Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Campania de cercetare arheologică din situl Băile Figa, jud. Bistrița-Năsăud și Ziua porților deschise (25 septembrie 2021)

 

Campania de cercetare arheologică din situl Băile Figa, jud. Bistrița-Năsăud și Ziua porților deschise (25 septembrie 2021)

 

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni a organizat sâmbătă, 25 septembrie 2021, evenimentul ”Ziua Porților deschise la situl arheologic Băile Figa’’. Cei care au ales să ia parte la eveniment au avut ocazia să urmărească o zi din viața de teren a arheologilor și să vadă cele mai interesante descoperiri din campania acestui an.

Situl arheologic de la Băile Figa, jud. Bistrița-Năsăud, este cel mai bogat și relevant sit arheologic de exploatare preistorică a sării din toată Europa de Sud-Est și Est-Centrală. Dincolo de faptul că cercetarea acestui sit contribuie în mod substanțial la reconstituirea exploatării preistorice a sării, acesta conține sute de structuri și artefacte preistorice de lemn bine păstrate datorită nămolului sărat în care se află.

Prin abundența materialului lemnos situl de la Băile Figa este pe departe cea mai generoasă sursă de lemn preistorică din toată Europa de Est, Sud-Est și Est-Centrală. Studierea materialului lemnos din acest sit deschide perspective nebănuite privind crearea unei scări dentrocronologice specifice Transilvaniei.” 

În campania din anul 2021 este în curs de cercetare o structură formată din lemne de diferite forme și dimensiuni (denumită convențional Structura 1-XV-2018)  identificată la adâncimea de cca. 0.75 m de la suprafața actuală a terenului, pe o lungime de 5 m a fost dezvelită partea superioară a unui gard de lemn, relativ rectiliniar. În jumătatea nordică a acestuia, pe o lungime de 2.5 m, gardul este format din 12 scânduri masive și 4 pari înfipți în poziție verticală în nămol. Acestea, pe ambele laturi, sunt strâns flancate de 4 pari orizontali. La 2.5 m sud, pe aceeași linie, este dezvelit un fragment mare de troacă înfiptă în poziție verticală în nămol, precum și 5 pari aflați în aceeași poziție. Între scândurile verticale din partea nordică a gardului și fragmentul de troacă, în profilele ambelor trepte, până aproape de masivul de sare, este surprins conturul unui posibil șanț, lat de cca. 1 m și adânc de cca. 1.3 m.  

Pe situl din Băile Figa, Beclean, jud. Bistrița-Năsăud, cercetările au început în jurul anului 2004, dar săpăturile arheologice efective au loc din 2007. În prezent suprafața arheologică (Suprafața XV) a fost extinsă în sectorul de nord, nord-vest și vest, în scopul identificării conturului acestei Structuri1-XV-2018 și a elementelor din lemn care i-au aparținut. Din cercetările anterioare efectuate în anul 2014, în dreptul și în imediata apropiere a acestora, direct pe roca de sare, a fost dezvelită o aglomerare de pari masivi culcați pe roca de sare, suprapusă de o aglomerare de vreascuri. 

Colectivul MNCR, implicat în cercetarea sitului din Băile Figa, este format din arheologii: dr. Valerii Kavruk, responsabilul ştiinţific al şantierului arheologic, dr. Anthony F. Harding (Universitatea Exeter), arheolog expert, membru al Academiei Britanice; dr. Dan Buzeadrd. Puskas Jozsefdr. Dan Ștefan, dr. Maria Magdalena Ștefandr. Radu Iustinian Zăgreanu și  dr.  Dan Lucian Vaida.

Text și foto – Biroul de presă al MNCR



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania