Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Casa în care s-a născut Mihai Eminescu ,,C. Iordăchescu- EMINESCU LA BOTOŞANI- 15 iunie 1919”

Casa în care s-a născut Mihai Eminescu
,,C. Iordăchescu- EMINESCU LA BOTOŞANI- 15 iunie 1919”
,,Junimea Moldovei de nord”


     În numerele 11 și 12 ale revistei ,,Junimea Moldovei de nord”, număr festiv din iunie 2019, se publică, sub semnătura lui C. Iordăchescu, un material despre Mihai Eminescu, la treizeci de ani de la moarte, în care se afirmă:,,În 1916 cu prilejul aniversării a 25 ani de la moartea poetului, domnul Ion Sân Giorgiu, după cercetării proprii, a găsit că Eminescu s-a născut în Calea Naţională pe locul cu nr.179, proprietatea Berta Segall. Casa veche s-a dărâmat şi în locu-i s-a ridicat clădirea în care se află azi Sindicatul Agricol. Tot atunci se hotărâse a se aşeza o placă comemorativă de bronz în zidul acelei clădiri, ca să fie însemnat pentru urmaşi şi admiratori, locul pe care cel mai genial român a văzut lumina zilei; dar izbucnind războiul, ideea nu s-a mai putut realiza”. Informația cu privire la casa în care s-a născut poetul este corectă, ea apărând în mai multe cărți și publicații, în schimb, cea privitoare la dărâmarea casei, este incertă și nu se indică nici un document în acest sens.

     În anul 1914, la 25 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, s-a înființat un comitet de inițiativă (Comitetul pentru serbarea a 25 de ani de la moartea poetului Eminescu), condus de C. Gane, pentru organizarea unor manifestări culturale și omagierea Poetului. În programul manifestărilor era prevăzut și următoarele măsuri: ,,2. O procesiune la Casa locuită pe vremuri de poet, unde să se bată o placă comemorativă; 4. Un festival cu plată dat în sala Teatrului Popovici din a cărui venit să se pună bazele unui fond pentru cumpărarea casei în care a locuit Eminescu și amenajarea unui muzeu Eminescu(Un proiect din 1914 de comemorare la Botoșani a 25 de ani dela moartea poetului M. Eminescu– Gh. Gane, în Zilele M. Eminescu, Sesiune de comunicări științifice, Botoșani,1969).

     Din citatul de mai sus se poate observa că această casă ,,locuită pe vremuri de poet”, exista în 1914 și că se urmărea cumpărarea ei, în vederea amenajării unui muzeu Eminescu. Au trecut 110 ani de atunci și nici astăzi, acest deziderat nu s-a îndeplinit. Oficialitățile orașului nu au considerat necesar un astfel de obiectiv cultural, în casa în care s-a născut cel mai genial poet român.
    Afirmația lui Ion Sân Giorgiu, nu este reală în totalitate, din mai multe motive.
     În primul rând, casa în care s-a născut poetul, construită solid, cu fundație de piatră și cu pereți din cărămidă, nu era cu mult mai veche decât celelalte două, din dreapta și din stânga, cu pereții lipiți de casa lui Eminovici (perete în perete). Nu era nici un motiv să fie dărâmată, ea având o vechime de numai 65-70 ani.
    Incendiul care a devastat Botoșanii, din 3 iunie 1887, a afectat numai acoperișurile caselor și anexele din preajma bisericii Uspenia. Pereții solizi de cărămidă ale caselor au rămas intacte.
    În al doilea rând, dacă casa ar fi fost într-adevăr dărâmată, ar fi afectat și celelalte două case, aflate perete în perete. Ar fi fost pericol de dărâmare sau deteriorarea lor. Ce rost ar fi avut dărâmarea unei construcții solide de cărămidă, pe temelie de piatră, ca apoi să construiești, în același loc, alți pereți, cu încăperi cu aceleași dimensiuni, cu aceeași fațadă și cu intrare prin stradă?! Nici unul.
     Cred, în mod logic că, după cumpărarea casei de la ultimul locatar, Berta Segall, Sindicatul Agricol din Botoșani a renovat casa veche, construită de Eminovici, a aliniat fațada cu cele două vecine, în același stil arhitectural, a refăcut balconul de fier forjat și a făcut un acoperiș nou, element al construcției ce se deteriorează mai repede decât construcția însăși. Același lucru susține și Elena Greceanu, în studiul ei ,,Ansamblul urban medieval Botoşani, 1981″.
 Casa lui Gh. Eminovici şi Libraria ,,Agata”- în stânga – , construcţie 1875.
  Dacă s-ar fi dărâmat casa în care s-a născut Eminescu, toate ziarele ar fi vuit, cu diverse materiale de condamnare, informații ce ne-ar fi rămas până astăzi.
      În concluzie, actuala casă de pe fosta Cale Națională (astăzi, „Str. 1 Decembrie, nr.35-37”), în care s-a născut poetul Mihai Eminescu, este cea construită de Gh. Eminovici, cu cca. 175 de ani în urmă, a suferit în 1887 de incendiul ce i-a mistuit acoperișul și anexele, ca la cele alăturate, a fost renovată de Sindicatul Agricol, în jurul anului 1900.

      Televiziunea ieșeană, a transmis un reportaj, de Ziua Culturii Naționale, 2025, în care un intelectual botoșănean a afirmat că actuala casă, în care s-a născut Mihai Eminescu, va fi cumpărată de primărie, va fi renovată și transformată într-un locaș de cultură. Dorința mea, veche de 10-15 ani, despre care am scris în mai multe rânduri, este pe cale de a se îndeplini. Doamne ajută!

Ing. Nicolae Iosub, 24 ianuarie 2025, Botoșani



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania