Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

REGELE MIHAI LA IPOTEŞTI

Primit pentru publicare: 16 Dec. 2017
Autor: Nicolae IOSUB, redactor al rev Luceafărul
Publicat: 16 Dec. 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

REGELE MIHAI LA IPOTEŞTI

 

    În luna iunie 1939, după trecerea examenului de bacalaureat, Marele Voievod Mihai face o călătorie de studii pe la o serie de case memoriale de la Hordou, Humuleşti, Ipoteşti şi Mirceşti, ca o binemeritată recompensă. Voievodul Mihai ajunge la Ipoteşti duminică 18 iunie 1939, lună în care se comemora 50 de ani de la moartea Luceafărului poeziei româneşti.

    Biserica cea nouă, zidită în memoria poetului era gata şi trebuia pusă piatra de temelie la şcoala nouă din sat. La ora 10 şi 40 de minute s-a semnat pergamentul, care a fost pus în temelia şcolii şi apoi s-a pus piatra fundamentală de către Voievodul Mihai. S-a vizitat biserica veche şi biserica nouă prin exterior, înăuntru fiind schele ridicate pentru pictură.

    Voievodul Mihai s-a recules la mormintele părinţilor lui Eminescu, apoi a vizitat casa memorială, unde prefectul Irimescu a dat o serie de explicaţii.

     Deşi vizita a fost scurtă, important este că viitorul Rege Mihai a vizitat şi locurile copilăriei poetului Mihai Eminescu, ca o recunoaştere a activităţii şi a operei sale nemuritoare.

     Vizita aceasta a fost făcută la dorinţa tânărului absolvent de bacalaureat, Voievodul Mihai, dovadă  că i-a citit poezia şi l-a apreciat ca pe cel mai mare poet al neamului.

     Aceste informaţii au fost relatate de eminescologul botoşănean I. D. Marin, participant la eveniment şi au fost consemnate în cartea sa ,,La Ipoteşti, pentru Eminescu”.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. DMG spune:

    …Deosebit de interesant, aprecieri!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania