CERCUL ROMÂNESC DE PRIETENIE INGOLSTADT A AJUNS ȘI LA VLĂSINEȘTI
Autorul, prof.Gheorghe Burac
Binele ce-l faci la tine se întoarce!
N. IORGA
A trecut mai bine de un an de când, sub titlul ,,O inițiativă românească de succes, în inima Bavariei”, am informat cititorii revistei ”Luceafărul” despre recenta (atunci) înființare a unei noi asociații românești, cu numele RUMANISCHER FREUNDESKREIS, în traducere, ,,Cercul românesc de prietenie Ingolstadt”, oraș în legătură cu care, repet: ” este situat în centrul celui mai mare land al Germaniei, Bavaria, aflat la egală distanță de celelalte mari centre urbane ale landului – Munchen, Regensburg, Nurnberg și Ausburg -, este centrul producției auto și de comunicații tehnologice germane și sediul al unor companii, precum: Audi, Continental, EADS ( Fabrica de avioane militare), Media – Saturn ș.a. și nu este lipsit de importanță că 10% din populația orașului sunt cetățeni originari din România.”
Știrea despre atât de bine inspirata inițiativă românească ne parvenise prin intermediul celei mai autorizate surse, prof. Ramona Trufin, originară din părțile noastre, manager al Facultății de Științe Inginerești din cadrul Universității Tehnice din același oraș german, una dintre persoanele cu cel mai important rol în susținerea demersului respectiv, care, dintre cei aleși în fruntea asociației, a fost desemnată în funcția de președinte, având-o de-a dreapta sa, ca adjunct, pe D-na ing. Christina Lehmann, soția primarului general al urbei.
De la aceeași sursă, am aflat că în timpul scurs de la înființare și până acum, asociația a organizat și continuă să întreprindă numeroase acțiuni în diferite centre ale țării noastre, aducând o importantă contribuție la consolidarea relațiilor de prietenie în cadrul parteneriatului existent între landul Bavariei și România, în cel puțin trei planuri: social, cultural și științific.
De un generos sprijin umanitar, din partea acestei organizații, au beneficiat, de curând, și școala și grădinița cu program normal din Vlăsinești.
Era în ziua, de 22 decembrie a anului recent încheiat, prima duminică din vacanța de iarnă, când, potrivit unei înștiințări prealabile, la ora 10, cu o exactitate nemțească, au sosit în fața școlii două mașini încărcate până la refuz cu daruri pentru cei 190 de elevi și preșcolari.
Mesagerii lui Moș Crăciun din Ingolstadt, Ramona Trufin, președinta Cercului românesc de prietenie, și ing. George Bucur, din partea aceleiași asociații, au fost întâmpinați de ing. Lucian Trufin, primarul comunei, prof. Lidia Macsiniuc, directoarea școlii, celelalte cadre didactice din cele două instituții educative, de multe rude ale Ramonei, (tatăl ei, prof. Marcel Trufin, bunicuța Elena Neagu, mătușile Valentina și Silvia cu familiile lor), în timp ce, în școală, copii așteptau ”cu sufletul la gură” intrarea în scenă a fostei lor consătence, acum în postură și de prietenă, Ramona Trufin, și primirea darurilor.
După câteva momente de caldă primire, cu îmbrățișări și cordiale urări reciproce, cu toții, împreună, și-au făcut intrarea în holul școlii și, atunci, bucuria copiilor a căpătat o amploare copleșitoare, iar ovațiile lor au putut fi potolite abia când li s-a adresat d-l primar, care își asumase rolul de moderator al manifestării. ”Dragi copii”…, așa și-a început D-Sa cuvântul și a continuat cu prezentările celor două personaje și cu salutul adresat lor în numele tuturor celor de față, fără să omită a-i recomanda pe copii cu meritele lor școlărești cele mai importante, considerent pentru care au ajuns să beneficieze de această vizită atât de generoasă a cercului bavarez.
Cu aceeași remarcă și-a început discursul și d-ra Ramona Trufin, exprimându-și, totodată, satisfacția că școala din Vlăsinești, care i-a fost, până nu de mult, atât de familiară, își păstrează aura câștigată de-a lungul anilor printr-o muncă devotată a distinșilor ei dascăli, în solidaritate cu elevii și părinții acestora și cu aportul consistent al Primăriei, care i-a asigurat confortul fără precedent de care se bucură.
Și, mai departe, a ținut să menționeze că și alte motive au chemat-o de această dată la Vlăsinești, anume că aici este locul venirii sale pe lume și unde părinții săi au trăit o parte din veleatul lor și înainte de orice, pentru a aduce un pios omagiu, iubitei sale mame, înv. Mărioara Trufin, de la a cărei trecere în lumea umbrelor și strămutare în Cimitirul acestui sat s-a împlinit de curând un an; tot ea a propus apoi celor prezenți să păstreze un moment de reculegere în memoria celei care i-a dat viață, după care i-a poftit pe copii să-și primească darurile pe care le-a adus din partea Centrului românesc de prietenie din Ingolstadt și a ei personal .
Grupul ”TINERET ÎN ACȚIUNE” (Grupul TIA), care s-a oferit să sprijine această remarcabilă acțiune, tot cei care descărcaseră darurile din mașini, au pregătit și cele 190 de sacoșele, pentru tot atâția copii, umplându-le cu rechizite și ustensile școlare, multe dulciuri, fructe, predominând diferite sortimente de ciocolată și bomboane, fructe, bunuri de igienă personală și le-au pus la îndemâna protagonistei evenimentului, care a dorit să le înmâneze personal fiecărui copil.
Au fost momente pline de însufleţire, îndelung aplaudate, iar la sfârşitul manifestării, d-l primar a mulţumit, în numele tuturor celor de casă, distinşilor oaspeţi, i-a oferit D-rei Ramona Trufin o diplomă de mulțumire și un ”vlăsineștean” în miniatură, îmbrăcat în port popular, și, prin intermediul D-ei, aceleași atenții i-a oferit D-nei ing. Christina Lehmann, vicepreședinta Cercului românesc de prietenie Ingolstadt.
O surpriză la fel de plăcută a făcut-o D-ra Ramona Trufin la finalul evenimentului, anunțând că, nu peste mult timp, asociația în fruntea căreia se află, va veni din nou la Vlăsinești. Și a venit…Un transport neașteptat de bogat, cu articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, echipamente sportive și de agrement, multe jucării, destinate tot preșcolarilor și elevilor din Vlăsinești, a sosit, cu aportul unui serviciu de curierat de la Carei, la Botoșani, de unde a fost preluat de prof. Marcel Trufin, părintele D-rei Ramona T., și adus la destinație cu un alt mijloc de transport asigurat de Primărie și Școala Vlăsinești.
Astfel, promisiunea pe care a făcut-o președinta Grupului românesc de prietenie din Ingolstadt – Bavaria, s-a îndeplinit și ziua de 20 februarie le-a umplut încă o dată sufletele de bucurie acelorași 190 de copii preșcolari și elevi din Vlăsinești.
De această dată, distribuirea donațiilor a fost asumată de prof. Marcel Trufin, părintele și delegatul D-rei R.T. , președinta asociației donatoare, care a avut și menirea de a anunța că valoarea cumulată a donațiilor de până acum totalizează 3.000 de euro.
Misiunea D-lui n-a fost deloc dificilă, pentru că au fost aduse atât de multe lucruri, încât, după ce au fost împărțite pe clase și grupe, după niște criterii bine gândite (pe sexe, mărimi și după nevoi), copiii asistați de educatoare, învățătoare și diriginți, au fost liberi să-și aleagă ce și-au dorit și tot au mai rămas, nu puține lucruri, într-o așa-zisă rezervă a școlii și grădiniței.
S-au făcut poze, s-au rostit cuvinte de mulțumire și ceea ce a surprins încă o dată a fost promisiunea D-rei Ramona, transmisă prin tatăl său, de a mai reveni la Vlăsinești până la sfârșitul acestui an, cu încă un transport de daruri. Un alt motiv de bucurie și silință la învățătură pentru ,,vlăsineștenii studioși”.
Apr. 2014 Pof. Gh. Burac
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania
In numele asociatiei noastre romanesti din Ingolstadt, Germania, multumesc in mod deosebit si pe aceasta cale pentru primirea calduroasa si prietenia de care ne-am bucurat in timpul vizitei noastre la scoala si primaria din Vlasinesti. S-au legat prietenii de suflet, s-au cantat colinde, am vazut copii si parinti fericiti… ne-am incalzit sufletele alaturi de vlasinesteni si ne-am intors cu gandul si bucuria de a reveni si in viitor printre acestia. Cu multumiri pentru articol autorului, distinsului profesor Gheorghe Burac, care a stiut sa surprinda momentele emotionante de mai sus in arghezienele „cuvinte potrivite”.