Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

De Ziua Mondială a Aviației și Cosmonauticii (12 aprilie): Evenimentul educativ ,,Noaptea lui Iuri”

Ziua Mondială a Aviației și Cosmonauticii a fost sărbătorită internațional pe 12 aprilie, marcând una dintre cele mai importante realizări din istoria omenirii: primul zbor spațial uman. Această zi este dedicată progreselor în domeniul aviației și explorării spațiale.


  • Să ne amintim despre semnificația acestei zile. Pe 12 aprilie 1961, cosmonautul sovietic Iuri Gagarin devenea prima ființă umană care a zburat în spațiu, la bordul navei Vostok 1. Zborul a durat aproximativ 108 minute și a marcat începutul erei explorării spațiale cu echipaj uman.
  • Ziua Mondială a Aviației și Cosmonauticii celebrează inovația științifică și tehnologică, recunoaște curajul pionierilor din aviație și spațiu, încurajează generațiile tinere să se implice în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM) și ne amintește despre visul omului de a cuceri cerul și spațiul cosmic.
  • În acest context, Cosmin Sorin Micloș și Asociația Ucenicul Astronom au participat la un eveniment educativ la Pitești, despre care spune:
  • <<Am răspuns cu bucurie invitației colegilor de la Observatorul Astronomic Școlar „Constantin Căpităneanu” ai Școlii Gimnaziale „Matei Basarab” din Pitești.
  • În cadrul întâlnirii, am prezentat cele mai noi tehnologii revoluționare din domeniul astronomiei, precum observatoarele inteligente și telescoapele smart – instrumente moderne care deschid perspective inedite pentru integrarea astronomiei în educația formală și non-formală.
  • Aceste tehnologii inovatoare permit explorarea obiectelor cerului profund chiar și din zone afectate de poluarea luminoasă, făcând astfel universul mai accesibil și mai captivant pentru elevi și pasionații de știință deopotrivă.
  • Alături de noi s-au aflat și reprezentanți ai Muzeului Viticulturii și Pomiculturii „Golești”, care au prezentat proiectul educațional „Privește cerul românește” – o inițiativă ce îmbină tradiția cu știința, aducând cerul mai aproape de fiecare dintre noi marcând astfel și ,,Luna mondială a astronomiei”.
  • Mulțumim conducerii Școlii Gimnaziale „Matei Basarab” din Pitești și tuturor celor care au fost alături de noi. Un gând de apreciere special se îndreaptă către domnul Remus Cirstea, pentru implicarea și organizarea deosebită a acestui eveniment.>> 
  • Cosmina Marcela Oltean
    Foto, Cosmin Sorin Micloș


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania