Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Ada Lupu, azi actriță la Naționalul ieșean, la o bucurie personală, cu gândul la profesorii ei…

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 07 Mai 2018
Autor Ion N. OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul
Publicat: 07 Mai 2018
Editor: Ion ISTRATE

 

Ada Lupu, azi actriță la Naționalul ieșean, la o bucurie personală, cu gândul la profesorii ei…

 

Astăzi,7 mai 2018, Ada Lupu, actriță a Teatrului Național din Iași, după ce a trăit  marea bucurie de a fi fost nominalizată la premiul de „cea mai bună actriță în rol secundar” la Gala Premiilor UNITER, pentru personajul Fiicei, din spectacolul „Măcelăria lui Iov”, pus în scenă de regizorul Radu Afrim, primește la Alba-Iulia trofeul care nu numai o onorează…

În 2014, la un an de la debut, ea câștiga Marele Premiu al Galei Tânărului Actor, certificat ca speranță a scenei românești.

Acum, cu noul trofeu, se certifică drept certitudine crezul și reușita actriței, dar și așteptările noastre, ale spectatorilor ei.

Am citit cu bucurie răspunsurile actriței, Ada Lupu, intervievată de  Gabriela Lupu, în revista Formula As nr. 1314, mai 2018, cu privire la felul cum a început pasiunea ei pentru teatru. Ea, ca puțini tineri cu mari succese, aduce acum, spre cinstea sa, în față, școala și dascălii ei, care au luat-o de la ”a”, ca „Un fulg de nea” și a ajuns astăzi, vedeta Naționalului de la Iași, care la Alba-Iulia, localitatea sărbătoririi Marii Uniri, îi certifică universalitatea talentului nativ.

-De teatru cred că m-am apucat înainte de a începe efectiv. Însă, în mod „oficial”, am debutat în „Atelierul de Teatru” de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani, coordonat de Lenuș Teodora Moraru și Gelu Rîșca, și descriind întâmplarea, cu „frământarea” cu care a rămas, în mod sigur, până în ziua de azi, evocă momentul când și cum a recitat, pentru preselecție, ”Ce te legeni…” de Mihai Eminescu și… a fost admisă… la Atelierul de Teatru. A școlii.

De atunci, spune ea, a știut că avea să dea examen și la facultate, o confirmare a ceea ce ea visa de la  grădiniță, când cu ezitare recita „fulg de nea” și termina, ca acum, cu o plecăciune, pentru public…

Cu asemenea fostă elevă, o luptătoare pentru profesia ei, ca profesor, care ai șlefuit,ai stilat… nu te mândrești? Pun întrebarea  și pentru că, identic și la Cenaclul nostru la distanță asemănător, șlefuim-șlefuim, dar unii dintre discipoli când ”au trecut de la puf către pene”… uită cine le-au fost profesorii, și-i mare păcat.

In ce o privește pe ADA, din discuția purtată cu jurnalista, am reținut faptul că succesul n-are să i se urce la cap, premiile obținute până acum o responsabilizează, nu o relaxează, pentru că, am înțeles că actoria, ca și jurnalistica noastră, nu-i o artă intimă, ci calea spre perfecțiunea desăvârșirii cu public a proprii chemări. Cu cât primești, cu atât mai mult te simți datoare, obligată, să oferi…celor care te-au făcut om…

Azi, 7 mai 2018, Alba Iulia, mare succes și în viitor, Ada Lupu – certitudinea noastră de la Teatrul Național din Iași!

                           7 mai 2018

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania