Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Ziua Porţilor Deschise la Situl arheologic din Beclean – Băile Figa, jud. Bistriţa-Năsăud

  • O parte a echipei Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni s-a aflat vineri, 16 iunie, la Băile Figa, pentru a întâmpina vizitatorii dornici să descopere povestea unui sit arheologic fascinant, unic în România.
  • Echipa de specialiști ai MNCR a prezentat publicului aspecte legate de istoricul sitului, cercetarea sistematică a acestuia şi despre vestigii arheologice rare descoperite aici: diverse structuri, instalaţii şi unelte din lemn, utilizate în trecut la mineritul şi extragerea sării. 
  • Aceste aspecte sunt susținute și de o expoziție foto-documentară etalată în apropierea sitului.
  • Cercetările de la Băile Figa sunt coordonate de dr. Valerii Kavruk, responsabil ştiinţific, şi dr. Dan Lucian Buzea, arheologi ai Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.
  • Descoperirile arheologice indică faptul că exploatarea sării a început la Băile Figa în jurul anului 3.000 î.Hr. (Perioada Epocii Bronzului) şi a durat până în secolul XX d. Hr., inclusiv. Există totodată şi indicii de exploatare a sării în acest loc din evul mediu, perioada modernă şi contemporană”, transmite echipa de cercetare.
  • În prezent, rezultate ale cercetărilor derulate aici sunt prezentate în două expoziții tematice, una aflată în desfășurare la Palatul Suțu din cadrul Muzeului Municipiului București, intitulată „Civilizația sării. Tehnologii, instalații și unelte milenare conservate în timp”, și alta deschisă la Centrul Legacy din Băile Figa.
  • Vizitatorii au putut observa suprafeţele arheologice aflate în cercetare, metodologia de cercetare arheologică şi vestigii arheologice. Evenimentul și-a propus să atragă atenția asupra unui patrimoniu arheologic deosebit de valoros, dar și să transmită publicului interesat, într-un limbaj accesibil și atractiv, rezultatele cercetărilor arheologice de aici.
  • Dincolo de valoarea științifică, acest sit are și un potențial turistic remarcabil, cu atât mai mult cu cât se află în imediata vecinătate a stațiunii turistice Băile Figa, care se bucură de un aflux turistic foarte ridicat. Dacă administrația acestei stațiuni și instituțiile implicate în managementul sitului vor reuși să amenajeze aici un muzeu și să-l integreze în sfera serviciilor turistice, stațiunea turistică Băile Figa va deveni și mai atractivă”, mai transmit surse din cadrul MNCR. 
  • Cercetările arheologice sistematice de la Băile Figa sunt finanțate prin Programul Național de Cercetare Arheologică Sistematică 2023.
  • Organizat de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, evenimentul s-a bucurat de sprijinul Primăriei orașului Beclean, reprezentată de dl. primar Nicolae Moldovan, și de cel al echipei de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.

Cosmina Marcela OLTEAN

Foto, MNCR

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania