Ieri, 19 martie 2014, la Iași, în Aula Magna a Universității Petre Andrei, în organizarea Unitatății de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, a avut loc Seminarul regional de informare privind oportunitățile de finanțare din cadrul Programelor PA16/RO12 Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural și PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european active prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014. Organizatorii, în prezența a peste o sută de participanți, reprezentați ai instituțiilor și ONG-urilor cu activități specifice în domeniul culturii, într-un mod clar și profesionist, au făcut înțelese condițiile prevăzute în Ghidul solicitantului pentru cererile de proiecte deschise la această dată. Invitații la acest eveniment au fost selectați de către UMP din cadrul Ministerului Culturii, avându-se în vedere o dispersie echilibrată de reprezentare regională din zona Moldovei. Din județul Botoșani au participat reprezentanți ai Memorialului Ipotești, Fundației Naționale pentru Dezvoltare Comunitară (FNDC), Asociației ,,Euroconcept”, Palatul Copiilor Botoșani, Asociației ,,Mugurelul” Dorohoi, ai Asociației Editorilor și Librarilor.
Reamintim că România a semnat, în iulie 2007, acordul de extindere a Spațiului Economic European (SEE). Prin acest acord, trei țări non-membre ale Uniunii Europene, respectiv Norvegia, Islanda și Liechtenstein care fac parte din piața europeană comună, contribuie la coeziunea regională prin programe precum Mecanismul Financiar SEE și norvegian. Prin cele două mecanisme financiare, statele SEE au alocat României asistență financiară nerambursabilă în valoare de 306,5 milioane de Euro pentru perioada 2009-2014. La data de 24 martie 2012, a fost semnat Memorandumul de Înțelegere între Guvernul României și Guvernele din Norvegia, Islanda, Liechtenstein, pentru implementarea Mecanismului Financiar SEE 2009-2014, ce include și următoarele domenii de finanțare cu o alocare financiară totală de 20.818.750 Euro: nr. 16 „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural” nr. 17 „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european” (sursa: www.umpcultura.ro).
De interes este și perioada următoare rpivind finanțările domeniului culturii, dacă avem în vedere că în 2012 a fost aprobat Memorandumul privind Aprobarea acţiunilor şi documentelor privind pregătirea accesării şi implementării fondurilor europene în perioada 2014 – 2020. Acest Memorandum conţine orientări metodologice pentru programarea fondurilor europene destinate unei dezvoltări inteligente, durabile şi incluzive, precum şi precizări pentru organizarea şi funcţionarea cadrului partenerial de consultare în vederea elaborării documentelor de programare naţionale pentru perioada 2014 – 2020. Din această perspectiva, unul din Grupurile de lucru consituite pe diferite domenii, Grupul de lucru Cultură, Patrimoniu Cultural îi revine misiunea de a urmări necesităţile sectorului cultural privind: 1. Dezvoltarea capacităţii organizaţionale în sectorul cultural; 2.Cultura cu impact social şi educaţional și 3.Creştere economică prin cultură.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania