, o las din nou deoparte pentru a mă întoarce la ea, mai târziu. Întotdeauna există o idee care mă face să încep, dar apoi mâna mea se mișcă din necesitate. Numiți-o un mix de instinct și claritate”. (Samy Briss, însemnări de atelier)
  • „Cum spune Samy, «în arta pe care o iubesc există suflet, dar ascuns înăuntru, nu expus, afișat». Suflet prezent, fără nimic sentimental, suflet ținut sub control, temperat de inteligența mereu vigilentă a artistului care ne e atât de aproape! Pictura lui Samy Briss afișează refuzul adâncimii, a materiei picturale, căci ea se definește prin înclinația către suprafață și discreție! Către joc și afecțiune. Ca în poemele lui Jacques Prévert sau ale lui Marin Sorescu. Ei aparțin unei familii comune. Pictura lui Samy Briss implică tandrețe și intimitate. Trebuie privită de aproape pentru a surprinde relația ei delicată cu lumea. Niciodată violentă, constant marcată de surâs care este, la el, politețea tristeții. Samy Briss, ca personajele lui Cehov, pe pânzele sale «surâde printre lacrimi» şi ne mângâie tandru…”(Georges Banu despra arta lui Samy Briss)
  • Expoziţia „Mémoires” a fost cel mai amplu demers vizând arta lui Samy Briss în România. Un ansamblu sugestiv format din 100 de lucrări de pictură, sculptură şi desen, neexpuse niciodată „acasă”, reprezintă patrimoniul acestei expoziţii, completate de repere de viaţă personală şi artistică. O menţiune aparte: afişul expoziţiei interzise în România din 1959 şi câteva dintre lucrările care ar fi trebuit să facă parte din acel demers, păstrate cu grijă de artist, întregesc acest proiect expoziţional. 
  • Iniţiator & Curator: Adina Renţea, ASAF
  • Coordonator proiect: Alexandra Sârbu, MACN 
  • Foto: Feleki István
  • Un proiect expoziţional inedit al Asociaţiei pentru Sprijinirea Artelor Frumoase (ASAF), realizat în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN) și în parteneriat cu Institutul Cultural Francez, Ambasada Statului Israel, Galeria Rotenberg-Uzunov și Centrul de Interes.

Cosmina Marcela OLTEAN



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania