Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

CORNEL DUMITRAȘ: ”Respectul față de aproapele nostru este foarte important într-o comunitate”

IOAN  VASIU: – Mă bucur că am ocazia să dialoghez cu tânărul primar din comuna mea natală, Periam. Ce înseamnă să fii primar al uneia dintre cele mai mari și mai frumoase comune din județul Timiș?

CORNEL DUMITRAȘ: – A fi primar al comunei Periam înseamnă, în primul rând, o onoare dar, totodată, și o responsabilitate foarte mare. Și când spun aceasta, mă refer la faptul că din această  poziție mă confrunt cu o diversitate de probleme ținând cont și de multiculturalitatea zonelor din care provin cetățenii comunei.
Fiind oarecum poziționat strategic la distanțe aproximativ egale față de orașele Timișoara și Arad și nu departe de granițele cu Ungaria și Serbia, Periamul a fost mai tot timpul un pol important al zonei, numărul firmelor fiind într-o continuă creștere ceea ce a făcut ca dezvoltarea comunei noastre să se reflecte și în creșterea gradului de civilizație precum și a bunăstării cetățenilor față de cei din împrejurimi. Toate acestea fac ca și pretențiile periamoșenilor să fie mai mari, ceea ce înseamnă o implicare continuă și deloc ușoară din partea autorităților locale pentru satisfacerea nevoilor cetățenilor comunei noastre.

I.V.: – Ce te-a  determinat să candidezi pentru această funcție,deloc ușoară ?

C.D.:  – Înainte de a fi ales în această onorabilă funcție eu mai cochetasem cu ceea ce înseamnă administrație publică încă din anul 2000, de când am fost ales consilier local în cadrul Consiliului Local Periam. În anul 2001 m-am căsătorit, iar soția mea  – care s-a născut în Timișoara – fiind crescută la oraș, m-a încurajat și susținut în a face mai mult pentru comuna noastră . Astfel, majoritatea discuțiilor noastre se învârteau în jurul problemelor de administrație publică, a problemelor cu care se confruntă comunitatea din Periam. Toate acestea, alături de numeroasele mesaje de susținere și încurajare primite din partea oamenilor de bine care își doreau o comună cât mai prosperă, mai frumoasă și cu care să ne mândrim, mi-au dat speranța și puterea de a face acest pas spre depunerea candidaturii pentru funcția de primar al comunei.

I.V.:  – Ai regretat vreodată pentru că nu te-ai dedicat unui alt domeniu de activitate, apropiat profesiei tale ?

C.D.:  – Cu toate că pe parcursul celor 12 ani de când sunt primar am întâmpinat numeroase greutăți în ceea ce privește îndeplinirea unor sarcini pe care mi le-am asumat, satisfacțiile avute urmare a realizărilor obținute și de care sunt mândru,  mă fac să nu simt niciun fel de regret pentru pasul făcut și, mai mult, să fiu încrezător că pot sluji în continuare cu succes această comună.

I.V.: – În ce măsură ai reușit să realizezi promisiunile făcute locuitorilor din Periam ?

C.D.: – Eu, personal, mă simt cu sufletul împăcat că am reușit să fac ceva pentru comuna mea natală îndeplinindu-mi mare parte din promisiunile făcute oamenilor frumoși și harnici din ea. Nu sunt un om perfect, dar tind spre a fi cât mai aproape de perfecțiune, nu sunt un om fără greșeli, dar sunt un om cu sufletul deschis, motiv pentru care uneori mi se aduc și reproșuri.
Cu siguranță, mai am multe de făcut, însă, cu răbdare, înțelegere și, mai ales, prin unitate, putem face în continuare lucruri frumoase  pentru  localitatea noastră, lucruri de care copiii noștri și toți cei care vin după noi să fie mândri.

I.V.: – Te rog să enumeri care sunt proiectele de investiții finalizate în decursul anilor care au trecut de când ocupi fotoliul de primar al acestei comune ?

C.D.: – De îndată ce am fost ales în funcția de primar mi-am propus a realiza două obiective foarte importante pe care eu le-am considerat de primă necesitate la acea vreme:

  • Asfaltarea străzilor din localitate;
  • Extinderea rețelei de canalizare în toată comuna.

Comuna Periam a fost una dintre primele localități din județ care a demarat proiecte de acest gen prin Ministerul Dezvoltării reușind să și obțin finanțarea acestor lucrări. Cele două investiții majore au presupus asfaltarea a 21 km de străzi și construirea a peste 500 de accese asfaltate la locuințe, iar pe de altă parte, construirea a peste  20 km de rețea de canalizare. La ora actuală, noi, periamoșenii, ne putem mândri că avem utilitățile necesare în toată comuna (rețea de apă, rețea de canalizare, rețea de energie electrică și gaz, drumuri asfaltate).
Cele două lucrări, însă, nu sunt singurele; aș dori, pe scurt, să trec în revistă doar câteva din cele mai importante investiții care, spun eu, au contribuit la creșterea calității vieții periamoșenilor precum și la îmbunătățirea imaginii noastre ca localitate:

  • Construirea și modernizarea a peste 20 km de trotuare;
  • Construirea de parcări în zonele mai aglomerate;
  • Amenajarea centrului civic al localității, o lucrare care a presupus modernizarea parcului central al comunei, realizarea unui sens giratoriu, reabilitarea monumentelor istorice și amenajarea peisagistică a întregii zone;
  • Extinderea rețelei de gaz; 
  • Construirea unei capele mortuare și construirea de garduri împrejmuitoare noi la cimitire;
  • Amenajarea unui club al periamoșenilor;
  • Construirea unei baze sportive moderne care să deservească echipele de fotbal seniori și juniori din cadrul Clubului Sportiv Avântul Periam (vestiare moderne, tribună, sistem de iluminat în nocturnă); aici aș dori să amintesc și faptul că, în cadrul clubului sportiv Avântul Periam, sunt angrenați în jur de 240 de tineri, ceea ce nu poate să reprezinte decât un motiv de bucurie și de mândrie pentru mine;
  • Modernizarea rețelei de apă prin construirea unei stații de clorinare și tratare a apei, construirea unui foraj nou, montarea de apometre și suplimentarea de hidranți;
  • Reabilitarea localului grădiniței și construirea unei săli de festivități în cadrul acesteia;
  • Reabilitarea interioară și exterioare  a clădirii Liceului Teoretic și, totodată, amenajarea curții interioare a acestuia, precum și reabilitarea terenului de sport dotat cu sistem de iluminat în nocturnă);
  • Dotarea cu mobilier nou a Liceului Teoretic;
  • Reabilitarea sălii de sport din cadrul liceului și a gardului împrejmuitor;
  • Reabilitarea sălilor de clasă din cadrul clădirilor ȘcoliiGenerale precum și amenajarea curții interioare și construirea unui gard împrejmuitor acesteia;
  • Construirea a încă patru parcuri de joacă pentru copii(unul la Periam Port);
  • Reabilitarea căminului cultural(renovarea interioară și exterioară a acestuia, inclusiv dotarea cu mobilier nou, construirea unei săli frigorifice, renovarea și dotarea bucătăriei, montarea de panouri fotovoltaice pentru acoperirea consumului de curent);
  • Înființarea și extinderea sistemului de supraveghere în localitate prin montarea de camere de supraveghere;
  • Reabilitarea interioară și exterioară  clădirii dispensarului medical;
  • Reabilitarea clădirii anexe a primăriei și a sediului SVSU Periam;
  • Achiziția de utilaje pentru serviciul de gospodărire comunală(vidanjă, tractor cu remorcă, etc);
  • Înființarea unei perdele forestiere de aproximativ 16 ha în pășunea comunală precum și plantarea a peste 2000 de copaci în toată localitatea;
  • Întabularea gratuită a peste 3000 ha teren agricol. 

Acestea sunt lucrările cele mai importante și sunt convins că cetățenii comunei văd și simt schimbările în bine care au avut loc de-a lungul anilor trecuți, și eu și ei dorindu-ne deopotrivă o comună cât mai prosperă și mai frumoasă de care să ne bucurăm și cu care să ne mândrim.

I.V.: –  Știu că încă mai sunt, în Periam,câteva proiecte aflate în derulare. Care sunt acestea ?

C.D.:  – Munca depusă în ultimii patru ani începe să își arate roadele și când spun aceasta mă refer la faptul că orice investiție presupune parcurgerea mai multor pași obligatorii care, deseori, sunt foarte anevoioși. Toți acești pași însemnă efectuări de studii, obținere de avize, efectuarea de studii de fezabilitate și, în final, realizarea de proiecte. Satisfacțiile încep să apară abia în momentul în care se semnează un contract de finanțare și, ulterior, contractul de execuție al lucrării pe care dorești să o realizezi.
În momentul de față pot afirma cu mâna pe inimă că roadele încep să apară, valoarea investițiilor pentru care am semnat deja contracte de finanțare și care vor intra în curând în execuție fiind în valoare de aproximativ 12 milioane de euro. Acestea sunt următoarele:

  • Modernizarea infrastructurii rutiere prin construirea de șanțuri pluviale și accese din asfalt la toate locuințele din comună;
  • Construirea a două piste de biciclete, una în lungime de 3 km, care va lega stadionul clubului sportiv cu baza sportivă din localitate iar cealaltă, în lungime de 5 km, care va lega baza sportivă de zona Periam Port;
  • Înființarea unui centru de colectare de deșeuri;
  • Achiziționarea de mobilier și echipamente digitale pentru Liceul Teoretic;
  • Construirea unei stații de reîncărcare a autovehiculelor electrice;
  • Extinderea rețelei de distribuție a gazelor în zona Periam Port;
  • Modernizarea sistemului de iluminat public în toată localitatea; 
  • Construirea unui monument în cinstea coloniștilor germani și a persoanelor deportate în Bărăgan;
  • Reabilitarea clădirii primăriei;
  • Construirea unui bloc cu 15 apartamente pentru tineri.

Nu în ultimul rând, aș vrea să amintesc de un proiect la care țin foarte mult și anume construirea unui bazin de înot didactic și de agrement, proiect pentru care a fost deja organizată faza de licitație urmând ca în curând să intre în faza de execuție.
De asemenea, în momentul de față, mai avem în lucru o serie de proiecte la care țin la fel de mult și pe care mă voi strădui să le duc la îndeplinire:

  • Întocmirea unui plan urbanistic zonal prin care intenționez a scoate din pășunea comunală o suprafață de 17 ha în vederea realizării unei zone destinate construirii de locuințe, construirii unei piețe agroalimentare, construirii unui parv fotovoltaic și a unei zone de agrement;
  • Construirea unui local nou destinat învățământului în scopul eliminării cursurilor de după amiază;
  • Construirea unei creșe;
  • Continuarea modernizării centrului civic;
  • Reabilitarea cinematografului;
  • Construirea unui parc de aventură la Periam Port;
  • Construirea unui parc de joacă în zona rommilor;
  • Construirea unei capele mortuare în cimitirul vechi.

Un alt proiect foarte necesar și important la care încerc să lucrez încă din primul meu mandat este promovarea unității și a respectului între noi, cetățenii comunei Periam.
Respectul față de aproapele nostru este foarte important într-o comunitate unde fiecare se cunoaște cu fiecare.
Dacă vom reuși să nu ne mai jignim, să nu mai creăm disensiuni între noi, să avem înțelegere și acceptare unul față de celălalt, cu siguranță că, împreună, prin calm și comunicare putem alege soluțiile cele mai bune pentru localitatea noastră, așa ca într-o familie.

I.V.: –  Puține zile ne mai despart de alegerile locale. Vei candida pentru un nou mandat? Dacă răspunsul tău este afirmativ, de ce îți dorești un nou mandat ?

C.D.: – Impulsionat fiind și de mesajele de încurajare venite din partea a numeroși concetățeni de-ai mei, răspunsul meu este da, voi candida pentru un nou mandat de primar!
Pe de altă parte, consider că nu am realizat tot ce aș fi dorit până acum, știu ce mai trebuie făcut iar experiența acumulată în toți acești ani de activitate în care m-am aflat în fruntea comunității din Periam reprezintă un avantaj îndreptățindu-mă să spun că îmi va fi mult mai ușor să continui ceea ce am început, dar și să depun toate diligențele pentru a face tot ceea ce depinde de mine în așa fel încât comuna Periam să reprezinte cu adevărat cuvântul „acasă”, un loc cald, iubit, de care să ne mândrim.  

                 Interviu consemnat de  Ioan Vasiu  /UZPR



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania