Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Teodor Epure – onoarea senectuții botoșănene – la 60 de ani de căsnicie

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 9 (129), Septembrie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Teodor Epure – onoarea senectuții botoșănene – la 60 de ani de căsnicie

Primit pentru publicare: 20 Sept. 2019
Autor: Ion ISTRATE
Publicat: 20 Sept. 2019
© Ion Istrate© Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate
[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


Mâine, 21 Septembrie 2019, la Școala Gimnazială nr. 1 – fostul liceu teoretic – Vorniceni, profesorul Teodor EPURE va sărbători 60 de ani de la căsătorie cu învățătoarea Olga (Beleca) EPURE. Familia, prietenii, cadrele didactice din învățământul vornicenean, Comuna și Consiliul Local al Comunei Vorniceni vor trăi emoția acestui eveniment, într-un gest de respect, apreciere și admirație!

Născut acum 80 de ani în satul – comuna Vorniceni din județul Botoșani, absolvant al Şcoalii Normale ,,Alexandru Vlahuţă” din Şendriceni, al Institutului Pedagogic din Suceava şi al Facultății de Filologie din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iaşi, ilustru pedagog și profesor a îndrumat și format tinerii vorniceneni timp de 45 de ani, într-o activitate cu un devotament susținut la Şcoala Generală Vorniceni și apoi director al Liceului Teoretic Vorniceni. În toți acești ani i-a fost alături, cu aceeași muncă susținută și competență profesională, învățătoarea Olga Beleca devenită, acum 60 de ani, în marea și străveche familie din Vorniceni – Epure.

Și cum muncă de educație fără cultură nu se poate, profesorul Teodor Epure și-a manifestat talentul de scriitor și poet în a susține scrisul literar și memorialistico-monografic, ca mijloc și instrument al afirmării identității locale și, de aici, pentru o contribuție majoră la reliefarea și conservarea tradițiilor românești și întărirea identității naționale. Lucrul Domniei sale, în planul documentarist și al sensibilului din creație, se concretizează printr-o operă importantă: ,,Frământări” (poezii; Botoșani: Agata, 2014); ,,Pe-un covor de vise” (poezii; Botoșani: Agata, 2017); ,,Pe câmpia versului (poezii; Botoșani: Agata, 2019); ,,Secvențe din istoria școlii vornicenene” (Botoșani: Agata, 2017); în colab. cu Mihaela-Dorina Barbacaru ,,Tezaurul toponimic al comunei Vorniceni” (Botoşani: Agata, 2008); ,,Stejarii din Dumbrava Înaltă” (memorialistică; Botoşani: Agata, 2014). La acestea se adaugă și munca de publicist cu o râvnă consistentă ca redactor – şef al revistei Vorniceneanul și redactor al revistei Luceafărul din Botoşani.

Aprecierea și respectul comunității, al instituțiilor și organizațiilor culturale îi stau pavăză: ,,MEDALIA MUNCII”, în 1974; ,,DIPLOMA DE ONOARE” a Consiliului Naţional al Organizaţiei de Pioneri din România; ,,DISTINCŢIE DE VREDNICIE”, acordată de Mitropolia Moldovei, în 2000; ,,DIPLOMA DE ONOARE” acordată de Consiliul Local al Comunei Vorniceni, în 2003; ,,DIPLOMA DE EXCELENŢĂ” acordată de Editura Agata, în 2008; ,,DIPLOMA DE MERIT” acordată de Asociaţia Editorilor şi Librarilor din România, în 2008; ,,TITLUL DE MEMBRU DE ONOARE” al Fundaţiei Naţionale pentru Dezvoltare Comunitară, în 2008, titlul de ,,SENIOR EDITOR” acordat de Revista ,,LUCEAFARUL”, în 2009 și titlul ,,ONOAREA SENECTUȚII BOTOȘĂNENE”, oferit de Editura Agata și Revista Luceafărul în 2019; figurează în Dicționarul Lazarovici ,,Scriitori și publiciști botoșăneni. Dicționar biobibliografic, Ed. Agata – 2018 și în vol. colectiv Crestomație – Luceafărul / Analecte adunate și îngrijite de Ion Istrate (coord.) și Dorina Rodu (Botoșani: Agata, 2018).
Vornicenenii au printre ei un model de urmat, un OM DE ONOARE cu o conduită şi o ţinută morală impecabilă, de o desăvârşită generozitate pedagogică şi cetăţenească!

Ca vornicenean, în timp util și oportun, am prezentat Comunei Vorniceni, respectiv Consiliului Local Vorniceni prin secretarul său – jr. Gabriel Pânzaru -, propunerea de a se purcede la o Hotărârea prin care să i se acorde profesorului Teodor Epure Titlul de Cetățean de Onoare al Comunei Vorniceni.

La Mulți Ani familiei Epure !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania