De neînchipuit, Alex. Benche, moldovean de-al nostru, complet orb, a escaladat Kilimanjaro şi se pregăteşte ca în iulie 2020 să urce Mont Blanc şi Elbrus
Preocupat de viaţa semenilor în societate, Cătălin Apostol,căutător de informaţii în acest sens pentru pagina din revista Formula As a indentificat, printre alţii, pe mai tânărul născut şi crescut pe malul Siretului, pe care ni-l prezintă în nr.1423, iunie 2020, ca exemplu de voinţă şi curaj în tot ce realizează.
Alex e complet nevăzător, are un frate geamăn care vede perfect normal, a făcut Liceul special de la Târgu-Frumos, judeţul Iaşi, acum este student la Facultatea de Geografie a Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, este legitimat la „Clubul Climb Again” din Bucureşti, este primul alpinist nevăzător din România care anul tecut a escaladat vârful Kilimanjaro din Africa, 5895 metri, iar acum, după izolarea din timpul stării de urgenţă a virus- Covid-19, undeva, prin munţii Piatra Craiului, se antrenează, ca în luna iulie să plece într-o expediţie pentru a cuceri Mont-Blancul, 4810 metri, şi Elbrus, 5642 metri, deja, aici, împreună cu colegul lui, Răzvan Nedu, cu aceeaşi stare fizică a tot urcat Omul, Petrosul Rodnei şi Moldoveanu.
Expediţia Kilimanjaro de anul trecut, spune Alex., „a fost o mare provocare, masivul este perfect etajat climatic, prin urmare, am trecut prin toate zonele de climă. Am fost însoţit de Cosmin Andrei, un ghid şi un alpinist, căruia îi voi mulţumi mereu pentru curajul de a mă însoţi într-o asemenea aventură. Acum, visul meu merge mai departe, ascensiunea de pe Kilimanjaro a fost dovada că orice vis se poate îndeplini,dacă ai voinţă şi oameni dedicaţi lângă tine”.
Mont-Blancul va fi opera la amândoi nevăzătorii, Alex. şi Răzvan.”Amândoi ştiu că va fi foarte greu, că vor avea încercări de care n-au avut parte niciodată până acum. Vor traversa gheţari, vor trece pe lângă crevase, vor urca pante înfricoşătoare, vor merge pe cărări subţiri de gheaţă suspendate deasupra hăului. Nimic din toate astea însă nu-i sperie prea tare. Va fi pentru ei doar o altă provocare, un vis împlinit”, crede optimist reporterul.
Despre Clubul Climb Again şi sala în care pete 100 de tineri cu diferite dizabilităţi, situat pe şoseaua Berceni, zonă industrială a Bucureştiului, dar clădirile găzduiesc cluburi şi societâţi de tot felul, învaţă cu o tenacitate uimitore cum să-şi învingă teama de a visa şi urca tot mai sus, este important de urmărit programul lor descris de cei care asistă la el şi îl coordonează: …„Atunci când nevăzătorii, de pildă, sunt pe panoul de escaladă, nimeni nu şi-ar da seama că ei nu vâd,atât de natural se mişcă acolo, sus. Descoperă o lume nouă, caută cu mare râbdare fiecare priză, fiecare mâner, îşi calculează fiecare mişcare, îşi fac în minte o hartă pe care încep să o memoreze., ca să se încadreze în ea. Aşa au ajuns să participe la tot felul de competiţii din ţară sau străinătate, să câştige medalii, să ajungă pe Kilimanjarul…
Ion N. Oprea, Iaşi, 1 iulie 2020.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania