Revista Luceafărul: Anul XII, Nr. 2 (134), Februarie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 24 Febr. 2020
Interviu realizat de Ioan Vasiu, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
Publicat: 25 Febr. 2020
© Ioan Vasiu, © Florian Bichir, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
REPORTER: -Sunteți unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați jurnaliști din presa ultimilor 30 de ani din țara noastră. Ce înseamnă presa pentru dumneavoastră ?
FLORIAN BICHIR: – O mare, mare bucurie. Am început în 1990 când credeam că fac o muncă de Zorro, că fac dreptate oamenilor.Pe urmă m-am mai maturizat. Cred că este o ocupație excepțională. Transmiți idei, informațiile tale ajung la mii sau sute de mii de oameni.
REPORTER: – Ați lucrat atât în presa scrisă, cât și în cadrul unor televiziuni. În care ipostază v-ați simțit mai ”confortabil” ?
FLORIAN BICHIR: – Presa scrisă. Acolo m-am simțit cel mai bine. Am încercat și reportajul tv dar nu m-a prins. Îmi spunea un puști la montaj. Text minunat, dar unde am eu imagini cu lacrimile bătrânei care îi curg râu? Imaginea tv e altceva…Și radio am încercat dar mi se părea că vorbesc așa în eter, în pustiu…Poate sunt mai țăran așa, mai funciar.
REPORTER: – Mai poate fi socotită presa din România a patra putere în stat ?
FLORIAN BICHIR: – Nu a fost niciodată. În România ca în toate statele normale există doar trei puteri constituționale. Excecutivă, legislativă și judecătorească. Asta cu a patra putere provine de la Edmund Burke care a spus că există trei puteri în Parlament; doar că reporterii au scris „Galeria de mai sus, era o a patra forță, mai importantă decât toți.”. Nu cred nici în tâmpenia asta cu “Watch-dog”, Câinele de pază… Presa informează… Nu cultivă! E un alt termen și o altă dezbatere! Nu mai suntem pe vremea lui Iorga să luminăm satele.Presa trebuie să aibă rolul ei cultural, neîndoielnic. Dar paradigma presei s-a modificat enorm. Discutăm odată…
REPORTER: – Sunteți mereu prezent în emisiuni ale unor televiziuni, în calitate de comentator sau analist politic. Cum vedeți clasa politică, din această postură ?
FLORIAN BICHIR: – Există o deosebire clară între ocupație și profesie. Eu sunt profesor universitar. Am gradul didactic de conferențiar universitar. Predau Științe politice, Istorie militară și Istoria relațiilor internaționale la Academia Militară (UNAp). Presa e o joacă pentru mine, e o pasiune, care într-adevăr a fost și o ocupație pentru mine. În calitate de profesor privesc clasa politică precum un material didactic. Un experiment ciudat pe seama unui popor!
REPORTER: – După părerea dumneavoastră, va reuși presa online să ”omoare” presa tipărită ?
FLORIAN BICHIR: – Niciodată. Nici radioul nu a “omorât” presa. Nici tv-ul. Vor scădea tirajele, vor exista nișe. Bucuria de a răsfoi un ziar, de a mirosi o carte, nu poate fi luată de nimeni.
REPORTER: – Ce vă nemulțumește în jurnalismul practicat astăzi la noi ?
FLORIAN BICHIR: – Prea multe. Asta dacă plecăm de la premiza că mai există jurnalism în sensul bun al cuvântului. Altă întrebare, vorba ministrului.
REPORTER: -Internetul afectează presa în mod pozitiv sau dimpotrivă ?
FLORIAN BICHIR: -Ține de globalizare. Are și părți bune în sensul vitezei informației, a simplificării ei, dar și mari carențe. Distruge cultura clasică. Totul devine un produs superficial. Știrea rămâne un purice pe spatele elefantului care e publicitatea.
REPORTER: – Sunteți membru al unor asociații ale jurnaliștilor. Vă rog să le menționați și să spuneți în care dintre acestea vă puneți cele mai mari speranțe ?
FLORIAN BICHIR: -Sunt echidistant ca orice român autentic. Cred că sunt membru aproape în toate. La unele am fost și membru fondator. ”Asociaţia Jurnaliştilor Români (AJR)”, ”Asociaţia Jurnaliştilor Generaţia ‘90 (AJG’90)”, ”Asociaţia Română a Profesioniştilor Mass Media (ARPM)”și membru al ”Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR)”. Cei mai serioși din punctul meu de vedere sunt cei de la UZPR. Acolo este însă un conflict care sincer mă deranjează. Am încercat să fiu echidistant…Nu știu dacă am reușit, dar nu m-am luat de nimeni.Nu am atacat pe nimeni.
Am ajuns să fac parte dintr-o “barcă” să zic așa pentru că m-am prezentat la un congres extraordinar și am rămas acolo. Mi-au dat oamenii nu știu ce funcție. Cum era să mă duc la toate, să particip la toate? Mai eram eu om serios? Fiecare congres îl anula pe celălalt. Acum treaba e în justiție.
Aștept să se termine conflictul ăsta odată și odată. Am fost și voi fi membru UZPR. Am totuși 30 de ani de presă!
REPORTER: – În decursul anilor ați primit mai multe premii. Care sunt acestea și la care țineți cel mai mult ?
FLORIAN BICHIR: – Decorat de MApN cu Emblema de Merit Partener pentru Apărare clasa I “în semn de apreciere pentru contribuţii deosebite în susţinerea activităţilor armatei”.
– Premiat de Serviciul Istoric al Armatei şi Centrul de Studii şi Păstrare a Arhivelor Militare Istorice cu ”Diploma de Excelenţă” pentru ”valoroasa contribuţie la dezvoltarea istoriografiei naţionale”.
– Premiat de revista “Gândirea Militară Românească” – revistă de teorie şi ştiinţă militară, editată de către Statul Major General al Armatei României -pentru “contribuţia de excepţie la îmbogăţirea patrimoniului ştiinţei militare”.
– Premiul „Locotenent-colonel Mircea Tomescu“, în domeniul Istorie Militară, mi-a fost acordat pentru lucrarea “Corsarii uitaţi ai adâncurilor. Delfinul, Rechinul, Marsuinul”, Editura Militară, 2014.
– Diplomă de Excelență „pentru prestigioasa contribuție în slujba arhivisticii și istoriografiei militare” Revista „Document. Buletinul Arhivelor Militare”, 20 de ani de apariție a revistei „Document. Buletinul Arhivelor Militare”. 27 septembrie 2018.
– Premiat de Clubul Amiralilor pentru “Corsarii uitaţi ai adâncurilor. Delfinul, Rechinul, Marsuinul”, Editura Militară, 2014, cu premiul „Locotenent colonel de marină Mihail Drăghicescu” în domeniul Istorie navală, geografie maritimă şi fluvială, iulie 2016.
– Premiat de Clubul Amiralilor pentru “Romanian submarines in the nets of the Soviets: Military operations into the depths of the Black Sea “ cu premiul de excelență ViceamiralIoan Bălănescu îndomeniul Istorie navală, geografie emaritimă și fluvială, Constanța, octombrie 2019.
– Diplomă de Excelență UNAP- 130 de ani, București 2019
– Premiat cu ”Diploma de Excelenţă” pentru cartea de presă de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România
(UZPR) pentru volumul ”Când Satana îţi dă târcoale. Gheorghe Racoveanu, ucenicul lui Nae Ionescu, în documentele Securităţii”, editura Agnos 2013.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania