Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Cronică de eveniment. Seva Vlăstarilor Vorniceneni – Cătălina Bâgu: debut literar

Primit pentru publicare: 19 Nov. 2017
Cronică de eveniment
Autor: Dorina RODU, redactor și secretar de redacție, Rev. Luceafărul
Publicat: 19 Nov. 2017

.

.

Seva Vlăstarilor Vorniceneni

Cătălina Bâgu: debut literar

 

„Viitorul lumii se ascunde în ochii copilului care o descoperă.” – Marius Torok (Darius Domcea)

Ieri, 18 noiembrie 2017, la editura Agata și Revista Luceafărul, a fost o zi închinată stejarilor și vlăstarilor vorniceneni și bineînțeles, literaturii botoșănene. Începând cu ora 11, în Sala de conferințe a Revistei Luceafărul, a avut loc lansarea a două volume de poezii: Sentiment de copil (Ed. Agata- 2016) și Alergând prin vise (Ed. Agata – 2017) a tinerei Cătălina Bâgu, elevă în clasa a VII-a, Școala Gimnazială Vorniceni.

Printre personalitățile prezente la acest eveniment, Lansarea unui debut literar – Cătălina Bâgu, s-au aflat: Ovidiu Chelaru – scriitor, poet, monografist; Silvia Lazarovici – monografist, autoarea ,,Dicționarului scriitorilor și publiciștilor botoșăneni”; D.M. Gaftoneanu – poet, președintele Asociației culturale ,,Steaua Nordului”, Georgeta Bolea – poetă; Nicolae Sandu –  publicist și scriitor; Dan Cristescu – scriitor, monografist și publicist; Gianina Gheorghiță – poetă; Mihaela Ignat – directorul economic al publicației Monitorul de Botoșani; redactori ai Revistei Luceafărul; cadre didactice și elevi ai Școlii Gimnaziale Vorniceni, familia și prieteni apropiați ai copilei care a trecut pragul în tărâmul artei și scrisului literar.

Cuvântul de început a aparținut directorului Revistei Luceafărul, Ion Istrate – unul dintre stejarii Vornicenilor, omul care urmărește și promovează orice fapt scriitoricesc al acestei comunități, prin editura Agata al cărui director este. Așa se face că aici la Vorniceni, bibliotecile școlii și cea comunală și-au îmbogățit inventarul cu: ,,Tezaurul toponimic al comunei Vorniceni”, autor T. Epure (2008); ,,Stejarii din Dumbrava Înaltă”, T. Epure – 2014; ,,Rapsozi populari din Vorniceni – Mihai Agache și Alexandru Nechifor” , 2003; ,,Vorniceni – Leagănul împlinirilor mele”, autor Dionisie Pădureț – 2007; ,,Vorniceni – însemnată vatră strămoșească” (monografie), autor Gh. Gherman – 2007; ,,Tradiția oieritului la Vorniceni”, (monografie păstorească), autor Constantin Haisuc – 2008; ,,Grupele sanguine la ovine”, autor Dr. biolog Gheorghe Hrincă. De-altfel, tot la Agata găsim și preocuparea de a promova tinerele talente în ale scrisului: ,,Pe malul unei lacrimi” – 2004, autor Alexandru Mihai Sârbu, elev cl. VIII; ,,Unui înger” – 2008, volum de poezii al elevei de cl. A X-a, Alexandra Agarafinei; ,,Poeme” – 2011, scrise de eleva de cl. A XI, Mihaela Maria Vieru; ,,Vise” – 2013, poezii de Dorina Rodu și exemplele ar putea continua.

Și, așa cum bine spunea directorul Ion Istrate: „ (…) Astăzi suntem martori la un eveniment deosebit, memorabil”, toți cei prezenți au asistat la un debut literar important, către emanciparea unui nou suflu în literatură, al tinerei poete Cătălina Bâgu, care, după cum preciza și fosta ei învățătoare, Rita Frunzete, Cătălina a început să jongleze și să modeleze cuvintele de prin clasele primare. Învățătoarea Rita Frunzete, cea care a descoperit talentul și înclinația Cătălinei către poezie, mai preciza: „ (…) versurile Cătălinei aveau și sare și piper. Și ce am descoperit prima dată la ea, a fost o memorie de elefant, dovadă că ea interpreta rolurile cele mai grele în serbările noastre școlare, iar când era în clasa a III-a a obținut premiul I la Concursul de recitare integrală a poemului Luceafărul, organizat de Primăria Botoșani. Sunt foarte mândră de realizările Cătălinei!”.

Luând cuvântul, scriitorul Ovidiu Chelaru amintește celor prezenți darul lăsat de Dumnezeu pentru aceste locuri din nordul țării: „La o succintă analiză, vom constata cu deplină satisfacție și mulțumire de sine, faptul că asemenea enclave, de înaltă spiritualitate umană, sunt răspândite pe întreg județul Botoșani, teren foarte fertil și propice, pentru ca urmașii corifeilor amintiți, să fie pe mai departe port – drapelul creației lor stelare. Un asemenea vlăstar, adevărată speranță a literaturii noastre moldave, este Cătălina Mihaela Bâgu, care astăzi, în premieră, sub oblăduirea Editurii Agata își lansează două cărți de poezie: „Sentiment de copil”  – 2016 și „Alergând prin vise” – 2017, pe care consider suficient de mature, cu valoare artistică aparte, un debut promițător…”. Într-adevăr județul Botoșani are un teren fertil pentru rodirea personalităților de excepție, dovadă fiind geniile culturii românești, cu care ne mândrim: Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, George Enescu, Ștefan Luchian, Octav Onicescu, Grigore Antipa.

Cătălina Bâgu a pășit cu dreptul casa literaturii, a  cuvântului scris, învățând și, totodată, desprinzându-se ,,ca o explozie vulcanică din înalții stejari” (Gianina Gheorghiță, poetă), prin creațiile sale prevestind că se naște un nou suflu în literatura botoșăneană, care, cine știe, poate fi la nivelul înaintașilor noștri proveniți din aceste meleaguri.

Poeta Georgeta Bolea, în cuvântul său, convinsă, descoperă și prevestește prudența de care este nevoie în asemenea fenomene cu talent: „Copila poetă, Cătălina Bâgu, este ca o pasăre cu aripi sănătoase, care și-a luat zborul spre înălțimi. Fie ca societatea în care trăim și care este în veșnică schimbare să nu-i frângă aripile.”.

Trăind într-o eră a tehnologiei, în care cei mai mulți tineri își manifestă trăirile și își exprimă gândurile, cu predilecție în mediul virtual, este de apreciat faptul că mai există copii care știu să prețuiască valorile tradiționale și își dedică timpul creației literare, exemplul Cătălinei Bâgu fiind demn de urmat de către cei de vârsta sa, deoarece, așa cum susținea Marius Torok „Viitorul lumii se ascunde în ochii copilului care o descoperă”. Un astfel de copil este și Cătălina, care, sigur, cu timpul, va deveni un pilon important al viitorului nostru, cum bine e spus de Marin Ifrim, scriitorul buzoian, un consecvent colaborator al revistei Luceafărul: România de mâine nu e o poveste, e toată istoria cuvintelor noastre. Să fim optimiști!

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. […] Primit pentru publicare: 19 Nov. 2017 Cronică de eveniment Autor: Dorina RODU, redactor și secretar de redacție Publicat: 19 Nov. 2017 Editor: Ion ISTRATE Sursa primară: http://www.luceafarul.net/cronica-de-eveniment-seva-vlastarilor-vorniceneni-catalina-bagu-debut-li… […]

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania