Primit pentru publicare: 23 ian.2016
Autor: Ion ISTRATE
Publicat: 23 ian.2016
A început campania electorală și odată cu aceasta, instrumentele de manipulare în masă sunt folosite foc cu foc: sondajul de opinie publică. Este o acțiune ce afectează caracterul și rolul științei în viața socială. Sunt acțiune de dezinformare civică, de răspândire în masă a informațiilor false cu scop de manipulare.
Recent s-au dat publicității, prin diferite medii de presă, rezultatele unor sondaje publice referitoare la ratingul unor persoane publice sau organizații, ce se pretind adevărate.
Cum pot fi aceste sondaje autentice, când unul spune, un fel și celălalt altfel. Acestea sunt sondaje cu rezultate interpretate partinic și nicidecum autentice, științifice. Opinia publicului despre aceeași problemă pusă în discuție nu poate fi decât una, cu mici diferențe de la un operator de sonaje de opinie la altul. Oricât de multe analize și sondaje ale opiniei publice ar fi acestea, ele trebuie să scoată la iveală un ADEVAR și nu altceva, dacă sunt făcute cum trebuie și se respectă itemii impuși de știință în realizarea anchetelor (mai ales, tehnicile de eșantionare) ale căror rezultate, în corelație cu extrapolarea tendințelor, se stabilesc pe baza unei analize pertinente.
In general, partidele când își comandă sondaje proprii le folosesc pentru strategia de campanie și nu le fac publice.
Sunt valabile rezultatele sondajelor făcute de agenții media și instituții abilitate (neutre din punct de vedere doctrinar – ideologic sau economic -) pe baza unor termeni preciși de apreciere analitică a tendințelor unui fenomen, acțiuni etc.
Așa că, unde şi când sesizăm manipularea alegătorului, e nevoie să respingem cu șfichiul asemenea încercări injuste!
Și… dă-i cu șfichiul, foc cu foc!
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania
Asemenea sondaje se practica de catre TELEM Botosani. Toate au tenta politica. Pacat!