Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Din presa vremii. Strigătul lui Mihai Teliman din Gazeta Bucovinei, 1893,mai actual decât oricând-Să ne păstrăm Identitatea. Oameni buni, salvați Muzeul de Istorie din SIRET!, cerința prezentului…

 

Din presa vremii

Strigătul lui Mihai Teliman din Gazeta Bucovinei, 1893,mai actual decât oricând-Să ne păstrăm Identitatea.
Oameni buni, salvați Muzeul de Istorie din SIRET!, cerința prezentului…

Orașul meu natal, SIRET, este amenintat de o nenorocire si are nevoie de ajutor. Recent, am scris un articol-protest, pe care l-am postat pe Facebook-ul meu, iar un exemplar l-am trimis la cotidianul CRAI NOU unde a aparut in nr. 8515/joi, 20 mai 2021, p. 6, un rezumat, care reda numai unele aspecte si ma face neinteles.

Va rog foarte frumos sa ajutati orasul meu, care este pe cale sa piardă  Muzeul sau de Istorie publicand in Istorii, comentarii, miscellanea, articolul meu-

Un protest din orasul SIRET

Intr-adevar, avea mare dreptate scriitorul Mihai Teliman cand, in Gazeta Bucovinei nr. 64/27 august 1893, p. 1, scria despre orasul sau natal.„Situat pe malul drept al râului cu același nume,se ridică la poalele Horaițului și ale Ruinei, Ierusalimul Nou sau Siretiul Vechi, acel oraș nenorocit, asupra căruia zace nu numai afurisenia conducătorului cetelor infernale… dar acest oraș pare a fi predestinat a ispăși toate păcatele universului”. La cele spuse de Mihai Teliman, aș adăuga și „interesul obsesiv al cercurilor iudeomasonice” pentru acest străvechi oraș al Bucovinei.

La sfârșitul penultimei săptămâni a Postului Mare în anul al doilea al Pandemiei Coronavirus,vineri 23 aprilie 2021,după amiază, orașul Siret a fost vizitat de doi demnitari, ministrul Culturii și Ambasadorul Israelului. După o vizită scurtă la primărie, înalții oaspeți au vizitat  Muzeul de Istorie, care este golit de exponante și de peste doi ani stă închis, după care au vizitat cele două cimitire evreiești situate în fosta curte domnească Horodiștea. Din motive necunoscute nouă, domnul primar nu i-a însoțit pe cei doi demnitari, ghizii acestora fiind doi cărturari, cunoscuți ca  mari „specialiști” în Problema evreiască și a Holocaustului. Nici președintele Consiliului Județean  Suceava și nici directorul Muzeului de Istorie nu au însoțit pe cei doi demnitari, deși ei au fost autorii principali, care au încheiat această tranzacție malefică cu cercurile evreiești. Ei au fost cei ce au  netezit calea pentru noua nenorocire care planează asupra orașului.Bravos patrioților de carton!

Vizita celor  doi demnitari a fost foarte scurtă, deoarece ambasadorul se grăbea să ajungă la Rădăuți, unde urma să viziteze cimitirul evreiesc și templul din acest oraș.

Luni,în cotidianul „Crai nou” nr. 8500/26.04.2021, p.1 și p. 16, a fost descrisă vizita celor doi demnitari în județul nostru, dar despre plimbarea făcută la Siret de către cei doi demnitari nu se amintește. Abia a doua zi,în „Crai nou” nr. 8501/27.04.2021, p.11, apare un comunicat al ministrului Culturii prin care acesta anunță pe cititorii ziarului că:”Muzeul de Istorie din Siret  urmează să fie restaurat și va deveni Memorialul Holocaustului din Bucovina”. Darul promis de  ministru orașului Siret, este un „dar grecesc” prin care orașul va fi deposedat brutal   de Muzeul său. Ministrul dăruiește cercurilor evreiești clădirea, terenul muzeului și cele 5 milioane de euro oferiți de Uniunea Europeană orașului, dar orașul va rămâne fără un muzeu de istorie locală, fără bani, și doar cu un Muzeu eveiesc. Frumos gescheft ați făcut domnule ministu! Blestemul lui Teliman plutește din nou deasupra orașului nostru.

În calitate de locuitor al acestui străvechi oraș românesc, îmi doresc să adresez prin intermediul acestui articol câteva întrebări domnului ministru, domnului ambasador și domnului primar. Cu președintele Consiliului județean și cu directorul  muzeului, am comunicat prin articolul „Din nou despre muzeul din Siret”, apărut în „Crai nou” nr. 5900/16 martie 2012.

Domnule Ministru al Culturii,

          Cine v-a dat voie să transformați un muzeu românesc într-un memorial evreiesc? Ați consultat  locuitorii orașului pe această temă?Aveți aprobarea Consiliului local Siret? Cine v-a dat dreptul să deturnați banii oferiți de Uniunea Europeană orașului nostru, în folosul cercurilor evreiești? Unde va fi muzeul primei Capitale a Statului feudal Modova? În ce muzeu se vor regăsi cele peste șapte secole de Istorie românească ale orașului? Unde își vor regăsi reprezentată Istoria celelalte etnii care au locuit și locuisc de secole în acest oraș? Cine vă dă dreptul să răstălmăciți Istoria provinciei și a orașului? Dacă nu știți, aflați că în Bucovina și orașul Siret nu a avut loc un holocaust împotriva evreilor.

Dacă ați fi avut un dram de patriotism, orașul Siret ar fi putut avea două muzee – unul al orașului în clădirea lui sau în fosta clădire  a policlinicii și altul al evreilor în una din cele două locații  evreiești din oraș, respectiv cheyderul cu sinagoga și clădirea fostei policlinici sau chiar  în clădirea  Muzeului, dacă ar fi fost cedată în schimbul clădirii muzeului pe care o râvnesc  cercurile evreiești cu atâta ardoare. Toată lumea ar fi fost împăcată, nici o etnie nu ar fi fost defavorizată.  Dar  din  păcate nu a fost să fie…

Aflați că orașul nostru are peste șapte mii de locuitori, iar în cele două cimitire evreiești sunt în total 2.164 de morminte…

Aveți dreptate,fapta dumneavoastră poate fi considerată, după cum afirmați, „Este o lecție de istorie pentru întreg continentul nostru”, dar în sens negativ, o totală lipsă de patriotism și profesionalism.Nu uitați că prin acest act,veți comite un genocid cultural împotriva siretenilor.

Domnule Ambasador,

Aflați că  vestea pe care ați adus-o cu ocazia vizitei în orașul nostru,și care a fost publicată în  cotidianul  „Crai nou” m-a surprins în mod neplăcut, motiv pentru care doresc să vă comunic câteva lucruri

-În România și în Bucovina nu a avut loc un genocid impotriva evreilor numit Holocaust in loc de Pogrom, dar in orasul Siret s-au nascut și au trăit un timp, autorul și coautorul termenului Holocaust.

-Până nu demult în Complexul Yad Vashem din Tel-Aviv exista „Aleea Mareșal Ion Antonescu” și în capul aleii, pe un piedestal era bustul mareșalului Antonescu, iar sub bust, o placă prin care se exprima recunoștința comunității intrnaționale a evreilor pentru  oprațiunile de salvare pe care le-a întreprins în timpul cât a fost conducătorul  Statului Român, precum și pentru număul mare de evrei care nu au fost predați germanilor („Puterea Umbrei” , General brg.(r) Aurel I. Rogojan față în față cu Dan Andronic, Proema 2019, p.179).

-Cine vă dă voie să rescrieți Istoria țării și cea a provinciei?

-Importanța comunității evreiești la conturarea acestui oraș a fost nulă, orașul este atestat documentar  într-un izvor cartografic din anul 1339, iar comunitatea eveiască în orașul nostru a apărut în anul 1785 (dr. Hugo Gold „Geschichte der Juden in der Bukowina” „Olamenu”,Tel Aviv,1962, vol. II, p.105-111).

-Cel mai vechi cimitir evreiesc din Europa de Est se afă  la Tarnopol și nu la Siret. Dacă nu mă credeți citiți cartea lui Suma Morgenstern „Die Blutsăule. Zeichen und Wundern am Sereth”, Luneburg 1997.

-Cimitirul Evreiesc Vechi (Ocopiștea),  nu este un cimitir medieval,el a apărut la sfârșitul secolului al XVIII-lea, odată cu comunitatea evreilor în oraș.

-Cea mai  veche piatră tombală datează din anul 1761 (5522), dacă nu mă credeți, consultați cartea lui Silviu Sanie „Dăinuire prin piatră. Monumente. Cimitirul Medieval Evreiesc de la Siret. Editura Hasefer, 2000, București.

-Piatra tombală din 1560, despre care domnul ministru amintește în comunicat, nu a fost găsită și nu va fi găsită niciodată pentru că ea este rodul închipuirii rabinului Baruch Hager, care a crezut că poate înșela comisia Monumentelor Istorice din România și să obțină prin fraudă statutul  de monument istoric pentru acest cimitir.

-În afară de încercarea din  anul 1936 de a obține statutul de monument istoric, alte încercări au fost făcute în anii 1985, 1992, 2010, dar acest statut pentru Cimitirul Evreiesc Vechi a fost obținut abia în anul 2015.No comment!

-Cu ce drept revendicați clădirea muzeului pentru memorial?

-Nu vă pasă de goimii care au întemiat acest oraș și de Istoria lor aproape milenară. Unde va fi muzeul lor?

-Cine vă dă dreptul să favorizați pe evrei în detrimentul goimilor (români, germani,polonezi și ucrainieni ?).

-Ce le trebuie muzeu goimilor sireteni, muzeul este pentru „Cei aleși!”…

-Felicitări, domnule ambasador, cu concursul autorităților, fără să cheltuiți un  shekel, ați obținut 5 milioane de euro, clădirea și grădina fostului muzeu!

-Pentru acest rapt, ați înscenat cazul cu furtul Chivotului Sfânt de la Sinagoga din oraș (Crai nou nr. 7955/18 februarie 2019, nr. 7958/22 februarie 2019 și nr.7959/23februarie 2019) pentru a putea revendica clădirea muzeului.

-Dacă cercurile evreiești ar fi avut un dram de omenie,iar autoritățile județene și locale un dram de patriotism și minte, SIRETUL ar fi avut două muzee în care s-ar fi regăsit Istoria băștinașilor și cea a minoritarilor.

-Nici unul din trucurile uzitate nu poate justifica pretențiile cercurilor  evreiești, gestul lor este și va rămâne incalificabil. Cui prodest? (Cui folosește?) această blasfemie culturală?

          Domnule Primar,

          Ați consultat cetățenii orașului în privința transformării muzeului în memorial evreiesc? Aveți cumva o hotărîre a Consiliului Local în această privință? Unde va fi muzeul orașului? În care muzeu va fi  reprezentată istoria mutiseculară a acestui oraș care a fost capitala Moldovei sub cinci voievozi. Aflați dacă nu știți,că în România, Bucovina și orașul Siret nu a avut loc un holocauust al evreilor.

Evreii din oraș au  fost evacuați și nu deportați în vara anului  1941 la Dornești, iar la sfârșitul  aceluiași an, au fost deportați din orașul Rădăuți  în Transnistria (Mircu Marius „Progromurile din România și Dorohoi, Ed.„Glob” București 1945, p. 51-52,Siretul a fost și a rămas oraș românesc,și nu a fost niciodată un „Stetl” ( orășel evreiesc).

În programul dumneavoastră și PNL la capitolul Proiecte care urmează să fie demarcate până la finalul anului 2020 scrie cu litere aldine: Proiect integrat 2: reabilitarea Muzeului de Istorie Siret, dar ați uitat să adăugați „și transformarea lui într-un memorial al Holocaustului”.

          Spre deosebire de dumneavoastră, în programul contracandidatului dumneavoastră și PSD, la Capitolul Cultură și identitate locală scrie: „Reabilitarea Muzeului orașului Siret,principala motivație fiind istoria multiseculară a așezării  precum și moștenirea socio-culturală a Siretului. Există un proiect în derulare anunțat de actuala administrație  pe  care îl vom analiza împreună cu cetățenii”. De ce ați acceptat acest program când se vedea de la o poștă că el defavorizează orașul și favorizează cercurile evreiești?

Cred că știți că în oraș de două decenii nu mai există picior de evreu,iar  comunitatea evreiască a ființat  în oraș timp de 215 ani, în timp ce orașul are aproape șapte sute de ani, mai precis, pe data de 15 iunie 2021,  orașul nostru va împlini 681 de ani de la prima atestare documentară. De ce ați cedat clădirea muzeului și nu ați cerut în schimb clădirea fostei policlinici și fonduri pentru înființarea muzeului orașului?  Orașul ar fi avut două muzee și toată lumea ar fi fost mulțumită.

Cu regret trebuie să vă spun că ați  făcut greșeala vieții dumneavoastră,ați acceptat ca un muzu românesc să fie transformat într-un memorial evreiesc, a cărui prezență în oraș nu se justifică de istorie.Domnule primar,  sper că nu  veți hotărî să schimbați numele orașului,din SIRET în Noul Ierusalim,ca în felul acesta să se împlinească profeția lui Mihai Teliman.

Domnilor vizați în acest protest, aflați de la mine, sunteți bolnavi de„maladia lipsei de morală”, boala acestui început de mileniu și secol! Am scris aceste rânduri cu spranța că cine trebuie vor citi și vor  ajuta orașul SIRET, iar eu, ca cetățean, nu voi rămâne, vorba  ceea, „Vox clamantis in deserto”, adică pe românește „Vocea celui care strigă în deșert”.

Oameni buni, salvați Muzeul de Istorie din Siret!

Drept care semnez, prof. Franz Pieszezoch, Siret, membru al Cenaclului la distanță, antologii,  pentru conformitate, Ion N. Oprea, Iași, 1o iunie 2021.

 

 

Pagina 1 din 4



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania