Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

 „Degustătorul” de… dicționare. Georgică Manole

Autor: Vasile LEFTER
Primit pentru publicare: 26 Apr. 2022
Editor: Ion ISTRATE
Copyright: © 2022 Vasile Lefter, © 2022 luceafarul.net
© 2022 by Agata
Scopul publicării: promovarea și diseminarea informațiilor culturale.
Este exclus scopul pentru a obține avantaj pecuniar Revistei Luceafărul sau autorilor publicați.
NB
Conținutul acestei publicații nu reprezintă în mod oficial opinia revistei Luceafărul.net, a cărei unică responsabilitate este de a publica opiniile colaboratorilor ei. Răspunderea privind corectitudinea și coerența informațiilor prezentate, precum și eventuale consecințe revin autorilor, conform prevederilor legale.


                     

           Recent a ieșit de sub tipar, la Editura Stef,Iași, o nouă carte a scriitorului Georgică Manole. Titlul este incitant:„Printre dicționare”. Este o carte la granița dintre strictă specialitate și cultură generală. Este o carte destinată cititorilor atenți la tot ce se scrie. Volumul consemnează ultimele apariții de dicționare, dar notează și elementele distinctive ale diferitelor tipuri de dicționare. Dicționarul este privit ca un instrument de lucru indispensabil omului cult, depășind granița strictei specializări.

    Plasarea în primele pagini a consemnărilor despre „Etymologicum Magnum  Romaniae” oferă o dimensiune maximă a ștachetei lexicologice de la care s-a pornit, fiind un reper de proiect imposibil de realizat de un singur om, chiar dacă acesta este enciclopedistul Bogdan Petriceicu Hasdeu, trăitor în secolul al XIX-lea.
     Fără această  aparent obișnuită carte, mulți dintre împătimiții în ale scrisului ar fi rămas cu informații trunchiate despre varietatea tipurilor de dicționare, pornind de la cele generale, de tip DEX., și ajungând la cele speciale ,cum ar fi „ Un fel de dicționar despre  spirit, morală, cunoaștere și estetică”, „Dicționarul gândirii sociologice”, „Dicționarul științelor speciale ale istoriei” etc. 

        Scriitorul Georgică Manole a încercat doar să rețină atenția asupra câtorva tipuri de dicționare, având în vedere domeniul la care se referă și aplicabilitatea în clarificarea conceptelor.
      „Printre dicționare” este o invitație la cunoaștere lexicologică. Însuși titlul este grăitor pentru intenția autorului. A trece „printre” presupune să te strecori, să ocolești obstacolele.

          Georgică Manole nu este un diletant în prezentarea faptului lingvistic. Lecturile sale de texte de critică și istorie literară sunt serios aprofundate. Cine a parcurs „Istoria critică a literaturii române-5 secole de literatură” intră deja în plasa de protecție a specialistului.
       Remarc faptul că Georgică Manole nu rămâne într-un anumit teritoriu geografic și temporal. Fără a ajunge la toate tipăriturile  de tip dicționar, nici nu avea cum, se limitează la trei spații geografice, cel puțin!
 Întâmplarea face ca dicționarele speciale pe care le prezintă să fie rodul unei munci titanice, conținând adevărate pagini de istorie literară. Autorii lor sunt scriitori ambițioși, hotărâți să lase posterității ceva trainic, document material și spiritual.

         Culiță Ioan Ușurelu din Vrancea, la poalele Măgurii Odobeștilor ,este autorul unui tom impozant intitulat „O antologie a scriitorilor vrânceni”. La concurență parcă, tot în Vrancea, mai la vale de Odobești, scriitorul Petre Abeaboeru scrie un voluminos dicționar al scriitorilor vrânceni, cu ambiția de a fi continuat în alte două volume.
Revenind în spațiul mirific al Botoșaniului, consemnăm de asemenea o realizare lexicologică de referință: „Dicționarul Lazarovici, Un dicționar al tuturor scriitorilor”.

           Rezumând, ne aflăm în fața unei apariții editoriale utile și cu un pronunțat impact cultural.
 Ar fi de interes cultural dacă „degustătorul” de dicționare și-ar extinde cercetarea fenomenului și în alte spații românești. Nu ar fi de refuzat ideea unui „dicționar al dicționarelor”.
         Citind cu atenție noua carte a scriitorului și publicistului Georgică Manole, nu poți să nu observi intenția de a privi cu ochi critic realizările confraților. Profesorul de matematică G.Manole, asemenea celebrului înaintaș Ion Barbu se străduiește, și reușește, să găsească noi puncte de contact între matematică și poezie. Este un devorator de texte, indiferent de domeniul căruia îi sunt destinate.

        Abilitățile de om care citește cu ochi critic chiar și dicționarele se regăsesc la tot pasul. Voi selecta câteva:
„Până la urmă dimensiunea monumentală a proiectului lui Hadseu este peste puterile celor ce lucrau la el , chiar și ale preoților și învățătorilor…(p.6), „O primă întrebare se pune , după ce în 2013  Silvia Lazarovici a pus pe masa de lucru a celor interesați de literatură, istorie literară, statistici, bliografii și biografii ,dicționarul „Scriitori și publiciști botoșăneni” (p.15), „Istoria lui   Nicolae Manolescu are o poveste cu destule contorsiuni…”

       Noua carte cu tentă critică a lui Georgică Manole demonstrează încă o dată că autorul este într-adevăr  un „degustător” de texte, indiferent de natura lor. Este un publicist riguros, exigent cu ceea ce scrie. Concentrează ideile parcimonios, fără a ciunti informația , face mereu trimiteri la universalitate, demonstrând că naționalul trebuie integrat în universal.

    Vasile Lefter, Membru UZPR.                , 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania