Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Cuibul familial- instituție în trei sau în mai mulți… Dan Coman: ,,Căsnicie”

Oprea-Ion-320x200-150x150Primit pentru publicare: 14 april.2015
Autor: Ion N. OPREA
Publicat: 14 april.2015

Cuibul familial- instituție în trei sau în mai mulți…

Dan Coman: Căsnicie

Romanul CĂSNICIE a lui Dan Coman, Editura Polirom discutat cu Alina Purcaru în Suplimentul de cultură din 21-27 martie 2015 explică relațiile dintr-o căsnicie în care tensiunile și capacitatea de transformare dintre limite și posibilități, pot fi definite, funcție de cititor.

“Bogdan-Alexandru Stănescu a spus despre cartea ta, într-o cronică recentă, că reafirmă un adevăr dur, citez “instituția căsniciei e una falsă (…) singura modalitate de a o face să funcționeze este ca unul dintre parteneri să accepte dominarea din partea celuilalt, iar entitatea numită cuplu să accepte varianta unei iubiri fraterne, cum percepi tu lucrurile”?, deschide discuția omul gazetar, cerând lămuriri.

Dacă în cazul anterior, în discuția Raia Rogac-Theodor Codreanu relative și la “Cuibul familial”  profesorul se lăuda că “a avut norocul de o soție exemplară, cu simț pragmatic, ea însăși o creatoare de talent, cu vocația cercetării”, –  familie cum tot mai rar se întemeiază, –  în cazul Căsniciei create de Dan Coman, parcă însuși cuvântul familie este evitat…comentatori și întemeietorii ei considerând-o un fals. Un fals dintre soț și soție, dintre parteneri și copiii lor, căutători ai ierarhiilor și eleCasnicie,Coman tot false! Tratată astfel problema, ne mai întrebăm de unde a apărut și se promovează libertinajul, relațiile bărbat-bărbat și femeie-femeie, cu acces la instituția care se mai numește încă înfiere, ivirea copiilor din eprubetă, haosul inter-uman?!

“Instituția căsniciei e falsă în măsura în care toate instituțiile sunt false. Adică funcționează pe baza unor structuri  prestabilite. Nu poate fi altfel. Iar dacă în orice instituție există ierarhie, instituția căsniciei nu poate să scape de această formă de organizare. Doar că aici ierarhiile se schimbă permanent – și pe criterii ce diferă de la caz la caz”, admite însuși autorul intervievat opiniile criticului literar, parcă ierarhiile nu ar fi mereu schimbătoare mai ales în cadrul instituțiilor și a conducătorilor lor, în ultimii 25 de ani, odată cu nesocotirea a ceea ce este familia. Dar, adaugă Dan Coman, prudent, “nu cred că ceea ce am propus eu în Căsnicie e o regulă general valabilă”, dar de perturbat cititorul neatent, reușește, zic eu.

Căsnicie, aflăm citind cartea, este romanul unei îndrăgostiri conștiente, personajul se îndrăgostește de cea care îi va fi soție, Rebeca, după ce o alta, Daria, de care era deja îndrăgostit, i-o prezintă ca fiind “o femeie interesantă”, cum, dealtfel, se întâmplă în viață, cu… prietena prietenului meu…

Relația dintre cei trei este inegală, de seducție, care ierarhizează raporturile dintre iubiți, Rebeca fiind cea mai puțin independentă, pentru că jurnalul ei arată că este conștientă de ceea ce i se poate întâmpla, dar nu găsește calea pentru a îndrepta raporturile deja create. Avansurile bărbatului și inițiativele Dariei lucrează…

De seducție nereușită, susține cu alte cuvinte alt cititor, Eli Bădică tot în Suplimentul, 7-13 martie 2015, este vorba despre două personaje, un el, profesor, și o ea cu numele Rebeca, învățătoare, cam nepotriviți unul cu altul, căsătoriți, ba chiar au și o ea și un el mic, în relația cărora apare o altă ea, matură, al treilea personaj, Daria, cea care, în prietenia lor, știe și reușește, cum firesc  ar trebui să se întâmple în viață, cu abilitate îi respinge bărbatului avansurile sexuale, dar îl îndeamnă să o accepte pe soția sa – înainte de a declara “nepotrivirea de caracter” – să o facă acceptabilă, trasformând-o chiar fizic, oferindu-i soțului cam fustangiu o doamnă cu coafura, hainele, tenul și tonul, obiceiurile,  total schimbate în bine, tocmai bună de iubit, aducîndu-i actualei mame apetitul cunoașterii și oferirii propriului ei trup partenerului, cu plăcerile necesare  cuplului, revenit din rătăcirile de moment…

Amantă a cuplului, devenită pe parcurs cea mai bună prietenă a lui, Daria din carte va avea și reușita în poezie, cuplului însănătoșit expediindu-i, după un timp, propriul volum… cum rar se întâmplă în viață.

Structurată pe patru capitole  – Plăcere, Bucurie, Class și Odihnă, intercalate și cu alte ingrediente –  cartea lui Dan Coman trebuie descoperită,  ea dezvăluie ceea ce, parcă, nu te așteptai…

“Structura cărții mi-a fost clară din start”, spune Dan Coman, și relevă cum a reuşit să-și materializeze personajele, la început lucrând pe variante psihologice, apoi definitive. “Modalitatea mea de lucru e întotdeauna aceeași: ca să reușesc să fac un text functional, trebuie să-i precizez  din prima formă, limitele care conturează povestea”.

Întocmai ca în jurnalistică, probă că ce și cum se scrie în reviste are drept obiectiv formarea omului, a  cititorului. Care este reușita lui Dan Coman în Căsnicie, fără familie, sau în familie dar cu ierarhii în care pot să mai intervină una sau mai multe persoane, o poate spune cititorul numai după ce îi  citește romanul. El, după ce a terminat cartea de scris a simțit nevoia să se odihnească, gazetarul, reporterul, după ce a predat materialul la secretariatul revistei ori ziarului, pleacă iarăși în documentare…și, poate, între timp, face și poezie! Precum Daria.

 

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania