Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Cronica evenimentului cultural dedicat ,,nemuritorilor botoșăneni”

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

Cronica evenimentului cultural dedicat ,,nemuritorilor botoșăneni”

Primit pentru publicare: 20 Oct. 2018
Autor: Dorina RODU
Cenaclul DinOgor

Publicat: 20 Oct.2018
Editor: Ion ISTRATE

 

Astăzi, la vreme de toamnă, 20 octombrie 2018, la Botoșani, în Sala de Conferințe a Editurii Agata, în jurul orei 11, a avut evenimentul nemuritorilor botoșăneni. La această întrunire, scriitorul Ovidiu Chelaru, prin neastâmpărul literar al Domniei Sale, și-a lansat încă trei cărți, este vorba despre Nemuritorii – scriitori de seamă botoșăneni (antologie monografică), Cugetări latine (poezii) și Sunt și eu un muritor (poezii), apărute la Editura Agata, în acest an.

Volumul Nemuritorii – scriitori de seamă botoșăneni este o antologie monografică, „un original dicţionar literar, în care sunt cuprinse un număr de 17 de personalităţi botoşănene. Numitorul comun al acestora îl constituie prezenţa activă în viaţa culturală a judeţului, în varii domenii de activitate şi preocuparea pentru scris, toţi fiind semnatari ai unor lucrări literare, istorice, monografice, memorialistice, articole şi studii ştiinţifice etc. […] Rod al unei laborioase activităţi de documentare, cartea consemnează cele mai importante date ale vieţii şi activităţii personalităţilor prezentate, autorul ţinând să sublinieze statornicia acestora în locurile de care s-au legat, strădania de le face cunoscută istoria şi tradiţiile şi de a contribui la ridicarea lor culturală şi economică, cu eforturi şi strădanii pentru care nu au cerut nimănui vreo recompensă. Remarcăm, din acest punct de vedere pe profesorii Mihai Matei, Gheorghe Burac, Gică Manole şi Georgică Manole, jurnalistul Traian Apetrei, poetul şi eminescologul Lucia Olaru Nenati, poetul Dorel Mihai Gaftoneanu şi fără a epuiza lista, pe  Ion Istrate, directorul Editurii „Agata” din Botoşani.”[1]

Cartea Cugetări latine este un alt volum „după Cugetări latine trecute prin filtrul istoriei – poezii, Botoșani: Agata – 2017, unde în sens denotativ, adagiu latin a devenit titlul unei poezii, regulă și în acest volum, Cugetări latine – poezii – cartea a II-a, Botoșani: Agata, 2018, prilej de a explica și descifra sensul aforistic, care generează comentarii, combate tendințe și fenomene civico – sociale, pe care le întâlnim în cotidian. Este o a doua lecție de latină de a întări un demers pentru un necesar și adecvat act de educație. E o atitudine, e un îndemn pentru CIVISM! E o carte civico-didactică, precum și întotdeauna în scrierile Domniei sale, care se adresează unui larg public. Întocmai, după cum Caragiale și Ovidiu Chelaru păstrează caracterul istoric și analitic al unor expresii de circulație, neîndepărtându-se de ironia subtilă, pentru a  atrage atenția asupra unor trăsături ale epocii contemporane din multitudinea evenimentelor sociale cu aceleași tendințe sau obiceiuri inadecvate ale  grupurilor sau indivizilor.”[2]

Volumul de poezii Sunt și eu un muritor este structurată pe patru, „fiecare capitol având un titlu sugestiv: capitolul I –Meditații, capitolul II –Iubire de oameni, capitolul III –Natura în imagini și capitolul IV –Oglinzi contemporane și începând cu câte un motto care rezumă simțămintele și ideile versurilor care se regăsesc în capitolul respectiv.” (Dorina Rodu, auto-citare).

La acest eveniment, printre personalitățile prezente s-au aflat: Ion Istrate – Directorul Revistei Luceafărul și Editurii Agata, Silvia Lazarovici – autoarea Dicționarului biobibliografic „Scriitori și publiciști botoșăneni, Traian Apetrei – Director al Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani, Constantin Adam – regizor și publicist, Teodor Epure – scriitor și poet, D.M. Gaftoneanu – poet, Președinte al Societății „Steaua Nordului” Botoșani, Ioan Rotundu-Dângeanu – scriitor, jurnalist, Dan Prodan – scriitor publicist, Georgeta Bolea – scriitoare, poetă, Maria Panciuc-Bucătaru scriitoare, Steliana Băltuță – monografist – muzeograf, Dan M. Cristescu – scriitor, Viorica Ursachi – scriitoare, Mihai Matei – scriitor, monografist, Victor Foca – pictor, Laurenațiu Maftei – scriitor, monografist,  Mariana Adăscăliței – poetă și bineînțeles apropiați ai autorului Ovidiu Chelaru. În cadrul întrunirii a avut loc și „botezul Societății Scriitorilor „Mihai Eminescu” Botoșani” (Traian Apetrei), care a luat ființă datorită implicării și vigorii domnului Ovidiu Chelaru (care este și președintele acestei societăți), alături de membrii Comitetului Director, al societății, din care fac parte și Traian Apetrei, Ion Istrate, Dan Marius Cristescu; acest pas este unul important pentru cultura literară botoșăneană, „un fenomen benefic” (Traian Apetrei) pentru scriitorii botoșăneni, de acum, dar și pentru cei de peste ani și ani care vor păși pe această cărare scriitoricească; un important sfătuitor și susținător al acestei societăți este și directorul Editurii Agata, Ion Istrate, omul care „ajunge la un fel de mântuire prin această susținere și prin consecvența sa” (Traian Apetrei).

Președintele Societății Scriitorilor „Mihai Eminescu” Botoșani, în cadrul evenimentului, a acordat Certificate de Nemuritor unor personalități botoșănene, pe care le-a cuprins și în volumul Nemuritorii-scriitori de seamă botoșăneni, printre cei care au fost onorați cu această distincție se numără D. M. Gaftoneanu, Constantin Adam, Mihai Matei, Ion Istrate, Teodor Epure, Gheorghe Burac, Simion Glasberg, Gică Manole, Maria Panciuc-Bucătaru, Ioan Rotundu-Dângeanu, Dan Marius Cristescu  ș.a. Evenimentul nemuritorilor botoșăneni s-a încheiat într-o atmosferă plăcută, cu aplauze, felicitări și urări de bine din partea celor prezenți pentru președintele Societății Scriitorilor „Mihai Eminescu” – scriitorul Ovidiu Chelaru.

Note:
[1] MEDIAN, Gheorghe – Cuvânt înainte la vol. Nemuritorii- scriitori de seamă botoșăneni, autor: Ov. Chelaru (Editura Agata, Botoșani, 2018);
[2] ISTRATE, Ion – A II-a lecție de Latină cu Ovidiu Chelaru, o punte a memoriei literare pentru vremurile trecute și prezente înspre viitor, prefață la vol. Cugetări latine, autor: Ov. Chelaru (Editura Agata, 2018).



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania