Popularizată prin intermediul reţelei de socializare şi prezentată în presă, la radio şi televiziune, cartea ,,Despre sensul vieţii – cu Mihai Morar şi Părintele Necula’’ este o adevărată pledoarie pentru introspecţie şi echilibru. Ea abordează fără teamă subiectul atât de dificil al întrebării noastre fundamentale : ,,Care este sensul vieţii ? O întrebare aparent simplă, dar care dă naştere la mii şi mii de interpretări diferite. Mulţi spun că sensul vieţii este fericirea personală (cariera, plăcerile, bunăstarea economică, prestigiul, popularitatea, puterea, autoritatea, frumuseţea fizică ), care nu întotdeauna coincide cu cea generală, alţii susţin că sensul vieţii este familia, iar unii vorbesc despre propriile lor aspiraţii, ambiţii sau trăiri. Dar cine posedă adevărul? Cine are dreptate ? Autorii acestei lucrări caută un răspuns, urmând calea învăţăturii creştine. Cartea a apărut în Editura Bookzone, Bucureşti, 2021 şi este răspândită în librăriile din ţară, având un tiraj impresionant. Mesajul ei este un îndemn la curaj, unitate şi luciditate într-o perioadă dominată de teamă şi incertitudine. Autorii sunt doi buni prieteni, îndrăgitul om de radio Mihai Morar, care l-a provocat pe Constantin Necula, doctor în teologie, profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, la un interviu lung, o discuţie amicală, un dialog sincer şi necesar despre puterea cuvintelor, puterea oamenilor şi puterea lui Dumnezeu. Fiecare răspuns oferit la întrebările pline de miez pe care i le adresează îi încurajează pe cititori să-şi păstreze întotdeauna speranţa şi credinţa. În fiecare pagină se conturează un alt mod de a privi lumea şi problemele sale. Constantin Necula vorbeşte cursiv şi cu o înţelepciune ascunsă în metaforă, tălmăcind pe înţelesul omului modern şi grăbit marile adevăruri ale vieţii : ,, Zgomotul de fond al lumii ne-a făcut să credem că libertatea noastră e în altă parte ! Libertatea noastră se află în noi, nu trebuie s-o căutăm mai departe, ea e în adâncul nostru, în inimă.’’
În acest dialog se spun lucrurilor pe nume, deschis, fără menajamente. Autorul crede în forţa cuvântului care ,,rezidă în împingerea adevărului dincolo de limita vâscoasă pe care o impune minciuna din jur’’. Constantin Necula are un nivel extraordinar de cultură, un vocabular ales, înnobilat de frumuseţea exprimării. Cititorul are impresia că stă la masă cu el, îl ascultă cum vorbeşte, se minunează pentru fiecare enunţ pe care îl rosteşte şi îi admiră curajul de a spune adevărul. Prin intermediul conversaţiei, interlocutorul lui Mihai Morar face o trecere în revistă a realităţilor de altădată, comparându-le cu cele de astăzi. De pildă, despre şcoală spune că, ,, a fost casa de suflet şi creştere, de sens vital, iar astăzi are două lipsuri majore : fundamentele celor 7 ani de acasă şi finalitatea celor propuse învăţării dincolo de vârstele vieţii acesteia. Nu scapă din vedere perioada pandemiei, când lumea şi-a îndreptat privirea spre cer reînvăţând rugăciunea, ca ,,o scufundare în golful cu apă moartă pentru a afla perla de preţ a vieţii. Câtă moarte, atâta încercare de curaj’’. Despre ,,ţăţismul’’ parlamentăresc spune :,, Cum să-i mai cred eu când zic acolo : ,,Jur credinţă patriei mele’’, când ei au făcut din patrie o parcare pentru interese personale ? Şi exemplele continuă într-o gamă deosebit de variată, luate din sfera mai multor domenii.
Cartea este un cumul de experienţe duhovniceşti, dar şi un valoros îndrumar de frumuseţe spirituală, este un transfer de spontaneitate şi intuiţii coerente ale sensului vieţii. Discursul Părintelui Necula este viu, natural şi bine motivat, având la bază exemple din viaţa de fiecare zi. El nu caută sensul vieţii în evenimente majore, ci în cele obişnuite pe care le pune în valoare prin exemplele biblice care definesc noţiunile de fericire, libertate, smerenie şi iubire pentru Dumnezeu : ,, Mihai, nu există lege care să ne facă să iubim ! Poţi să dai câte decrete vrei, oricâte hotărâri de Consiliu Naţional al nu-ştiu- cui, n-are nicio treabă, n-are. Iubirea nu încape în lege ! Ea este exerciţiul bun de supravieţuire !
Mulţumită cuvintelor încărcate de sens şi lumină ale Părintelui Necula, această carte are ,,un ecou aparte în inima cititorilor, oferindu-le repere stabile pentru propriul lor drum prin lume şi viaţă’’.
Mircea Daroşi
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania