ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 02 Iul. 2018
Autor: Constantin NIȚU, General de brigadă (r.), prof. univ. dr. ing. Constantin NIȚU,
Cenaclul la distanță
Publicat: 02 Iul. 2018
Editor: Ion ISTRATE
… Așadar, am scris despre toponime, despre numele țării și al capitalei, despre hidronime (nume de ape), despre oronime (nume ale formelor de relief) și mai sus despre regionime. Sunt lucruri interesante și studiul istoriei locurilor ne fac să înțelegem mai bine prezentul și să proiectăm viitorul. Să nu uităm că marele nostru Eminescu, negat de unii, dar care a fost și în Austria, scria:
“Viitorul şi trecutul
Sunt a filei două fețe,
Vede-n capăt începutul
Cine știe să le-nvețe..”
Și dacă vom proiecta noi bine acest viitor, nu vom mai așeza casele în calea puhoaielor de ape pluviale scurse de pe văile dintre munții și dealurile golașe, despădurite, vom face șanțuri corespunzătoare pentru scurgerea apelor pluviale, vom planta puieții, chiar elevi fiind, vom face poduri așa cum făceam odată și cum cântau până și copiii, că ăștia de acum, cu tableta lor… – „Podul de piatră s-a dărâmat, a venit apa și l-a luat, vom face altul pe râu în jos……”, canale de scurgere. Că nu sunt străinii de vină, americanii, nemții, rușii și turcii, nici măcar șogorii unguri și legumicultorii bulgari, de ce nu prea mai facem noi pe aici, noi cei care ne dezobișnuim de munca pe care o făceam, că sunt mai bănoase afacerile… cu Teldrum sau cu Belina!
Că parcă îmi amintesc de tata, primar fiind, în satul ăla, Livezeni, unde nu veneau soldații să ne deszăpezească, tata care trecând prin fața casei lui nea Ion îi zicea: „- Ioane, ce faci cu șanțul?”
Vremuri trecute… Dar de, „Niște țărani!”, vorba lui Dinu Săraru… Țărani care nu studiau managementul pe la Academia Ștefan Gheorghiu, pe la ASE, nici măcar cu frecvență rarisimă pe la Universitatea Spiru Haret, dar făceau un management…. de se minunau trecătorii care admirau mușcatele din fereastră crescute cu dragoste de nevestele lor…
Să fiți iubiți!
(continuare)
http://webdidacticanova.blogspot.ro/
http://geo.unibuc.ro/cv_nitu_c.html
nitu.constantin@yahoo.com
constantin.nitu@g.unibuc.ro
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania
ADEVAR GRAIT-AI