Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

  Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 14 → 2022

  Cunoașterea la ziariști din perspectiva raportului dintre gnoseologie și praxiologie

  Revista Luceafărul: Anul XII, Nr.10 (142), Octombrie 2020
  Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
  ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
  ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
  Director: Ion ISTRATE


  Cunoașterea la ziariști din perspectiva raportului dintre gnoseologie și praxiologie

  Primit pentru publicare: 19 Oct. 2020
  Autor: Alexandru Florin ȚENE, Cluj
  Publicat: 20 Oct.  2020

  © Alexandru Florin Țene, © Revista Luceafărul
  Editor: Ion ISTRATE


  Cunoașterea la ziariști din perspectiva raportului dintre gnoseologie și praxiologie

  Unirea într-o concepție filosofică unitară a două dimensiuni ale cunoașterii, necesare meseriei de jurnalism sunt: reflectorie și constructivă. Baza acestei unități fiind activitatea în ziaristică.

  Prin această activitate, cunoașterea stă la baza scrierii unui articol, reportaj, informație etc, fiindcă cunoașterea re-produce și transformă ceea ce există, în așa fel încât obiectul, evenimentul se subiectivează, adică poartă amprenta subiectului dar și autorului, iar subiectul se obiectivează, fiind o parte a comunicării. În acest context, realitatea reprodusă de ziarist este și obiect al cunoașterii și obiect al acțiunii, iar ziaristul este și subiect cunoscător și agent transformator, dar în primul rând este comunicatorul principal prin presă. Prin intermediul acțiunii, ziaristul este integrat ontic, căpătând și statutul de transmițător de informație. Acționând prin scrierile sale, ziaristul devine subiect, adică se desprinde de existență pentru a o transforma  în obiect al cunoașterii și al scrierilor sale , dar, tot acționând, ziaristul se integrează în existență  și devine obiect al propriilor sale scrieri. Relația dintre subiect și obiect se instituie astfel ca relație acțională. Ziaristul acționează conform statutului său, pentru a cunoaște și a trasmite mai departe, consecința fiind transformarea sa și ca subiect și ca comunicator.

  Orice obiect cunoscător individual sau colectiv se află, în momentul când întreprinde  un act de cunoaștere, într-o anumită situație  praxiologică, la care se adaugă orizontul cunoștințelor pe care le posedă, precum și mijloacele (aparate de înregistrat sunetul, aparate de fotografiat și filmat ) și procedeele utilizate pentru săvârșirea actului gneosologic respectiv.

  Astfel, activitatea practică și cunoașterea sunt două modalități de manifestare a ziaristului, care se presupun și se intercondiționează.

     Abonare la articole via email

  Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

  Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

  Drept de autor © 2009-2022 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
  Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
  Server virtual Romania

  Statistici T5