Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Decembrie 2017. Simpozionul ,,Mihai Eminescu”. Dumbrăveniul cultural

Primit pentru publicare: 25 Dec. 2017
Autor: D. M. GAFTONEANU
Publicat: 25 Dec. 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

 

Decembrie 2017. Simpozionul ,,Mihai Eminescu”. Dumbrăveniul cultural

 

Localitatea Dumbrăveni, jud. Suceava, sâmbătă, 23.12.2017, orele 10,00. De la Botoșani, împreună cu doamna prof. Elena Condrei, amfitrioana Premiilor EMINESCU ,,Teiul de Aur si Teiul de Argint” și cu numismatul Mihai Cornaci, am fost invitați la cea de-a VIII-a ediție a Simpozionului Cultural MIHAI EMINESCU, reuniune patronată de către energicul primar Ioan Pavăl și secretarul, pe post de factotum, Mihai Chiriac. O manifestare omagială ale cărei origini se intersectează cu o propunere de eveniment pornită de la d-l acad. Răzvan Teodorescu și, evident, cu simbolul zilei de 20 decembrie 1849, dată de referință în jurul căreia s-au țesut numeroase controverse legate de nașterea Marelui Poet. Disputele au pornit, după cum prea bine se știe, atât de la declarația acestuia –  însemnarea  dintr-un registru al Junimii: „născut la 20 decembrie 1849 (de Sf. Ignat)”, cât și de la cea a fratelui său Matei Eminescu, din 1895, precum că pe o Psaltire a familiei, ar fi fost scris de către Gheorghe Eminovici, părintele Poetului: „Astăzi, 20 decembrie 1849, la 4 ceasuri evropenești, s-au născut fiul nostru Mihail.” Un detaliu de (mare) interes pentru cercetătorii eminescologi și pentru onorabilele noastre gazde, desigur, și (doar) o nevinovată chestiune de amănunt pentru noi, cei din lumea pasionaților de cultură.

La masa prezidiului- de la stânga la dreapta în fotografiile atașate- au luat loc poetul și jurnalistul Mihai Sultana Vicol (Suceava), scriitorul Dumitru Brăneanu (Bacău), poetul Viorel Dinescu (Galați), acad. Mihai Cimpoi (Chișinău), primarul Ioan Pavăl, acad. Vasile Tărâțeanu (Cernăuți), ziarista și scriitoarea Elena Condrei (Botoșani) și istoricul Vasile Bahnaru (Chișinău), ale căror generoase alocuțiuni au fost precedate de prezentarea de ansamblu  din cuvântul secretarului Mihai Chiriac.

Consemnez discret câteva gânduri succinte din memorabilele discursuri ale distinșilor oameni de cultură:
…Dumbrăveniul Sucevei, o frumoasă așezare în continuă creștere sub semnul operei lui Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Adrian Păunescu…
…Eminescu, exponent de vibrantă simțire românească, poet al cetății și al pătimirii noastre naționale…
…Prin numărul în creștere de cetățeni de onoare, Dumbrăveniul a devenit localitate de adopție pentru un grup masiv de oameni de mare valoare care se întorc aici cu mare-mare plăcere…
…Cu totul și cu totul de excepție fondul de cuvinte- arhaisme, neologisme, și de rime din opera ilustrului poet…
…În anul centenarului Marii Uniri, ne-am propus ca la Dumbrăveni să fie amplasate statuile domnitorului Alexandru Ioan Cuza, omului politic Mihail Kogălniceanu și Regelui Ferdinand Întregitorul, iar dacă noi, cei de astăzi, nu facem ceva după exemplul înainte-mergătorilor noștri, nici cei care vor veni după noi nu vor fi motivați să facă ceva…
…În perioada trecută de la anexarea Bucovinei până la destrămarea URSS și apoi până în prezent, starea și numărul școlilor cu predare în limba maternă ale minorității românești sunt în continuă degradare și scădere, acestea ajungând fie școli bilingve, fie cu obligativitatea predării în limba ucraineană; este încă o gravă eroare de legislație care pune sub semnul întrebării buna conviețuire pașnică între minoritățile aflate sub jurisdicția statului vecin și populația autohtonă majoritară…
…Cele 16 ediții ale Premiilor EMINESCU ,,Teiul de Aur si Teiul de Argint” au strâns într-o mare familie a laureaților cu acest prestigios premiu peste 120 de personalități de marcă de pe întreg întinsul României și al mapamondului…
…Românii, prin situarea geografică la confluența sferelor de interese a trei mari imperii- turc, austro-ungar și rus, cu unii și-au îmbogățit bagajul lexical, cu alții și-au îmbunătățit disciplina în organizarea socială, iar cu alții au avut o cruce grea de dus datorită imixtiunii brutale în modul nostru de viață  tradițional, ei bine, și dacă ar fi fost numai atât…

Ne-au rămas în memorie frumoasele poeme prezentate auditoriului de către poeții Mihai Vicol Sultana și Viorel Dinescu, de asemenea, acordurile pline de sensibilitate ale minirecitalului de poezie si muzică al tinerei Andreea Elena Chiriac, elevă a Liceului tehnologic „Mihai Eminescu” din Dumbrăveni și laureată a Festivalului Internaţional „George Bacovia” din România, Bacău (Premiul I, 2016) şi a Festivalului Internaţional „Adrian Păunescu” de la Craiova (Premiul I, 2017).

…Mihai Eminescu, poetul-emblemă culturii naționale este la el acasă (și) în Dumbrăveni, ca de altfel peste tot în România sau în ținuturile dinafara țării unde se regăsește diaspora românească…

Reporter ad-hoc, D.M. Gaftoneanu, Botoșani

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

2 comentarii la acestă însemnare

  1. Gruia Cojocaru spune:

    Probabil România ar arăta altfel dacă dimensiunea culturală a Dumbrăveniului ar fi un exemplu pentru spațiul nostru rural și nu numai. Felicitări pentru altruismul promovării culturii, domnule Gaftoneanu!

  2. bebi mihao spune:

    …..tot ce e act de cultură…este interesant..!!!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania