ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 24 Iul. 2018
Autor: Cosmina Marcela OLTEAN, redactor șef adj. Rev. Luceafărul
Foto: Seghizzi, Italia
Publicat: 24 Iul. 2018
Editor: Ion ISTRATE
©Cosmina Marcela Oltean, ©Seghizzi, Italia, Topliţa ©Rev. Luceafărul
Corul Aletheia s-a remarcat în ultimii ani la nivel internaţional prin obţinerea a numeroase premii la concursuri importante pentru arta corală mondială. Corul Aletheia îşi are originile în corul bisericii Barboi, iar începând cu 2014, când lect.univ.dr. Dorina Iuşcă prelua bagheta dirijorală de la Mirabela Castillo, actualmente mezzosoprană la Opera din Florenţa, se schimbă şi parcursul artistic ulterior al corului. Dorinţa mea a fost să mă axez mai ales pe proiectele muzicale şi mai puţin pe activitatea liturgică, având buna intenţie de a creşte valoarea muzicală a corului, mi-a mărturisit dirijoarea. In 2014, corul a realizat un CD cu piese religioase în primă audiţie ale compozitorilor ieşeni, prilej cu care şi-a primit numele sub care îl cunoaştem azi şi cu care ne reprezintă în lume.
Primele proiecte muzicale ale acestui cor s-au desfășurat la Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel– Bărboi, lăcaș sfânt unde Aletheia participă și astăzi la slujbele religioase. După două premii naționale obținute la concursurile corale religioase de la Fundu Moldovei și București, Corul Aletheia și-a luat avânt către competițiile din afara țării. În februarie 2016, când se afla la prima participare internaţională, Corul Aletheia obţinea Marele Premiu la concursul Kolotchi Blagovest din Belarus, iar în octombie Premiul I la festivalul Hajnowka din Polonia, cu un repertoriu format din lucrări ale unor compozitori români şi ruşi, concurând cu formaţii corale din Rusia, Ucraina, Polonia, Belarus, Letonia, Republica Moldova, Franţa şi Serbia. Performanţa din Polonia le-a adus ulterior celor 18 corişti ai grupului Aletheia încă o bucurie: în septembrie 2017 au primit invitaţia de a concerta la cel de-al IV lea Congres de Muzică Corală organizat de Conservatorul de Stat P.I. Ceaikovski din Moscova. Din 2014 încoace, Corul Aletheia a cules bucurie după bucurie, munca asiduă transformându-se în performanţă.
Suntem o Românie frumoasă și mândră de valorile ei culturale…
Duminică, 22 iulie, Corul Aletheia a ieşit din nou învingător, de această dată din prestigioasa competiţie Seghizzi din Gorizia, Italia, aflată la ediţia cu numărul 57. Corul Aletheia a adus României premiul I la secțiunea Gospel și premiul II la secțiunea Jazz. Este pentru prima dată când țara noastră obține un premiu I la această competiție de mare prestigiu unde a avut onoarea de a concura cu Indonezia, Filipine, Spania, Italia, Ucraina și Iran. Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat să arătăm lumii că suntem o Românie frumoasă și mândră de valorile ei culturale, declara dirijoarea Dorina Iuşcă.
Corul este format din studenţi şi absolvenţi ai Universitaţii Naţionale de Arte George Enescu din Iaşi, reuniţi în cercul studenţesc Aletheia, organizat în cadrul Centrului de Consiliere şi Orientare în Carieră a universităţii de arte ieşene şi este dirijat de lect. univ. dr. Dorina Iuşcă, doctor în muzică şi psihologie, lector universitar la Conservatorul ieşean. Fascinată de cercetarea experimentală a muzicii, Dorina Iuşcă mărturisea că ipostaza de dirijor îi oferă fericita ocazie de a cunoaşte complexitatea mecanismelor emoţionale implicate în interpretarea muzicală. Astfel, dirijoarea reuşeşte să valorifice şi să îmbine frumos cele două domenii care o pasionează: psihologia şi muzica.
Corul a susţinut deja peste 100 de concerte şi recitaluri, multe dintre acestea în scop caritabil, în multe instituţii culturale din ţară. În spaţiul cultural ieşean, Corul Aletheia se bucură, aşa cum este şi normal, de o mare popularitate. Sunt binecunoscute, apreciate şi mult aşteptate de fiecare dată concertele lor de Crăciun, la care am avut bucuria de a lua parte.
Prin multă muncă, efort şi pasiune, Corul Aletheia şi-a câştigat un loc propriu în spaţiul artistic românesc şi european. Cu siguranţă că în viitor vom fi martori la şi mai multe reuşite ale acestuia.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania