Primit pentru publicare: 13 oct. 2016
Autor: Ion N. OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul (Bt)
Publicat: 13 oct. 2016
Redactor: Olivian IVANICIUC
Editor: Ion ISTRATE
Cărți și autori- un fluviu într-un MARE DICȚIONAR de 12 volume, patru au și ajuns la cei care vor să le consulte…
Prestigioasa editură TipoMoldova- Iași, director poetul, publicistul și editorul Aurel Ștefanachi, a făcut cunoscut mai demult intenția că pregătește pentru anul 2016 marea surpriză, editarea sub coordonarea criticului și istoricului literar Ioan Holban, a unui DICȚIONAR AL SCRIITORILOR ROMÂNI CONTEMPORANI, lucrare structurată în 12 volume, format A/4, cartonat, cu supracopertă color.
Vestea, pe mine ca și pe alții, m-a entuziasmat, dar amplul proiect, în zilele când la Iași, ca în toată România, multe se promit dar puțin culeg mai ales intelectualii, m-a oprit să fac pasul, să solicit editurii CARTEA promisă.
Am vizitat zilele acestea Editura, câteva LIBRĂRII, unii dintre scriitorii cuprinși în DICȚIONAR – pe prietenul meu poetul, prozatorul și fostul jurnalist prof. Vasile Filip, de exemplu – ideea cu izvorul curge, atenție!, s-a făcut fluviu, este aproape la jumătatea drumului proiectat, sunt patru volume gata, care ne râd și ne cheamă din vitrine, etajere, rafturi și de pe noptierele cititorilor, care ne zâmbesc, făcându-ne cu ochiul să le cerem, să le cumpărăm, să le consultăm, ca pe niște documente care, chiar de azi, nu mâine sau poimâine, intră și rămân în istorie. Important conținutul lor, totdeauna mi-am făcut notițe din ce au scris și publicat alții, cartea aceasta, MARELE DICȚIONAR, mă încântă, întâi și întâi, că e maiestos, sobru dar vesel prin copertele sale, aduce în el și prin el ceea ce sunt și păstrăm patrimonial, cărțile Ioan Banu, Nerva Hodoș, Dan Simionescu, Bibliografia românească Veche, 1508-1830, 4 tomuri; Igor Cereteu, Cartea românească Veche și modernă în fonduri din Chișinău; Romulus Antonescu, Dicționar de simboluri și credințe tradiționale românești…
Dar, să revin, la DICȚIONARUL IOAN HOLBAN, editat de TipoMOLDOVA , lucrarea, e drept, privește în mod special membrii USR și, generoasă, Editura a anunțat – și respectă promisiunea- alocă fiecărui autor numit scriitor, deci și nouă neregimentați professional, un spațiu de 10 pagini, format A/4, care să acoprere aspectele care interesează pe oricine citește, consultă CARTEA: CV-ul, aprecieri critice, bibliografia cât mai completă, fotografia de prezentare a autorului, plus – ca noutate nu doar editorială, încă 4 imagini din viața autorului, ca să-l cunoaștem cât mai deplin.”Dorim să menționăm faptul că, prin acordarea unui spațiu generos fiecărui autor, proiectul nostru editorial își propune să ofere o reprezentare cât mai cuprinzătoare a literaturii române contemporane”, spune Editura într-un COMUNICAT publicitar pe care l-am preluat din România literară nr. 33/2016.
Autorii interesați de proiectul-faptă, pentru a afla amănunte în plus, se pot adresa Editurii, sediul, Iași, str. Moara de Foc nr. 35, clădirea Solomons, etj. 2, la telefon 0745502095, email:office@tipomoldova.ro, personal eu am mers chiar la tipografia unde se tipărește MINUNEA, DICȚIONARUL…
Ca vechi jurnalist, oleacă cred și scriitor, să simt-resimt gustul cernelii tipografice, ca atunci când, prietenii mei tipografii, nea Haim, Contoman, Pintilie, Dumitrașcu, Rusu, Ciucă sau Dănilă adunau literele bucată cu bucată, să facă cuvinte, să dea drumul rotativei să meargă, să ducă poșta Ziarul celor care-l cereau, și vă asigur, erau mulți, că i se făcea citirea și în colectiv, râd tinerii de aducerile mele aminte…
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania