Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

”DESPRE SENSUL VIEȚII” – VORBE DE CREDINȚĂ, DE ÎNȚELEPCIUNE DUHOVNICEASCĂ ȘI DRAGOSTE DE OAMENI

Primit pentru publicare: 5 Febr. 2022
Autor: Teodor EPURE, redactor la Revista Luceafărul
Editor: Ion Istrate
© Teodor Epure, © Revista Luceafărul (www.luceafarul.net)


Motto :
”Zgomotul de fond al lumii ne-a făcut să credem că libertatea noastră e-n altă parte ! Libertatea noastră se află în noi, nu trebuie să o căutăm mai departe, ea e-n adâncul nostru, în inimă.”
                                                                              Părintele Constantin Necula                                            

Întrebări firești care se nasc în mintea oamenilor în vremurile noastre și care uneori rămân fără răspuns, pentru că suntem prea prinși de firul evenimentelor sau prea ocupați cu viața de zi cu zi, au prins viață și au văzut lumina tiparului în urma unei discuții amicale.  

Doi prieteni, Mihai Morar, om de radio, prezentator TV, jurnalist și editorialist, mereu încrezător în puterea cuvintelor de a schimba lumea și de a ne face viața mai frumoasă și preotul ortodox, Constantin Necula, doctor în teologie, profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă, persoane care par să vină din lumi diferite, s-au întâlnit la Sibiu și în urma dialogului plin de lumină și de înțelepciune, a luat naștere cartea ”Despre sensul vieții”, care a apărut în anul 2021, la Editura Bookzone, București.

”Înainte de a fi co-autori ai cărții, suntem, sperăm, co-vorbitori cu voi. De aceea, am povestit între noi, pe seama vieților noastre. Sperăm să vă bucure și să ne bucure cele pe care le trăim, cu oameni ai doririi de bine. Nimic din ceea ce v-am dăruit nu ține de orgoliul de a învăța pe cineva. Ci de adânca smerenie a nevoii de mărturisire despre marele bine prin care Dumnezeu ne-a echilibrat viața. Din adânca dorință de a spune generației de azi că suntem împreună, umăr la umăr”, spune părintele într-o scrisoare către cei care vor răsfoi cartea.

Cartea este o conversație, povestită cititorilor, de către cei doi co-autori, care se află în Biblioteca Mitropoliei Ardealului, pe unde a călcat părintele Dumitru Stăniloaie, cu pleiada de studenți mărturisitori ai lui Hristos. Acolo, Lucian Blaga, E. Cioran și D.D. Roșca și-au ales cărțile ”din care să ne încânte ori să ne descânte” căci acolo, ”pentru cei care cred în sensul culturii, poate fi găsit sensul vieții, fără îndoială, întrucât sensul vieții vine spre tine, ca om, cu forța unui foc lăuntric, care lămurește cine ești și mai ales încotro te îndrepți.” (…) ”Sensul e legat în mintea noastră de o cale. De cineva care să ne ajute să aflăm calea și sensul. Să ne oglindim unul întru-altul, fără răutăți inutile.” Pentru asta, e suficient să ne redescoperim, întrucât viața are un sens unic și oricum vom încerca să o înșelăm, nu putem să o depășim, decât prin propria cale asumată, deoarece ”sensul vieții nu e dat de împlinire, cât de jertfă, de modul de a descoperi în fratele tău temelia sensului tău”. 

În paginile acestei cărți găsim întrebări asupra unor probleme esențiale ale vieții creștine, cum ar fi : ”Ce înseamnă să crezi în Dumnezeu ?”, ”De ce oamenii se întorc spre credință, spre Dumnezeu, în momentele grele sau în ultima parte a vieții ?”, ”Care este cheia duhovnicească pentru o viață mai simplă, mai curată ?” Alte întrebări sunt niște curiozități banale : ”Este adevărat că păcatele părinților se răsfrâng asupra copiilor ?”, ”Cum arată sufletul nostru după primele valuri de covid ?”

Toate adevărurile învățăturilor creștine sunt tălmăcite de preotul Constantin Necula pe înțelesul omului modern. Cu multă rigoare și înțelepciune duhovnicească, sunt explicate unele dogme religioase, cum ar fi : ”Mărturia înseamnă să ai curaj să plătești cu viața ceea ce ai spus”, ”Creștinismul are, în miezul său, un Dumnezeu întrupat, un Dumnezeu care suferă și nu un Dumnezeu idolatrizat”, ”Libertatea, ca și iubirea, nu răspunde la întrebarea CE, ci la întrebarea CINE iar răspunsul este Hristos”, ”Crăciunul este o sărbătoare care nu trece niciodată. Crăciunul și Paștele sunt netrecătoare. Sunt polii de istorie în jurul cărora restartează mereu viața lumii și viața noastră deopotrivă”. 

Cu aceeași rigoare, preotul Constantin Necula explică diferențele dintre religii, dintre credincioși și atei. ”Toate celelalte religii cer să moară fiii noștri pentru ca Dumnezeu să fie preamărit ! Nouă, în religia noastră, Dumnezeu ne-a dat Fiul să moară pentru ca noi să fim mântuiți. Este o diferență majoră!”

Multe răspunsuri oferite la întrebările adresate de Mihai Morar se referă la unele subiecte dificile ale actualității, cum ar fi : rolul omului de știință în societate, întărirea încrederii în oameni, întărirea în credință, dacă astăzi mai crede lumea în Dumnezeu, dacă mai vin astăzi oameni la biserică, de ce este blamată biserica în ultima perioadă, ce lecție ar trebui să învățăm din toată perioada grea pe care am străbătut-o, cum ne revenim din pandemie, cum revenim la starea inițială, la starea aceea primordială de puritate, care este rolul preotului în vremurile grele și dureroase, căci ”preoția nu este altceva decât o stare de fericire, uneori grea, amară, dar cine trăiește cu Hristos, nu poate fi decât fericit, pentru că nu e fericirea omului, ci este fericirea deplină și nu mai e vreme de ură”.

E vremea să căutăm sensul vieții noastre, ”să ne redescoperim nădejdea de a crede ceea ce nu e de crezut, de a nădăjdui ceea ce nu poate fi nădăjduit, ori să iubim ceea ce nu poate fi iubit, asta înseamnă poema epică a creștinismului”.

Răsfoind această carte, cititorii sunt încurajați să-și păstreze întotdeauna speranța și credința, să-și contureze un alt mod de a privi lumea și problemele sale. 

Toate răspunsurile oferite de preotul Constantin Necula dezvăluie ”perspectiva plină de toleranță și iubire a unui om cu o încredere nesfârșită în puterea și frumusețea lui Dumnezeu”. 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania