Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

O INIŢIATIVĂ ROMÂNEASCĂ DE SUCCES, IN INIMA BAVARIEI

O INIŢIATIVĂ ROMÂNEASCĂ DE SUCCES, IN INIMA BAVARIEI

„Viaţa noastră are preţ numai întrucât procură utilitate, bine şi plăcere altora”. Marc AURELIU
 romanca
                         O recentă, mult aşeptată şi deosebit de plăcută întâlnire de familie cu protagonista acestor rânduri, Ramona TRUFIN (originară din Botoşani), profesoară de limba germană, în prezent coordonator / manager al Facultăţii de Ştiinţe Inginereşti din cadrul Universităţii Tehnice din INGOLSTADT (Germania), mi-a dat prilejul să aflu şi să scriu aceste rânduri despre o mărturie a comuniunii de cuget şi simţiri a românilor trăitori departe de ţara lor de-acasă.
         În luna noiembrie 2012, s-a înfiinţat la Ingolstadt, oraş situat pe malul Dunării, la o distanţă de 70 km. de Munchen, o nouă asociaţie românească, cu numele RUMANISCHER  FREUNDESKREIS  INGOLSTADT  C.V. (Cercul de Prietenie Românesc Ingolstadt). Ingolstadt este centrul celui mai mare land al Germaniei, Bavaria, aflat la egală distanţă de celelalte mari centre urbane ale landului -Munchen, Regensburg, Nurnberg, Augsburg -, centrul producţiei auto şi de comunicaţii tehnologice germane şi sediu al unor companii, precum: Audi, Continental, EADS (Fabrica de Avioane Militare), Media-Saturn s.a. şi nu este lipsit de importanţă că 10% din populaţia oraşului sunt cetăţeni originari din România.
        Chiar din acest segment s-a afirmat un grup de 7 prieteni care au avut iniţiativa înfiinţării asociaţiei mai sus menţionate, dintre care au fost aleşi să asigure conducerea acesteia: prof. Ramona TRUFIN, preşedinte, şi ing. Christina Lehmann, soţia primarului – general al oraşului, adjunct.
         Această iniţiativă a fost semnalată, mai întâi, de ziarul „Stattzeitung”, din 14.11.2012, în articolul intitulat „O chestiune de suflet” şi, după o săptămână, de ziarul “Iugolstadter Anzeiger”, din 21.11.2012, în articolul „O călătorie de explorare a României- Centrul Românesc de Prietenie Iugolstadt vă invită la festivitatea de inaugurare”, iar revista „espresso”, în numărul din decembrie 2012, publică articolul „O chestiune de suflet – Sărbătoarea de inaugurare a Cercului Românesc de Prietenie Iugolstadt”, în care este apreciată iniţiativa celor două românce ca o importantă contribuţie la consolidarea relaţiilor de prietenie, în cadrul parteneriatului existent între landul Bavaria şi România şi, de asemenea, este remarcată seria proiectelor pe care asociaţia şi le propune în plan social, cultural şi ştiinţific.
      În plan social, asociaţia îşi propune să sprijine umanitar: şcoli, grădiniţe, cămine de bătrâni, orfelinate şi spitale din România. (O atare acţiune a şi fost realizată încă în luna decembrie 2012, când un transport de produse de igienă a ajuns la un orfelinat din Timişoara, asemenea acţiuni urmând să mai aibă loc în curând.)
       În plan cultural, asociaţia are în vedere invitarea unor personalităţi ale lumii cultural din România, dar şi de origine română din spaţiul de expresie germană, ansambluri folclorice de datini şi tradiţii româneşti, spectacole de teatru, proiecţii de filme româneşti, diverse conferinţe şi simpozioane, pe teme culturale, sociale şi politice.
    În plan ştiinţific, Cercul de Prietenie Românesc Ingolstadt îşi propune să sprijine iniţierea unor parteneriate de schimb interuniversitar dintre Ingolstadt şi universităţi din România, în vederea promovării prin programe de burse, a schimburilor de studenţi, cercetători şi cadre didactice din ambele ţări.
   Festivitatea de inaugurare a asociaţiei, semnalată de nenumărate ori în presa locală şi regională, i-a avut ca invitaţi de onoare pe : D- l Michael FERNBACH, viceconsul al Consulatului României la Munchen, dr. Alfred LEHMAN, primarul general al orașului, prof. dr. ing. Walter SCHOBER, rectorul Universităţii Tehnice din Ingolstadt, pe directorul Direcţiei Culturale şi  viceprimarul oraşului.
   Într-o atmosferă prietenească şi degajată, cei peste 120 de invitaţi au savurat momente muzicale româneşti, apetisante specialităţi culinare tradiţionale, imagini virtuale şi prezentări ale României ca
„ Grădină a Carpaţilor”.
   După cum ne-a asigurat D-ra prof. Ramona TRUFIN, din ian.2013, asociaţia va fi prezentă pe internet, cu pagina proprie – www.rf_ingolstadt.de – ,care ne va ţine la curent cu proiectele şi activităţile ei.
    
               Ian. 2013
             


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. D.M.G. spune:

    D-lui profesor Burac, urari de sanatate si felicitari pentru articol!

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania