Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Darius HULEA și Sebastian NASTA / Expoziția „CHIPUL ȘI (NE)ASEMĂNAREA” (MACN, 20 octombrie – 13 noiembrie 2022)

Darius HULEA și Sebastian NASTA / Expoziția „CHIPUL ȘI (NE)ASEMĂNAREA”
(MACN, 20 octombrie – 13 noiembrie 2022)

Muzeul de Artă Cluj-Napoca invită, până pe 13 noiembrie, la vizitarea expoziției de pictură și sculptură a artiștilor Darius HULEA și Sebastian NASTA, a căror lucrări inedite au fost reunite sub genericul „CHIPUL ȘI (NE)ASEMĂNAREA”. Astfel, expoziția ne propune o formă proprie de fotorealism și o practică sculpturală dinamică, aflată la granița cu instalația. Spațiul expozițional e animat de rezultatele unor practici care aduc publicului o artă vie, subiectivă, cu un suflu nou, care impresionează și reține atenția.

Vernisajul a avut loc în data de 20 octombrie, iar în deschidere au rostit alocuțiuni prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca, conf. univ. dr. Bogdan Iacob, curatorul expoziției, artiștii expozanți și domnul Ștefan Gadola. 

Curatorul Bogdan Iacob ne ghidează percepția cu privire la acest eveniment artistic, subliniind aspecte specifice, desprinse din proiectul de față. „Expoziția „Chipul și (ne)asemănarea”, găzduită de Muzeul de Artă Cluj, aduce laolaltă doi artiști cu viziuni aparte asupra artei figurative, potențialului său expresiv și relevanței sale în cultura noastră contemporană. Folosind medii artistice tradiționale, și anume sculptură și pictură, lucrările lui Darius Hulea și Sebastian Nasta diferă semnificativ în ce privește tipologia de imagini și impactul vizual, dar au în comun câteva caracteristici esențiale: spectaculozitate vizuală, prezența figurii umane atent coreografiate și construite realist, o tendință de a face referire la anumite idealuri estetice și minuțiozitatea atentă cu care sunt tratate aspectele tehnice ale realizării artistice.

Ambii artiști se preocupă funciarmente de tensiunea dintre registre duale: acela al modelelor și acela al particularităților, acela al idealurilor metamorfozate, dar vivace supraviețuind, avându-și originea în trecut și acela al tehnicismului epocii noastre contemporane, acela al mimesis-ului și acela al expresiei. Cu alte cuvinte, ce este crucial pentru arta ambilor nu este nici eidos, nici eidolon, ci energeia, ca forță generatoare de formă.

Lucrările lor captivează privirea datorită paradoxului pe care îl încorporează adecvat: atât Darius Hulea, cât și Sebastian Nasta se bazează mult pe tehnică, dar îi neagă acesteia triumful final. Tehnica are doar scop, iar acesta este întotdeauna eficiența. Cei doi însă utilizează abundent și expert tehnica, dar într-un mod aproape a-tehnic, la nivelul fundamental scopul lor nefiind eficiența, ci bogăția de sens, livrată în manieră spectaculoasă”.

Cosmina Marcela OLTEAN
Foto – MACN

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania