Primit pentru publicare: 02 oct.2015
Autor: Ion N. OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul(Bt)
Publicat: 04 oct.2015
Un om care e pe cale să dezvăluie multe ”secrete vechi” ale Bisericii Catolice este Papa Francisc. Unele credințe care sunt promovate de Biserică dar care nu corespund naturii iubitoare a lui Dumnezeu au fost recent înlăturate de Papa care a fost numit recent “Omul Anului” de către revista TIME.
În ultimele sale revelații, spun sursele documentare, Papa Francisc a spus: „Prin umilință, cercetarea sufletului și meditație, prin rugăciune, am reușit să înțelegem anumite dogme. Biserica nu mai crede într-un iad în care lumea trebuie să sufere. Această doctrină este incompatibilă cu iubirea infinită a lui Dumnezeu. Dumnezeu nu este un judecător, ci un prieten și un iubitor al umanității. Dumnezeu nu caută să condamne, ci să îmbrățișeze. Ca și fabula despre Adam și Eva, iadul nu este decât un mechanism literar. Iadul nu este decât o metaforă pentru sufletul izolat care, ca toate sufletele, va ajunge să se unească în iubire cu Dumnezeu”.
Într-un alt discurs, Papa Francisc a declarat: ”Toate religiile sunt adevărate, pentru că sunt adevărate în inimile celor care cred în ele. Ce alt fel de adevăr există? În trecut, Biserica a fost dură cu cei pe care îi considera că greșesc din punct de vedere moral sau că păcătuiesc. Astăzi, nu mai judecăm pe nimeni. Ca un tată iubitor, niciodată nu ne condamnăm copiii. Biserica noastră este destul de mare pentru heterosexuali și homosexuali, pentru viață și pentru alegeri! Pentru conservatori și liberali, chiar și comuniștii sunt bine veniți și ni s-au alăturat. Cu toții îl iubim și ne închinăm la același Dumnezeu.”
Se știe, în ultimele luni, cardinalii catolici, episcopii și teologii, au deliberat la Vatican, discutând viitorul Bisericii și redefinind vechile doctrine catolice și dogme. Al treilea Consiliu de la Vatican este cel mai mare și cel mai important de când cel de-al doilea Consiliu s-a încheiat în 1962. Papa Francisc a convocat noul Consiliu pentru a ”finaliza în sfârșit lucrările celui de-al doilea Consiliu”. Cel de-al treilea Consiliu s-a încheiat și Papa Francisc a anunțat: „Catolicismul este acum ”o religie modernă și rezonabilă, care a trecut prin schimbări revoluționare. A venit vremea să abandonăm intoleranța. Trebuie să recunoaștem că adevărul religios evoluează și se schimbă. Adevărul nu este absolut și nu este predeterminat. Chiar și ateii recunosc că există divinitatea. Prin acte de iubire și caritate și ateul îl recunoaște pe Dumnezeu și își mântuiește sufletul, devenind un participant activ la mântuirea umanității.”
Discursul Papei i-a supărat pe tradiționaliști care au devenit confuzi și chiar isterici…la auzul: ”Dumnezeu se schimbă și evoluează, la fel ca și noi, deoarece Dumnezeu trăiește în noi și în inimile noastre. Când răspândim iubire și bunătate în lume, ne atingem propria divinitate și o recunoaștem. Biblia este o carte sfântă, frumoasă, dar ca toate cărțile vechi, importante, unele pasaje sunt depășite. Unele chiar ne îndeamnă la intoleranță și prejudecăți. A venit timpul să reinterpretăm aceste versete, care contrazic mesajul de iubire și adevăr, care în rest radiază din întreaga scriptură. În concordanță cu noua noastră înțelegere, vom începe să le permitem femeilor să devină cardinali, episcopi și preoți. Pe viitor, eu sper că vom avea într-o zi un Papă femeie. Fie ca nici o ușă care este deschisă bărbaților să nu rămână închisă femeilor!”
Despre așa ceva, accesul femeilor la suprema Dumnezeire, se scrie și se vorbește mult, într-o zi, minunată, gândul Domnului va birui, nu ea naște viața, Omul, ființa supremă?
Câțiva cardinali din Biserica Catolică se împotrivesc declarațiilor Papei, dar viața își are urmările ei.
Acum, la împlinirea a 60 de ani de la moartea lui George Enescu să ne reamintim ce spunea el în Statele Unite în decembrie 1937, atunci când într-un lung interviu era întrebat, cum simte ceea ce se petrecea la vremea aceea în Germania, compozitorul, marele muzician răspundea: “Știu că Bunul Dumnezeu, care ne-a plasat pe acest pământ, a dat destul pentru toți copiii Lui și că toți suntem copiii Lui. Ca un bun Părinte. El nu are favoriți. Își lasă soarele să strălucească și asupra celor drepți și a celor nedrepți. Ce diferență este dacă ne exprimăm dragostea pentru El ca evrei, creștini sau mahomedani? Important este să trăim împreună ca ființe umane decente”.
Iar atunci când compozitorul a fost întrebat de un antisemit român de ce el, ca român, l-a ales pe Edmond Fleg, un evreu, să scrie libretul la opera lui “Oedipus”, a răspuns: “Știu că nici un adevărat discipol al Mântuitorului nu poate urî ființele umane și în special pe evrei. El a venit la noi din rândurile poporului evreu. Sunt atașat de religia mea. Dar am cel mai mare respect pentru persoane aparținând altor credințe” și a adăugat: „Fleg este un mare artist pe plan literar și pentru mine aceasta este tot ce contează… Rasa sau religia lui Fleg nu intră în discuție”.
Nu vi se pare, că George Enescu, despre care eu am mai scris, vorbea, încă de atunci precum Papa Francisc, astăzi?
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania