Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Când zici Cordăreni, spui Mihai Munteanu, poetul

Oprea Ion [320x200]Primit pentru publicare: 29 iun.2015
Autor: Ion N. OPREA
Publicat: 29 iun.2015

 

   Când zici Cordăreni, spui Mihai Munteanu, poetul

 

Când spui Bârlad, spui G. Tutoveanu, oraşul şi poetul tinereţilor mele, am scris adesea, evocându-mi obârşia… Aşa şi  acum, dând de Albumul cu Cordărenii – despre care am scris mai ieri, fermecat de frumuseţea locurilor, de feţele rumene, perfect sănătoase ale tinerilor, băieţi şi fete, dar şi ale mai vârstnicilor, bărbaţi şi femei vrednice, care le transmite deprinderile locurilor, gândul m-a dus la Mihai, Mihai de la Cordăreni, poetul, colegul altui prieten al meu, profesorul Vasile Fetescu, şi el poet.

Mereu mi-a vorbit Vasile Fetescu despre  Cordărenii lui Mihai Munteanu- pe care îl vizita de câteva ori an de an, despre întâlnirile lor de la Casa poetului îmbrăcată în verdele pădurii de pomi fructiferi, de straturile cu legume pe care le îngrijea cu dăruire Mihai, despre serile petrecute împreună sub clar de lună sau la becul din camera unde gospodăreau poeziile… Mi-a vorbit şi visam că într-o zi am să-l însoţesc pe profesor la profesor, la poet ca să-l cunosc şi îndeaproape, nu numai din volume, pe Mihai Munteanu cu care făceam schimb de cărţi, de autografe, de gânduri vârstnice.

N-a mai fost timpul!

Am deschis „Albumul Cordăreni 2014”, am scris despre el, dar gândurile  mi-au stat la Mihai, la cărţile lui, pe care le-am privit încă odată din raftul bibliotecii mele şi m-am oprit la un volum al meu, drag inimii , – „Dorohoi Capitala „Ţării de sus” în presa vremii 1874-2006, Editura Edict Iaşi – că este legat de o aniversare, 600 de ani de atestare documentară a localităţii Dorohoi, unde am scris câte ceva, în vreo trei locuri, despre Mihai Munteanu de la Cordăreni, nu ca prieten, ci ca autor de volume, jurnalist voluntar la presa judeţeană, despre care revin şi scriu.

„Lumina de la Şendriceni”, carte de memorialistică, a XII-a, a autorului Mihai Munteanu, absolvent al  Şcolii normale de la Şendriceni, căreia,  scriam, p.194, şi de data aceasta îi ridică un monument, în amintirea celor peste o mie de învăţători, formaţi la această catedrală. Carte de memorialistică dar şi ceva între antologie şi almanah, dăruită cititorilor ca… „fiecare să aleagă ce-i pofteşte inima”, redam spusele lui Mihai.

„…Pe drept cuvânt, subliniam eu, însemnări  precum cele dedicate patronului Şcolii normale de la Şendriceni, C.N. Iancu, rândurile despre Frângurele, – revista elevilor şcolii, informaţiile despre cum s-a lucrat pentru realizarea monografiei şcolii, dar mai ales paginile „O călătorie de la  Cordăreni la Iaşi”, „Şendriceni – 2004”, sunt marea reuşită a volumului”, cuvinte care l-au bucurat pe autor, prietenul nostru.

Scriind despre  ziarul „Lupta noastră” şi corespondenţa literară, nu putea lipsi  Mihai Munteanu care permanent a alimentat presa cu lucrările sale. Printre altele citam şi redam ce i se publicase la 12 februarie 1955 lui Mihai Munteanu din Cordăreni, versurile  „Bătrânul şcolar”, poezie expediată şi publicată în cadrul concursului literar organizat de gazetă, probă că atunci ziarele se ocupau şi de aşa ceva, dar şi a faptului că Lupta noastră, în acele vremuri, a fost şi o acţiune împotriva analfabetismului, indiferent de vârstă, chiar o bucurie:

Seara s-a lăsat domoală
Pe  sub horbote de nori,
Merge moşul înspre şcoală
Cu caietul subţiori.
Paşii sună pe cărare,
Băţul grunzurii îi sparg,
Moşu-şi stinge pipa mare
Ajungînd pe-al şcolii prag.
-Bună seara! Bună seara!
Moşul trece printre bănci;
La catedră-i profesoara,
În bănci, tineri şi moşnegi.
Creta – înşiruie pe tablă
Semne noi din alfabet,
Moşul cu-n creion, în grabă,
Straşnic scrie în caiet.
Primul e la învăţătură
Dar mai are un necaz:
Tot muind creionu-n gură,
Limba puncte i-a rămas.
Când târziu se-ntoarce acasă
Lecţii dă-n “particular”:
Baba scrie somnoroasă,
Moşul îi dictează rar.
Vântu-n ramuri cântă-n şoapte,
Satul doarme liniştit;
Până către miez de noapte,
Bătrîneii au citit.

Şi mai notam: „în pagina literară din 11 august 1956 semnau proză Octavian Temneanu, Grigore Davideanu, iar versuri: Iustin Dimitriu, Mihai Munteanu  (Diferenţă) ,T. Florinel, George Măgură, Z. Plăianu”.

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania