Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Muzeul Naţional din Rio de Janeiro, distrus de flăcări. 200 de ani de muncă, cercetare şi cunoaştere pierduţi definitiv

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

Muzeul Naţional din Rio de Janeiro, distrus de flăcări.
200 de ani de muncă, cercetare şi cunoaştere pierduţi definitiv

Primit pentru publicare: 04 Aug. 2018
Autor: Cosmina Marcela OLTEAN, redactor șef adj. Rev. Luceafărul
Publicat: 05 Sept. 2018
Editor: Ion ISTRATE
©Cosmina Marcela Oltean, ©Rev. Luceafărul

 

 

Muzeul Naţional din Rio de Janeiro, vechi de 200 de ani şi plin de artefacte valoroase, a fost distrus de flăcări pe 2 septembrie. Pierderea este uriaşă. 200 de ani de muncă, cercetare şi cunoaştere s-au pierdut definitiv, transformându-se în cenuşă.

Muzeul Naţional din Rio de Janeiro era cea mai veche instituţie de profil din Brazilia şi unul dintre cele mai mari muzee de istorie naturală şi antroplogie. Palatul care găzduia muzeul a fost reşedinţa familiei regale portugheze între 1808-1821 şi a găzduit familia imperială braziliană între 1822-1889. Clădirea, care se afla pe lista patrimoniului cultural al Braziliei din 1938, funcţiona ca muzeu din anul 1892. Fondată de regele João al VI-lea în iunie 1818, sub numele de “muzeu royal”, clădirea avea menirea de a contribui la dezvoltarea socio-economică a ţării prin promovarea educaţiei, a culturii şi ştiinţei.

Muzeul Naţional din Rio de Janeiro deţinea o vastă colecţie: peste 20 de milioane de piese din arta egipteană, greco-romană şi fosile. Colecţia muzeului a ajuns la acest număr de obiecte în urma a 2 secole de cercetare, expediţii, excavaţii, achiziţii, donaţii şi schimburi inter-muzeale, ceea ce a determinat diviziunea acesteia pe 7 secţiuni: geologie, paleontologie, botanică, zoologie, antropologie, arheologie şi etnologie. Muzeul adăpostea, de asemenea, una dintre cele mai mari biblioteci cu profil ştiinţific din Brazilia, cu peste 470 de mii de volume şi 2.400 de lucrări ştiinţifice rare. În muzeu aveau loc frecvent expoziţii temporare, activităţi educative pentru publicul larg şi cursuri de specializare pe diferite domenii de cunoaştere.

Nimic din cele amintite anterior nu mai există. Totul e scrum. Focul care a distrus muzeul a pornit în noaptea de 2 septembrie, iar pompierii s-au luptat din greu cu flăcările în încercarea de a reduce pierderile. Nu au reuşit. Nu s-au înregistrat victime, însă pierderile pentru ştiinţa, istoria şi cultura braziliană sunt incalculabile. “Acesta era cel mai mare muzeu de istorie naturală din America Latină…”, spunea Cristiana Serejo, director adjunct al muzeului. “Este o catastrofă greu de suportat. Vorbim despre 200 de ani de cultură naţională, 200 de ani de memorie, 200 de ani de ştiinţă, 200 de ani de cultură şi educaţie”, afirma Luiz Duarte, director adjunct. Marina Silva, fost ministru al mediului, spunea că acest incendiu este ca o “lobotomie pentru memoria braziliană”.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania