Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Din presa vremii, Revista Filologică, volum închinat lui Sextil Pușcariu la 1927

Din presa vremii, Revista Filologică, volum închinat lui Sextil Pușcariu la 1927

 

Revista Filologică, organ al Cercului de studii de pe lângă Facultatea de Filozofie şi litere din Cernăuţi apare cu numerele 1-2 în februarie-iunie 1927, Anul I, număr omagial pentru Sextil Puşcariu.

Director: Al. Procopovici.

Cercul de studii filologice de pe lângă Facultatea de filozofie şi litere din Cernăuţi s-a constituit în ziua de 13 mai 1926 – se spune în „Închinare” care deschide numărul omagial.

„Bucuroşi de rezultatele lucrărilor noastre de un an de zile am vrea să facem din revista aceasta un instrument de cooperare şi solidarizare intelectuală în domeniul filologiei.

Revista Filologică legitimându-şi existenţa înainte de toate prin contribuţia ştiinţifică a colaboratorilor ei,, vrea să fie deci un organ de legătură între Cercul nostru şi filologii din celelalte centre universitare româneşti…să stabilim un contact cât se poate de intim şi viu cu fruntaşii studiilor lingvistice din străinătate.”

Volumul închinat lui Sextil Puşcariu „nu însemnează un popas în viaţa lui, ci doar o închinare adusă maestrului în calea pilduitoare-i şi viguroasei sale ascensiuni.” – spune cercul de studii filologice, care la 1 iunie 1927 semna închinarea către magistru.

Volumul cuprinde articole şi studii de specialitate scrise de savanţi români şi străini în limbile romanice şi germană; în acest sens cităm nume ale celor care semnează: Meyer – Lübke, J.Leite de Vasconcellos, P. Skok, L. Spitzer, M. Friedwagner, C. Lacea, G. Serra, E. Herzog, N. Drăganu, I. Iordan, Th. Capidan, C.Tagliavini, Gr.Nandriş, N. Cartojan, L. Morariu, I. Şiadbei, Al. Procopovici, Ad. Getzler ş.a.

Presa vremii scria la apariţia volumului citat: „Această revistă, singura de felul ei în toată România, vine să se înşiruie cu demnitate alături de celelalte buletine ale Universităţii cernăuţene, cum sunt: Codrul CosminuluiBuletinul Facultăţii de ştiinţe din Cernăuţi, Bucovina, revistă lunară de drept, sociologie şi criminologie sub direcţia dlui C. Rădulescu.”

Lucrarea se încheia cu „Rapoarte de la al II-lea Congres al filologilor români”, „Al treilea Congres al filologilor români” iar în anexă: N. Georgescu – Tistu: organizarea bibliografiei filologice, raport anual asupra activităţii Cercului de Studii filologice.

Mai cuprindea: Bibliografie, Indice, Erată şi Adenda.

              Din volumul „Bucovina în presa vremii” cu o postfață de prof. univ.dr.ing. Mandache Leocov, autor Ion N. Oprea, Editura PIM, Iași, 2008, p.461/462, volum închinat   românilor din Cernăuţi, Herţa, din Lunca, Fântâna Albă, Mahala, Ciudei la împlinirea a 90 de ani, când la 28 noiembrie 1918, Consiliul Naţional al Bucovinei hotăra revenirea la România furată la 1774, după cum avea să se  întâmple cu Basarabia în 1918…

          Pentru conformitate, Ion N. Oprea,Iași,29 aprilie 2021.

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania