Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Campania închipuită. Anul 1968. Viziunile topografilor

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 13 Mai 2018
Autor: General de brigadă (r.), prof. univ. dr. ing. Constantin NIȚU
Publicat: 13 Mai 2018
Editor: Ion ISTRATE

 

 

   Campania închipuită. Anul 1968. Viziunile topografilor

 

            Și cum ne obișnuiește domnul col. (r.) ing. Nicolae Birceanu, coleg în ale profesiunii, dar și conjudețean cu mine, plus poet și prozator, a mai „scos” încă o carte inedită, „Campania închipuită”, cu subtitlul „Anul 1968; viziunile topografilor”, la editura Editgraph din Buzău. Cum care Buzău? Municipiul ăla care a fost al doilea, după București, ca număr de unități și specialități militare! Așa că nu putea să nu scrie domnia sa despre anul 1968, când toate aceste unități, din una făcând și dânsul parte, au trecut în cel mai scurt timp de la etapa de instruire pașnică la pregătirea de război.

Autorul era obișnuit cu campaniile topografice pașnice anuale care începeau în luna aprilie și se terminau, hăt, prin noiembrie, de-a lungul și de-a latul țării, cu deplasări cu camionul, autoturismul de teren sau cu trenul, când ca locotenent sau locotenent major avea numai foi de clasa întâi, dar mergea cu vagonul de clasa a doua, că doar acolo erau fete „clasa întâi”! Și istoria e istorie! Anul 1968 a însemnat o campanie probabilă de război, dar care nu a avut loc. România făcea parte din Tratatul de la Varșovia. Eram în permanent „război rece”, care era cât pe ce să fie „încălzit”! Asta deoarece forțele armate a trupelor Tratatului de la Varșovia au pătruns în Cehoslovacia, cu excepția forțelor țării noastre și a forțelor armate ale R.D.G., unități ale acestei țări asigurând doar sprijin logistic trupelor sovietice de pe teritoriul său. Îmi amintesc bine acele momente, era după ce la începutul verii reușisem pe primul loc la Academia Militară, dorind eu a deveni inginer geodez ca și autorul, când și unitatea mea de rachete operativ-tactice SCUD, din vestul țării, a fost transformată într-o noapte în mare unitate de tunuri antitanc și peste noapte din „ofițer cu pregatirea datelor” plus „operator al sistemului de dirijare” am devenit comandant de baterie antitanc!

Autorul narează cu talent succesiunea faptelor de trecere a unității topografice din care făcea parte, singura unitate militară de acest tip, subordonată Marelui Stat Major, prin Direcția Topografică Militară. Este un fin observator și analist al oamenilor, dovedindu-ne și nouă că în momente grele se cunoaște mai bine caracterul oamenilor și oscilarea acestora între umor și seriozitate, din analiza faptelor și oamenilor izvorând numeroase concluzii inedite, narate cu șarm și cu umor.

Scopul nostru nu e de a repovesti cartea, ci doar de a vă „intriga”, de a vă face să vă adresați editurii, despre care puteți găsi informații dacă „lansați” un metacăutător la un calculator desktop, la un laptop, la o tabletă sau chiar la un telefon mobil mai acătării! Și la citirea cărții veți  înțelege sau unii vă veți reaminti ce a fost „Primăvara de la Praga”, ce a însemnat doctrina Brejnev, existența pericolului atacării României. Dar mai importanți sunt oamenii, care nu aveau de-a face cu capitalismul sau cu socialismul, ci cu ROMÂNIA. Că determinarea unor coordonate sau desenarea hărții nu sunt socialiste, comuniste sau capitaliste. Rezultatele sunt clare și le puteți percepe ușor! Și autorul „dă din casă” intimitățile pregătirii de război a biroului topografic din care făcea part, inclusiv cu oamenii minunați biroului topografic, trăitori acum pe aici sau duși în ceruri ca să întregească forțele militare topografice de pe șantierele raiului. Veți citi cu interes biografiile oamenilor din biroul pe care îl păstorea, originari din toate părțile țării, despre etnia și familiile lor și despre cea mai mare bogăție a lor, copiii „mici socialiști” de ieri, azi „capitaliști” maturi! Și printre ei, era și Antonescu Virgil, fiu de învățători, atunci locotenent major, dar și consătean cu mine!

În rest, vă lăsăm să descoperiți istoria noastră, a oamenilor obișnuiți, cei care nu ne batem cu pumnul în piept și nu ne lăudăm anapoda pe la posturi de televiziune. Mulți din cei descriși aici au participat ulterior cu munca lor la Transfăgărășan, la metroul din București, la Canalul Dunăre-Marea Neagră, la realizarea rețelelor geodezice de triangulație și de nivelment ale țării, la construirea centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă și în numeroase alte locuri, că nu vreau să vă aud folosind barbarul cuvânt recent încetățenit din „romgleză”, așa-zisul „locații”! Că de asta zisei eu că rezultatele muncii lor nu are culoare politică….

 13 mai 2018

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Virgil Ciuca spune:

    Din pacate de munca si devotamentul fata de Tara si Neama a multor ofiteri ai fostei Armate si a fostei Securitati a Statului s-a ales praful si pulberea dupa „marea tradare” din decembrie 1989 a celor mai multi generali si ofiteri superiori ai Armateti si Securitatii Statului- ma refer strict la ofitetrii de securitate care nu au fost implicati in politia politica!practicata impotriva cetatenilor de buna credinta ai Romaniei
    iar acum ca rasplata pentru INALTA TRADARE DE TARA SI NEAM acesti generali si ofiteri pretind recunostiinta, grade si pensii nerusinate!
    In decembrie 1989 cei mai multi generali ai Armatei Romane si Securitatii Statului au tradat si Tara si Poporul si Comandantul Suprem!

    Virgil Ciuca
    New York
    13 mai 2018

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania