Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Ziua Porților Deschise pe Șantierul arheologic Păuleni Ciuc, Dâmbul Cetății (Várdomb), jud.Harghita, cu ghidaje de specialitate și o expoziție foto-documentară

Ziua Porților Deschise pe Șantierul arheologic Păuleni Ciuc, Dâmbul Cetății (Várdomb), jud.Harghita, cu ghidaje de specialitate și o expoziție foto-documentară

 

Echipa Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, jud.Covasna a organizat în data de 12 august o Zi a Porţilor Deschise la situl arheologic din Păuleni-Ciuc, „Dâmbul Cetăţii-Várdomb”, jud. Harghita, prilej cu care publicul larg a putut vizita, afla informații și de asemenea a putut urmări munca arheologilor MNCR.  

Începând din 1999, echipa de specialiști formată din dr. Valerii Kavruk, responsabil științific, dr. Dan Buzea, dr. Dan Ștefan, dr. Maria-Magdalena Ștefan și drd. Puskás József, alături de colaboratori externi cu specializări multiple în problemele preistoriei, precum prof. univ. dr. Gheorghe Lazarovici, dr. Roxana Munteanu și Björn Briewig, cercetează fără întrerupere această așezare, cu rezultate importante atât pentru preistoria zonei, cât și pentru preistoria spațiului sud-est european. Cercetările arheologice din ultimii ani evidențiază urmele mai multor așezări ce datează din perioada epocii cuprului (cultura Ariușd-Cucuteni, mileniile V-IV î. Hr.) și epocii bronzului (culturile Ciomortan-Costișa și Wietenberg, mileniul II î. Hr).

De ziua porților deschise, cei interesați au putut afla ce înseamnă un șantier arheologic, cum arată un sit, au avut parte de ghidaj de specialitate asigurat chiar de membrii colectivului de cercetare și au putut vizualiza o expoziție foto-documentară amenajată în apropierea sitului, din care reies informații prețioase referitor la intervalul în care au avut loc săpături (1999-prezent), cercetări, descoperiri și consemnarea lor, extrase din jurnalurile de săpătură. În cadrul expoziției se regăsesc unele dintre cele mai importante descoperiri din cadrul cercetării de anul acesta. Cu alte cuvinte, pentru public aceasta nu e doar o ocazie rară, ci și o lecție valoroasă, precum și oportunitatea de a afla ce înseamnă munca de teren pentru un arheolog.

Cea mai mare parte a pieselor descoperite pe Dâmbul Cetății în perioada 1999-2011, sunt etalate la sediul central al MNCR din Sfântu Gheorghe, în cadrul expoziţiei permanente „Aşezarea preistorică de la Păuleni-Ciuc”. Bunurile arheologice descoperite recent (2012-2021), care se pretează a fi incluse în această expoziție, urmează în prezent programul de conservare, restaurare, publicare, clasare și valorificare expozițională a Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania