Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Cartea din rulotă, o acțiune cu cartea, așteaptă împrumuturi, dar care i-i adresa?

Cartea din rulotă, o acțiune cu cartea, așteaptă împrumuturi, dar care i-i adresa?

Din harnica și mereu inovatoarea revistă Formula As. Nr. 1534 din 1-15 septembrie 2022, pagina România la zi, acasă, rubrica Români care au reușit, p. 10, aflu că cinci persoane, doi bărbați și trei fete  din Alba Iulia– Liviu Ștefan, în ultimul timp angajat la Poliția Locală a Municipiului., Constantin Inel, arheolog, Georgeta Bordeu, educatoare, directoare de grădiniță, Voichița Dandea, asistentă social și Irina Băcilă,sociolog, însuflețiți de pasiunea cititului, s-au asociat într-un SRL și au pus bazele unui proiect pe care l-au denumit „Cartea din rulotă” care înseamnă răspândirea cărții la cititori.

Proiectul lor prevede, am înțeles din pagina citită, că cei cinci,  în rulota gata de drum, prevăzută cu cinci locuri pentru cazare, cu baie, bucătărie, tot ce trebuie într-o bucătărie pe roți, o rulotă dotată cu un spațiu generos de depozitare a cărților, are și menirea, după părerea noastră, ca prin munca lor,  să amelioreze părerea că în România nu se citește.

Față de ce cunoaștem, credem că de scris, citit și răspândit cartea și spusele ei nu stăm prea rău, stastistica noastră și a UE sunt deficitare, lucru pe care noi l-am demonstrat în „Ancheta Cenaclului. Ați primit cărțile? Ce faceți cu ele? Antologie”. Editura Armonii Culturale, vol. I. 312 pagini” și un al II-lea volum,412 pagini, ambele editate în 2020.

Cât privește proiectul celor cinci iubitori de carte de la Alba Iulia și-au stabilit că pot primi donații de carte – ca ori care  bibliotecă – pot dona, împrumuta sau vinde cărți, dar nu le pot cumpăra. Și mai importantă este ideia – devenită faptă – să ajungă cu cărțile în comunități, chiar și în cele izolate, în târgurile de carte, la grădinițe, școli și licee, unde să organizeze activități interactive cu localnicii, să le trezească interesul pentru scris-citit și compunere, cum ne-am exprimat și noi în detai în Ancheta noastră încă din 2020 în cele peste 700 de pagini, primite cu interes.

Acțiunea Cartea cu rulota ne-a bucurat, ne-a adus aminte de o alta, inițiată la Iași, Tramvaiul bibliotecă, pierdută pe drum de organizatori, dar cum noi, cei care scriem, suntem tot niște iubitori de carte, organizați încă de acum mai bine de zece ani într-un Cenaclu – Cenaclu de la distanță l-am numit noi, cu domiciliu în țară și peste hotare,  ca să nu-i zicem prin corespondență –care, plecând de la faptul divers edităm și cărți, care donate, poartă din pagină  deviza „citește și dă mai departe”, vrem să-i încurajăm pe colegii de la Alba Iulia, cum am mai făcut și cu alți iubitori ai frumosului, pe doamna Maria Todor din Cugir-Alba care la o vârstă matură reproduce versurile lui Mihai Eminescu scrise pe pânză de casă cu vîrful acului, vedeți revista Luceafărul 2 septembrie 2022.

Și noi, nu numai că am donat multe volume la Căminele de bătrâni,  volume care își au originea tot în revista Formula As.. cu titlul „Adriana. Cuvinte din iarna vieții. Memorialistică”. „Adriana.O nouă primavera”. Editura PIM, Iași, 274 și, respectiv, 260 pagini, 2014, „Adriana. Un vis i-a fost viața”, Editura PIM, 432 pagini, 2015, au constituit material de discuții cu vârstnicii, cum proiectează noii prieteni. Asemenea, întâlnirile noastre la grădinițele de copii cu discuții animate asupra volumelor „Necuvântătoarele – Cuvinte pe verticală”,  224 pagini și „Nif-Nif, Naf-Naf, Nuf-Nuf și alții ca ei”,162 pagini, ambele la Editura Armonii culturale,  2017.

Legătura cu cei de la Alba Iulia, la Cartea din rulotă este sau ar fi o bună ocazie, ca prin ce le-am dona, i-am avea ca buni prieteni în a ne răspunde pe concret la întrebările noastre din Ancheta jurnalitică despre care am pomenit, dar pentru ca volumele noastre să fie în posesia lor, totuși, principala întrebare rămâne nu numai pentru noi cenacliștii, Cartea din rulotă care vi-i adresa poștală?

Ion N. Oprea, Iași, 4 septembrie 2022

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania