Conferinţa Naţională de Geografie de la Timişoara 24-26 mai 2013
Județul Botoșani a fost reprezentat de prof. Gheorghe Gherman
Botoşanii s-au înscris printre judeţele cu mare putere geografică, intelectual vorbind, având un număr important de profesori cu o capacitate deosebită şi interesaţi să ridice calitatea învăţământului dar şi prestigiul acestei unităţi administrative despre care se spune că este ,,de unde se agaţă harta în cui”.
Dacă în 2008, geografii botoşăneni au avut cinstea de a organiza Congresul Naţional de Geografie, graţie regretatului profesor Ioan Mintici, despre care şi astăzi specialiştii în geografie vorbesc, în acest an (în perioada 24-26 mai 2013) această cinste au avut-o geografii din judeţul Timiş (respectiv Universitatea de Vest) care au dovedit că pot să se ridice la standardele actuale.
Programul Conferinţei Naţionale a fost foarte divers şi bogat. În 24 mai a avut loc deschiderea festivă, comunicările unor importante cadre universitare, din majoritatea centrelor din ţara noastră, în plen, care s-au încheiat cu mesajul Protocolului Casei Majestăţii Sale Regele Mihai I. Acţiunea s-a organizat pe 5 secţiuni, specifice geografiei (geografia fizică, geografia mediului, geografia umană, geografia regională, geografia şi educaţia prin geografie în sistemul de învăţământ).
Nivelul ridicat al comunicărilor susţinute cu argumente forte de cadrele universitare cât şi de cadrele didactice din România, din învăţământul liceal şi gimnazial, a fost o caracteristică a actualei Conferinţe, majoritatea dezbaterilor fiind în jurul problemei proiectate regionalizării României, cât şi acelor de prevenire a degradării mediului şi protecţie a lui.
Desigur, pentru a nu se ,,lăsa mai prejos” judeţul Botoşani urma să fie reprezentat de profesorii Gherman Gheorghe, pensionar din Vorniceni, şi d-na Blândă Viorica din Botoşani.
Prezent, d-l prof. Gherman Gheorghe, a susţinut, cu argumente puternice, Comunicarea ,,O provocare pentru descoperirea unor obiective turistice încă necunoscute din Vorniceni, judeţul Botoşani” care s-a bucurat de interesul majorităţii auditorilor, dar mai ales a celor din sudul României.
Acţiunea aceasta, la care au participat peste 200 de profesori din ţară, a fost completată cu o aplicaţie de 2 zile în Ungaria. Aceasta a cuprins o deplasare pe traseul Timişoara-Szeged-Baja-Szekszard-Pecs-Zanka (lacul Balaton) Budapesta şi retur.
Impresionant a fost modul de organizare a agriculturii maghiare pe baza de ferme, sate cu reţea de drumuri modernizate, curăţenie desăvârşită, grija pentru protecţia mediului şi sprijinirea agriculturii cu irigaţii şi perdele de protecţie, interesul celor aflaţi la conducere de punere în valoare a frumuseţilor naturale şi monumentelor istorice şi ale naturii.
De asemenea, participanţii la excursie au admirat numeroasele poduri peste Dunăre, care leagă partea numita Buda (înalta) de cea joasă – Pesta, clădirea Palatului Parlamentului, Cetatea Buda (cu urme antice, medievale din timpul Pasalîcului de la Buda), din timpurile moderne – cartiere moderne.
Mult interes a fost pentru zona Lacului Balaton, foarte bine amenajat turistic (unde au şi fost cazaţi excursioniştii), localitatea Zanka unde cu toţii au fost invitaţi la degustare de diferite vinuri, de calitate deosebită şi nu în ultimul rând în oraşul Szeged cu multe monumente istorice, cu o arhitectură deosebită, cu varietatea de imagini oferită de Festivalul Vinului şi zilele oraşului. Multitudinea imaginilor trecute prin faţa ochilor au schimbat excursioniştilor total imaginea faţă de ţara vecină, pe care, majoritatea, nu o cunoscuseră anterior.
Toţi participanţii s-au declarat foarte mulţumiţi de ce le-au oferit organizatorii şi au fost bucuroşi aflând că în anul următor vor fi prezenţi la Tulcea, în Delta şi la Odessa.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania