ARENA REVISTELOR
,,Țara de Sus” și ,,Vatra Noastră Românească”
Reviste botoșănene – bulfeie ale valorilor autentice românești
Cred că este nevoie de un spațiu rezervat permanent pentru publicațiile ce apar, fie în formate tipărite, fie cele electronice, care sunt percepute prin intermediul Internetului. Acestea se constituie ca o resursă imensă și feluritoare pentru elaborarea unor cronici, scop pentru a le plasa pe o scară a valorilor și, totodată, a stimula corijări trebuincioase.
Încep prin a mă referi la două publicații – ,,Țara de Sus” și ,,Vatra Noastră Românească”, reviste ce apar la Botoșani, prima din 2006, iar a doua este, la fel, în al XII-lea an de apariție.
Amândouă își propun promovarea și afirmarea valorilor autentice și de căpătâi ale națiunii noastre: cultura tradițională, spiritul patriotic și de solidaritate, idealul de unitate a românilor. Însăși denominațiile alese de întemeietorii acestor două reviste ne sunt sugestive. Țara de Sus este partea Moldovei de Nord demarcată prin linia Bacău – Chișinău și cuprinde cele șapte ținuturi (diviziuni administrative vechi): Hotin, Dorohoi, Cârligătura sau Hârlău, Cernăuți, Suceava, Neamț și Bacău, unde populația a fost și este românească, dar, diluată în răstimpurile istoriei cu numeroși slavi, care au venit ca refugiați ortodocși sau împlântați cu scop geopolitic. Vatra Românească cuprinde o arie mult mai largă (chiar dacă etimologic și semantic – vatra – ar sugera ceva restrâns) și se referă la sfera de răspândire a fenomenului românesc, la locul geografic unde s-a întremat și format poporul român. E vorba de Vatra Părintească a Românilor!
Bufeul incidental – o frustrare, în alt chip (e un gest simptomatic pe care l-am perceput în editorialul semnat de Ion Ilie în nr.1-2/2012) – nu afectează rolul revistei ,,Țara de Sus” ca bulfeu al valorilor culturii tradiționale, fiindcă pe unde se găsesc și trudesc oameni, precum: Angela Paveliuc Olaru, Dumitru Lavric, Constantin Lupu, Steliana Băltuță, Margareta Mihalache, Mihai Fediuc, au loc fundări și consolidări ale valorilor tradiționale românești, iar judecățile emise asupra tradițiilor și obiceiurilor neamului sunt autentice și pertinente.
Nealterat rămâne bulfeul oferit valorilor neamului de către Revista ,,Vatra Noastră Românească”, unde un mănunchi de oameni – patrioți (Ionel Bejenaru, Paul-Mircea Iordache, Florea Macovei, Mircea Comăneci, Elena Chirilă, George Arhip) – asigură nu numai efortul tehnic și editorial, ci și un imens suport material și financiar. Tirajul acestei reviste depășește cu mult pe cel al multor publicații botoșănene și este distribuit în toată țara, în Basarabia (peste 50%), precum și peste hotarele vechi ale României Mari.
Am vrut, doar, să semnalez prezența în spațiul cultural botoșănean a celor două publicații și sper, ca de curând, să revin cu un comentariu mai larg legat de suportul material, tiraje și distribuție, redactori și conținutul acestor publicații.
Am inițiat această rubrică, și departe gândul de a văstui pe cineva, din dorința de arăta că e necesară o anume opinie, care să ajusteze pozitiv mesajul ce se dorește a fi transmis, precum și valoarea și ortografierea conținutului publicat. Acest lucru poate fi valabil și pentru publicațiile cotidiene – scrise și electronice – întrucât acestea (reviste, ziare) sunt ca niște stele și… ,,aștrii apar și dispar”! Așadar, Caelis Nostrum!
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania
Cum se poate de citit mai mulre numere acestei reviste?
Cu stma M.P.