Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Când o carte…

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr.11 (143), Noiembrie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


Când o carte…

Primit pentru publicare:13 Nov. 2020
Autor: Vasile FILIP, Iași
Publicat: 17 Nov.  2020

© Vasile Filip, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

Când o carte…

          Când o carte atrage atenția criticilor de specialitate este un semn bun. Dacă și cititorii se simt îndemnați să o citească – și o și fac – semnul e și mai bun. Iar atunci când acea carte stârnește controverse, autorul ei trebuie să-și ascute privirile și să ciulească urechile, pentru a înțelege și a trage învățăminte. Căci nu degeaba au spus filosofii, că din lupta contrariilor, adevărul iese învingător.

O asemenea carte a apărut în anul 2019, la Editura Cronedit din Iași, și este semnată de pasionatul de istorie și literatură Vasile Diacon, fidel discipol al distinsului romanist care a fost – și a rămas pentru totdeauna – Ștefan Cuciureanu. Carte incitantă chiar prin titlul ei – ,,Cocota de cauciuc negru”, – dar mai ales prin conținut: ,,Un roman pentru toți, dar nu pentru oricine!” (Valeriu Stancu); ,,Carte oprită la lectură fetelor cuminți și snobilor pudibonzi” (Emilian Marcu); ,,Cocota din vitrinele pierzaniei”, ,,Un personaj în căutarea identității literare” (Valentina Lateș); ,,Talent și măiestrie artistică în proza lui Vasile Diacon”, ,,Variațiuni pe aceeași temă dedicate personajului Adina Bordelanus din romanul lui Vasile Diacon Cocota de cauciuc negru”; ,,O senzațională lansare de carte la Iași” (Victor Iosif); ,,Sex și umor?” (Nicolae Crețu); ,,Timiditate” (Noemi Bomher); ,,Femeia în căutarea vârstei” (Liviu Apetroaie), ,,Între artistic și colocvial (Constantin Dram); ,,Un reper pentru o istorie a corpului în secolul XXI (Ionuț Horeanu).

Ideea, salutară mai ales prin… raritatea ei, de a aduna într-o carte fie și o parte din reacțiile imediate, aparține scriitoarei Valentina Lateș, care: ,,După lansarea volumului, discutând cu prieteni din zona literară despre ecourile produse de frumusețea dezbaterilor, am decis că nu ar fi lipsit de interes să urmăresc cum va fi văzută Cocota… de către oamenii de condei, în general”. Mai declara Valentina Lateș, într-un articol publicat în ,,Convergențe spirituale Iași-Chișinău: De la frați la frați” și în ,,Nord-Est cultural”: ,,În spațiul cultural ieșean, literatura de frontieră nu a avut până acum, în anii post decembriști (de perioada comunistă nu poate fi vorba), o reprezentare însemnată. Totuși, doi remarcabili scriitori au avut curajul de a trece ,,granița” și a sfărâma redutele prejudecăților născute din falsa pudoare: Emil Brumaru, în poezie, și Valeriu Stancu, în proza scurtă (…) Surpriza care a venit de unde nimeni nu se aștepta, producând un șoc în unele medii, a constituit-o apariția unei îndrăznețe cărți a lui Vasile Diacon, Cocota de cauciuc negru…”

Cocota de cauciuc negru a lui Vasile Diacon văzută de… (apărută în anul 2020 la Editura PIM  din Iași) are 190 de pagini cu texte purtând aproape 20 de semnături, inclusiv ale unor epigramiști (Nicolae Crețu, Valentina Lateș, Victor Iosif, Ionel Pintilii, Nicolae Peiu, Mihai Caba, Nicolae Stancu, Vasile Larco) sau poeți (Constantin Mănuță). Ilustrative, între altele, au fost reacțiile produse chiar la lansarea cărții. Două dintre cele direct opozante: Elena Mândru: ,,Din punctul meu de vedere, fără nici o jenă, vă pot spune că 90% din carte este pornografică”. Nicolae Crețu: ,,Cartea e despre sex, scrisă fără fițe și fereală: alcovul și sexul lasă să se întrevadă și implicațiile lor de ordin social și psihosocial…”

Inspirată ideea de a relua în acest volum filmul lansării lui, începând cu afișul prin care era anunțată manifestarea: ,,Sâmbătă, 29 februarie 2020, ora 11, Biblioteca Centrală Universitară ,,M. Eminescu” str. Păcurari, nr. 4 Iași. Acea Amiază culturală bucovineană a fost organizată de Societatea pentru Cultura și Literatura Română din Bucovina, Filiala Iași. De asemenea, fericită și publicarea unor imagini relevante din timpul manifestării. O sală plină, într-o perioadă de iarnă – naturală și culturală în egală măsură.

De remarcat, în această carte, substanța și diversitatea aprecierilor, exprimate în proză și în versuri.
Cum din cele în proză am reprodus câte ceva, vreau să dau satisfacție și poeților / epigramiștilor – tot câte ceva:

,,Hai noroc, coane Vasile,
Bine c-ai scăpat cu zile,
Nu de alta, dar Cocota
Ți-a făcut cam grea Golgota!”
(Mihai Caba)

,,În viața asta prost croită,
Cu frumuseți în evantai,
Te duc atâtea în ispită,
Că nu ai cum s-ajungi în Rai”.
(Vasile Larco)

,,În țara noastră prea frumoasă,
Din iarnă până-n toiul verii,
Atracția cea mai aleasă
Rămâne Peștera Muierii”.

(Nicolae Peiu)

Poetul / prieten Constantin Mănuță îi oferă lui Vasile Diacon un buchet de flori / poeme, din care reproduc – cu scuzele de rigoare – numai o strofă, pe care o socot sugestiv încurajatoare:

,,S-a vremuit vremea în timp
  Într-o lume prea bigotă;
  Chiar și zeii din Olimp
  Aveau propria Cocotă…”

Deocamdată, toate bune și la locul lor. Dă, Doamne, ca în continuare să fie tot așa… în sufletele noastre. Că în societate… Vorba lui Moș Ion Creangă: ,,Oameni buni, în țara asta n-ar fi rău să fie bine…”

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania