Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Cartea botoșăneană. Corneliu Filip, Pavilionul COVID – 19,  Botoșani: Agata – 2020

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr.12 (144), Decembrie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


Cartea botoșăneană. Corneliu Filip, Pavilionul COVID – 19,  Botoșani: Agata – 2020

 Primit pentru publicare: 02 Dec. 2020
Autor: Ion ISTRATE

Publicat: 03 Dec. 2020
© Ion Istrate, © Corneliu Filip, © Revista Luceafărul


 

Corneliu Filip, Pavilionul COVID – 19,  Botoșani: Agata – 2020

Redactorul cărții, Laura Mihaela Dinu; Copertă, concepţia şi execuţia grafică: scenograf  Mihai Pastramagiu; Scriere computerizată: Dana Mihaela Lupu; Copyright © 2020 Corneliu Filip; Copyright © 2020 Editura Agata; Toate drepturile asupra acestei ediţii aparţin autorului. Cuprinsul cărții: Cuvânt introductiv, Ghiocei şi mărţişoare cu mască, Alertă şi pe valea Tarcăului, Starea de Urgenţă, Pavilionul ascuns, Spitalul decorat cu Aur, Operaţiunea Sparanghelul, Primii pacienţi, Sărbătorirea Paştelui în Pandemie, Mărturiile altor pacienţi, Sinteza doctorului Stan despre COVID-19, Învăţăminte şi de la „gripa spaniolă” din urmă cu un secol, Propuneri de noi funcţii, Coronavirusul şi geopolitica, Pavilionul în sezonul estival, Oameni fără noroc?, Discuţii şi vizite în sezonul estival, A venit şi toamna, dar cu ce roade?!, Epopeea Spitalului modular de la Leţcani-Iaşi.

Cuvântul autorului, o introducere la conținutul cărții:
,,Societatea umană a avut parte mereu de pandemii care au afectat populaţia. Doar în urmă cu un secol, la sfârşitul primul Război Mondial, pandemia s-a numit „gripa spaniolă”.
A apărut subit, pe 4 martie 1918, într-o cazarmă din SUA. Tot atunci militarii americani, veniţi să ajute trupele Antantei, au adus-o în tranşee. Când s-au sfârşit luptele, în noiembrie 1918, ei au plecat la familiile lor, inclusiv în coloniile Marilor Puteri beligerante aflate pe toate continentele. Au murit atunci mai mulţi oameni decât în război (între 30-50 milioane).
Peste un an şi ceva, „gripa” a dispărut subit, aşa cum apăruse. Dar au urmat alte pandemii, mai puţin cunoscute. În anii 1957-58 cu două milioane de victime şi peste încă un deceniu, numai un milion. A urmat în 2002-2003, primul SarsCov-1, în special în zone din Asia. Acum s-a transformat în SarsCov-2 şi pandemia a cuprins întreaga Planetă.

„Pavilionul COVID-19” este o ficţiune, dar care porneşte de la fapte reale, dialoguri cu medici şi pacienţi, alte detalii preluate de pe internet sau relatate de alţii, opinii ale specialiştilor, ale celor care au studiat anterioarele pandemii şi cea din prezent, spre a vă ajuta să vă faceţi propria părere.
„Pavilionul” este tot o ficţiune, dar pe valea Trotuşului am întâlnit o cabană turistică „Ardeluţa”, închisă, pentru că în primăvara lui 2020 a fost infectată cu noul Coronavirus.
Să ne amintim că în secolul din care am ieşit erau spitale speciale pentru boli infecţioase, numite de „izolare”, ca să nu se răspândească viruşii. Acum sunt secţii la spitale cu multe sute de pacienţi şi fără circuite speciale.
Trăim cu toţii sub spectrul actualei pandemii. Să sperăm că va trece ca şi celelalte. Este o luptă contra cronometru pentru vaccin, dar rămân întrebări, în special, ce învăţăminte vom trage în urma acestei Pandemii?!”

 

 

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania