Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

  Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 14 → 2022

  ZODIA EMINESCU. DATA ŞI LOCUL NAŞTERII LUI MIHAI EMINESCU

  Primit pentru publicare: 20 dec. 22016
  Autor: Nicolae IOSUB, redactor al REv. Luceafărul
  Publicat: 20 dec. 2016
  Actualizat: 01 ian. 2017
  Editor: Ion ISTRATE

   

   

  DATA ŞI LOCUL NAŞTERII LUI MIHAI EMINESCU

   

  Astăzi, 20 decembrie 2016, se împlinesc 167 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, Luceafărul poeziei româneşti. Acest lucru se cunoaşte din însemnarea lui Gh. Eminovici, tatăl poetului, într-o veche Psaltire de familie.
  Matei, fratele lui Mihai Eminescu, afirmă că toţi copiii lui Eminovici au văzut şi cunoscut această Psaltire: „Într-o Psaltire veche însă, care se păstra din străbuni în casa părinţilor săi şi în care sunt scrişi consecutiv autograf de tatăl poetului naşterile tuturor copiilor săi, jos pe pagina a 5-a stă scris: «Astă-zi 20 Decembrie anul 1849 la patru ceasuri şi cinci-spre-zece minute evropineşti s’au născut fiul nostru Mihai»” (Prefaţă de Matei Eminescu la volumul de Poezii, editat de el în colecţia „Biblioteca pentru toţi”).
  Mihai Eminescu, al 7-lea copil a lui Gheorghe şi Ralucăi Eminovici s-a născut în oraşul Botoşani, în casa cumpărată de Raluca, de pe Calea Naţională nr.179.
  Acest lucru este confirmat de secretara Mănăstirii Agafton, Agafia Gherghel, membră în Consiliul economic al mănăstirii, la 29 august 1891, când aceasta scrie prefectului G. Cerchez:
  Domnule Prefect, ,,1891, martie 29, Agafton
  D-l poet Eminescu este născut în Botoşani; aceasta este foarte sigur, căci am întrebat pe maica Fevronia Joraşcu, care au fost de faţă, când s-au născut. Este cunoscut încă că Botezul i s-au citit de către preotul Dimitrie, de la Ospenia.
  (s) Agapia Gherghel”.

  Şi aşa după cum spunea Mihai Eminescu ,,Pământul nostru e mai sărac în genii decât universul în stele fixe”, şi George Călinescu ne atenţionează că ,,Ape vor seca în albie şi peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, şi câte o stea va veşteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-şi strângă toate sevele şi să le ridice în ţeava subţire a altui crin de tăria parfumurilor sale”.

   

     Abonare la articole via email

  Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

  Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

  Drept de autor © 2009-2023 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
  Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
  Server virtual Romania

  Statistici T5